Share |

Divadlo MALÉhRY hraje hru Biostory

foto: PR

Divadlo MALÉhRY je autorským divadlem těchto tří hereček Daniely Zbytovské, Barbory Seidlové a Nikoly Zbytovské.  Všechny projekty vznikají ve spolupráci s Divadlem Bolka Polívky, které je zároveň domovskou scénou divadla. Divadlo MALÉhRY má za sebou už čtyři komedie - Nebe?, Vepřo knedlo zelo, Peklo a Biostory, o které se všechny tři herečky rozpovídaly....
 
Koho, podle Vás, téma této hry nejvíce osloví, pro koho je určena? A jsou i tací-takové, které naštve?
Daniela: Biostory je komedie! Komedie ze života…. dnešního života. Řešíme vztahy, řešíme kdo jsme a proč jsme tady….hledáme….dříve jsme hledali smysl života v materiálním světě a nenašli….teď se obracíme do duchovních oblastí. Navštěvujeme kursy a komunity stejně “hledajících” a občas se dostaneme do spárů těch, kteří našeho “hledání” chtějí využít. To se právě stane  našim třem hrdinkám, které se dostanou do spárů mr. duch. (čti mistra duchovna) Dušana Hunky.

Bára: Jestli to někoho naštve, to teda netuším…možná nějakého mr.ducha, co si na nás brousí zuby…..

Nikola: Ta hra je určena pro všechny, kdo se chtějí zasmát a podívat se na sebe trošku z nadhledu…. Děj naší komeide se odehrává na kurzu “Hunkovi metody”
kde se výživová poradkyně na mateřské dovolené, psychiatrička a zubní hygienistka snaží nalézt samy sebe.

Jste proslulé tím, že Vaše hry vychází z reálného života, tedy i  reálných situací, které Vás potkávají, rozhovorů, které  slýcháte.... Je to podobné i v případě komedie Biostory?
Nikola: Nosíme papírky, zápisníčky, staré účtenky a zapisujeme! Všechno, co občas pronesou lidé na ulici, v kavárně a občas i nějaké nesmysly, co během příjemného hovoru vypadnou z nás samotných! Někdy nás pobaví, o jakých nesmyslech jsme schopny hodiny diskutovat!

Bára: Biostory není vyjímkou! Měly jsme delší pauzu, než vznikla tahle inscenace. Bylo toho zapotřebí zase hodně prožít…bez osobních prožitků nám to nedává smysl! A tak jsme žily, milovaly, naštvávaly se, přicházely na nové myšlenky, na nové vhledy.
 
Vy samy se zajímáte o „bio-život”?
Daniela: Nevím, jestli to nazvat Bio-životem …Všichni chceme být bio, často ale nevíme co přesně to je. V naší komedii jsem  dali této zkratce hnedněkolik významů… jako třeba Být I Okraden.

Nikola: Bára třídí odpad!

Bára: A tomu, co jíme taky docela věnujeme pozornost! Někdy to trochu přeženeme, ale i  chybami se člověk učí, ne?

Zdravý životní styl, osobní rozvoj jsou dnes velká témata, zabývá  se jím, alespoň teoreticky, stále více lidí, neodradí je od toho  Vaše představení?
Bára: To rozhodně není naší ambicí! Naopak, chtěly bychom, aby si lidé uvědomili, že každý z nás má obrovskou sílu, obrovskou zodpovědnost za svůj život, že má smysl hledat nové cesty a že to každý  dokáže i bez pomoci samozvaných duchovních vůdců (Mr. Duchů)

Daniela:  Je třeba důvěřovat sám sobě. Všichni jsme velcí, krásní a dostateční….i když se nám  okolí snaží  všemožně dokázat, že tomu tak není.

Nikola: Hlavně, aby bylo divákům dobře, abychom si ty společné chvíle v divadle dokázali užít, aby byla legrace a možná nás i trošku zamrazilo…..

Premiéra bude v Brně, chystáte se pak vyrazit s Biostory také po  dál? A kdy?
Bára: Premiera byla 23.5. v Brně v Divadle Bolka Polívky, první repríza 26.5…..koncem sezony už i první hostování s Biostory v Hustopečích v rámci letního festivalu… a dál už po celé naší vlasti, všude tam, kam pravidelně jezdíme hrát a kam nás pozvou.

 
Pojďme ještě k Vašemu divadlu. Základem jste vy – tři ženy- dá se  říci, že i témata jsou ženská, stejně jako převážná část publika? A  jak Vás lidé berou?
Daniela: Hrdinkami našich inscenací jsou samozřejmě ženy (chceme si přece zahrát!)…I když si občas přizveme k hostování nějakého milého kolegu, (např. Pepu Poláška do hry “Vepřo, knedlo, zelo”, nebo několik kolegů z brněnských divadel do hry “Peklo”….v Nebi nám muže zastupuje alespoň na okamžik andílek- hrající technik J.Barin Tichý)….rozhodně ale ženám nenadržujeme. Naopak! Muži se občas mohou cítit jako hvězdy!

Bára: Chodí  smíšené publikum. Docela nás překvapuje, že i hodně mužů. Ale to nevíme, zdali je to kvůli nám, nebo, že nechtějí nechat jít manželky samotné.

Nikola: No, jak nás lidé berou? Samochvála vždycky smrdí! Přijďte se podívat !
 
http://www.divadlomalehry.cz/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.