Share |

Dnes je mezinárodní den chilli

 
 
Na 23. února připadá mezinárodní den chilli. Pro milovníky ostrých jídel je právě chilli základním stavebním kamenem všech receptů. Chilli papričky jsou spojovány s Mexikem, ale první dochované zmínky o nich pochází z města texaského San Antonio z roku 1828. Právě Texas je také místem vzniku asi nejznámějšího chilli pokrmu – chilli noc carne.
Receptů s chilli existuje nepřeberné množství. Závisí hlavně na kreativitě každého kuchaře. Výborně se hodí do různých omáček, fazolí, polévek nebo k masu. U chilli papriček (většinou) platí rovnice, že čím je paprička menší, tím víc pálí. Sušené papričky jsou také méně ostré než ty čerstvé. Nejpálivější částí jsou pak jejich semínka a žebra. 
Při vaření s papričkami dbejte na několik základních pravidel. Papričky připravujte v latexových rukavicích. Může to znít přehnaně, ale pokud si prstem, i po delší době vaření s chilli, sáhnete do oka, tak vás to bude ještě dlouho mrzet. Druhým pravidlem je, že chilli se přidává až nakonec. Je totiž chuťově velice výrazné a při delší tepelné úpravě může přebít chuť ostatního jídla. Při smažení papričky orestujte jen trochu. Po delším čase na pánvi zhnědnou a zhořknou a zkazí tak celé jídlo. Posledním pravidlem je, že chilli by měl člověk přidávat do pokrmů umírněně a časem zjistit jaké množství a které odrůdy mu vyhovují. Pokud to s chilli přeženete, tak se dostane přes hranici, kde končí ostrá chuť a začíná nepříjemná bolest.
Pálivost papriček určuje Scovilleova stupnice. Počet jednotek stupnice (SHU – Scoville heat units) určuje množství kapscinu – látky díky níž papričky pálí. Ty vůbec nejpálivější chilli papričky vypěstoval poprvé před čtyřmi lety jistý Ed Currie z Jižní Karolíny s jediným cílem – mít ty nejpálivější papričky na světě. To se mu také povedlo. Od roku 2013 je odrůda Carolina Reaper zapsána v Guinessově knize rekordů jako nejpálivější odrůda paprik na světě. Na Scovilleově stupnici dosahuje hodnot 2 200 000 SHU. Pro představu omáčka tabasco má maximálně 8 000 a známé papričky habanero se nedostanou přes 350 000 SHU.
Chilli papričky jsou i základem různých dochucovadel. Například omáčka Pain is good Carolina Reaper je, jak už název vypovídá, určena pro opravdové odvážlivce. Vyrábí se tradiční recepturou a specifickou chuť jí dodává mimo jiné česnek, destilovaný ocet a třtinový cukr. Tou hlavní přísadou je ovšem pasta z papriček Carolina Reaper. Spolu s dalšími pálivými omáčkami si je můžete koupit třeba na e-shopu Kolonial.cz.
Chilli má, kromě vysoké pálivosti, také pozitivní účinky na náš organismus. Pomáhá k lepšímu krevnímu objemu a jako prevence proti infarktu. Chilli papričky s obsahem vitaminu A, B, a C, železa, draslíku a vápníku, patří mezi rostliny výrazně posilující náš imunitní systém. Kapsaicin působí jako antioxidant, chová se také jako přírodní antibiotikum.
 
Omáčku Pain is good Carolina Reaper si můžete objednat z e-shopu Kolonial.cz za cenu 379 Kč.
https://www.kolonial.cz/ochucovadla-tekuta/reaper-acha-omacka-275g
Kolonial.cz nabízí také omáčky Pain is good z papriček Habanero nebo Chipotle. Obě za cenu 199 Kč.
https://www.kolonial.cz/ochucovadla-tekuta/habanero-omacka-450g
https://www.kolonial.cz/ochucovadla-tekuta/chipotle-omacka-450g
  
  

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.