Share |

DJ Schwa - Rozhovor + set pro protišedi.cz

archiv DJ Schwa

Michal Růžička alias DJ Schwa patří v současnosti rozhodně k naším nejúspěšnějším a DJs. Jeho projekt Shades of Gray slaví se svým debutovým albem "Soul Machine" velmi slušné úspěchy po celém světě.

Čau Michale. Můžeš se na úvod trochu představit těm, kteří tě třeba ještě neznají? (Kde a kdy jsi začal hrát, tvůj pobyt v Austrálii..)

S hraním jsem se seznámil ještě na začátku střední školy, tehdy jsem experimentoval s trance hudbou. To mě zanedlouho přestavilo bavit a přesedlal jsem k house a techno hudbě. Do Austrálie jsem odjel v roce 2005 a založil jsem tam label Beef records. V Sydney, kde jsem v té době studoval, jsem se začal hudbě věnovat naplno. Shades Of Gray jsme založili s Nickem Westem v roce 2007 a tehdy nám také vyšel první vinyl, který měl docela dobrý úspěch. V současné době pobývám více v Praze než v Sydney. Starám se o label Beef records a stejnojmenou bookingovou agenturu. Teď například organizuju australské tour Iana Pooleyho. Je skvělé, že tam ani nemusím být, vše se dá dohodnout a zařídit online. Jinak se stále věnuju hudební produkci, masteringu a samozřejmě hraní. Třeba minulý víkend jsem hrál v Augsburgu, Mnichově a Palermu, takže se rozhodně nenudím.

Tvůj projekt Shades of Gray slaví úspěchy po celém světě, jak to vlastně celé vzniklo? A co ten název, jak jste na něj přišli a má nějaký význam?

Projekt vzniknul na základě velkého přátelství mezi mnou a Nickem. Sdílíme stejný názor na taneční hudbu, navzájem se respektujeme a ve studiu i při live hraní se skvěle doplňujeme. Proces vzniku Shades Of Gray byl naprosto spontánní - neměli jsme velké ambice… prostě jsme byli zapálení pro společnou věc. To platí dodnes, i když se spousta věcí změnila a společně ve studiu trávíme stále méně času. Jinak název Shades Of Gray určitým způsobem reprezentuje myšlenku, že nic není černobílé: “LIFE IS NOT BLACK AND WHITE. IT IS THE SUBTLETIES YOU FIND AMONGST THE MILLION SHADES OF GRAY. THAT MAKES YOU WHO YOU ARE.”

Jako Shades of Gray máte na kontě už slušnou řádku remixů pro slavná jména jako jsou Miguel Migs nebo Ramon Tapia a řada dalších, jak je tvoříte když ty jsi v Praze a Nick v Sydney? Pořádáte nějaké online sessions, nebo si prostě jen posíláte uložený track tam a zpátky dokud není hotový?

Žádné online sessions neděláme. Oba jsme teď v jiných časových pásmech a protože má Nick rodinu tak to dost dobře ani nejde. Posíláme si rozpracované projekty tam a zpátky. Někdy úplně stačí když Nick track začne a já ho pak dokončím. Ale pokaždé je to trochu jinak. Dřív jsme se dost hádali, teď už se ale umíme lépe shodnout. Každopádně někdy je to velice emotivní proces.

Vystupujete taky live? Jakou formou? Zvete si třeba i hosty s živými nástroji nebo vokalisty?

Live vystupujeme hlavně v Austrálii. Hráli jsme i v Japonsku a v roce 2010 po Evropě. Na rok 2012 plánujeme další evropskou tour. Máme 2 notebooky, Kaosspad, Midi Kontrolery, NI Maschine a tracky remixujeme za chodu. Naše live show je pokaždé jiná - technicky ani nejde abychom zahráli 2x stejný set, a proto nás to tak baví. Živé nástroje a vokály jsme zatím nepoužili, ale vůbec se tomu nebráníme.

Strávil jsi hodně času v Austrálii, naposledy jsi se odtamtud vrátil minulý týden. Dá se srovnat život tady a tam?

Záleží, jak se na to člověk dívá. Mě přijde život stejný ať jsem kdekoliv. Pořád jsem to já, mé myšlenky, přátelé kolem a má práce. Party, mejdany, lidi a věci, které se řeší jsou taky všude ve své podstatě stejné. Tedy pokud nejste někde, kde mají lidé existenční problémy. Jinak co se týká muziky, tak scéna v Austrálii má trochu náskok. Eletronická hudba tam má delší tradici, kluby mají lepší vybavení a promotéři více peněz. Jinak je tam ale mnoho otravných pravidel, co se týká licencí, otevírací doby a tak. U nás je zatím opravdová svoboda.

A co klubový život australanů a zábava tam vůbec? Maji nějaké aktuální trendy?

Přijde mi, že lidi tam chodí na party více tancovat než například u nás. Prostě se rádi hýbou a užívají si pohyb - a to i když zrovna nehrajete našlapané party tracky. Co se týká výběru hudby a Djs, jsou australané dost zmlsaní a to, jestli ten večer seženou dobré drogy je často až druhořadé.

Co tvoje plány do budoucna?

Teď to bude hlavně hraní. Mám naplánovaný Honduras, New York, Londýn, Berlín, Palermo, Mnichov a další skvělá místa, na která se moc těším. Co se týká hudby, tak máme konečně venku naše debutove album "Soul Machine," které sklízí úspěch po celém světě. Jsem moc rád, že ho lidé přijali. A za pár týdnů nám vyjde nové EPčko na Lost My Dog records.

Na závěr ještě naše klasická otázka - co děláš proti šedi?

Přemýšlím barevně a vše beru s rezervou. Taky se snažím co nejméně rozčilovat nad lidskou blbostí...

Pokud chcete slyšet, jak Dj Schwa hraje, doražte už tento pátek 16.března do klubovny 2.patro na akci Meeting Point. Více informací o akci najdete v události na Facebooku tady:
www.facebook.com/events/327041214012949/

Nalaďte se už teď poslechem živého setu ze Sydney, který tam Michal nahrál a věnoval ho exkluzivně Protišedi:
http://soundcloud.com/delite-agency/dj-schwa-protisedi-live

No a pokud se chcete dozvědět více o projektu Shades of Gray, určitě navštivte jejich nový web:
www.shadesofgray.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.