Share |

DIVADLO SKLEP otevírá hudební pokladnici. Vyjde Sklep Naposlech.

foto: pořadatel akce

Divadlo Sklep vydává další ze svých hudebních pokladů – tentokrát písničky z let 2006 – 2008.
 
Sklep se ve svém zralém věku 45 let  rozhodl vydat na hudebních nosičích (a také digitálně) písničky živě nahrané na Besídkách, v tradičních pásmech „scének, skečů, písní a tanců“. První z nové řady alb navazuje na předchozí vydavatelské počiny, vyjde začátkem října a obsáhne roky 2006–2008. Další díly budou následovat v příštím roce a postupně zmapují celé období až do současnosti.
 
Sklepácké písničky jsou stylově propojeny reklamními předěly a inzertními okénky. Interprety písní téměř výhradně z vlastní autorské dílny (doplněné jen texty kabaretiéra Jana Vodňanského, renesanční básnířky Gaspary Stampy a hudbou svérázného bubeníka Michala Hamana) jsou Tomáš Hanák, Lenka Vychodilová, Jana Hanáková, Marta Marinová, Haňa Navarová, Robert Nebřenský, Jiří Fero Burda a Vladimír Vytiska. Autorsky se výrazně podílejí kmenoví muzikanti David Noll a Jiří Podzimek.
 
Tvorba ‚sklepáků‘ z tohoto období patří k tomu nejlepšímu, co v tomhle ‚bláznivém‘ divadélku vzniklo. Úrodnější byla snad jen období 1971 – 2005 a 2009 – 2016“, míní T. Hanák a svoje hodnocení dále rozvádí: „Tvorba akceleruje zcela novou dynamikou; zatímco divadelní kritici se shodují na ‚nové definici dokonalosti‘, automechanici hovoří – možná trochu eufemisticky – o turbodmychadle. Těžko se hledají slova, proč tomu tak bylo; nabízejí se slova jako ‚sifon‘, ‚kosočtverák‘, ‚samoždímající mop‘, ‚tofu-gothaj‘ apod. A skutečně, scénky mají leckdy pointu, básně se nejednou (2x, pozn. autora) rýmují, zatímco texty písní většinou vůbec. Celek pak působí vzácně uspávajícím dojmem – a právě proto stojí za to si tohle soucédé pořídit: proč utrácet za prášky?
 
Mezi jinými si posluchači jistě oblíbí či rádi připomenou skladby Simca, Psí blues, Vězeňská, Technopárty a vlastně i všechny ostatní. Těšme se… Jestliže nebude Divadlo Sklep momentálně nadosah, bude určitě Naposlech.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.