Share |

Divadlo LETÍ slaví své desetiLETÉ působení

foto: PR

První polovina roku bude patřit žhavým novinkám světové dramatiky a druhou opanují světové premiéry her českých i světových autorů, které vznikají v rezidenci při příležitosti jubilejní sezóny divadla. Vedle pravidelné dramaturgie bude LETÍ pokračovat v projektech konfrontujících současnou dramatiku s nedivadelními prostory a své pravidelné působiště (Studio Švandova divadla) obohatí o další prostory.
 
První premiérou roku 2015, kterou Divadlo LETÍ uvede na začátku dubna ve VILE Štvanice, bude evropská premiéra hry mladého australského autora Declana Greena 8 GB tvrdýho porna. Zdánlivě kontroverzní hra je intimní zpovědí lidí, kterým v cestě za štěstím brání neschopnost obnažit se před ostatními. Režie hořké romantické komedie se ujme Petr Hašek a ostýchavou dvojici ztvární Anna Polívková a Petr Vaněk.
 
V červnu se do LETÍ vrátí režisér první inscenace divadla Marián Amsler, který představí novinku Falka Richtera Small Town Boy. Falk Richter uvedl tento text o ohledávání mantinelů světa, v němž je homosexualita stále ještě stigmatem, ve světové premiéře v lednu 2014 v berlínském Maxim Gorki Theater, které se posléze stalo Divadlem roku 2014. V podání Divadla LETÍ se tak na Nákladovém nádraží Žižkov odehraje nekompromisní politické gay drama. Na provokativní notu zahraje i prostřednictvím tematicky spřízněných hudebních hitů.
 
Další plánovanou premiérou měla být v tomto roce koprodukční inscenace s brněnským HaDivadlem nové hry Anny Saavedry Olga (Horrory z Hrádečku) v režii Martiny Schlegelové. Inscenace se však z provozních důvodů odkládá na jaro 2016.
 
V září se Divadlo LETÍ na pár dní přestěhuje do hlavního města kultury Plzně 2015, kde v rámci Mezinárodního festivalu Divadlo uvede druhé vydání interaktivní společenské hry Proti pokroku. Proti lásce. Proti demokraci., kterou ve světové premiéře uvedlo vloni v Centru současného umění DOX. Plzeňská verze vznikne ve spolupráci se studenty Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara a pokusí se tak navázat na úspěšné pražské uvedení, které deník Právo označil za jeden z největších kulturních zážitků roku 2014: „Každý divák viděl trochu jiné představení. V DOXu, kde se odehrávalo, nás – „kuřátka“ z publika – uvítali podezřelí průvodci v groteskních maskách a vykloubenou češtinou nás nutili odpovídat na čím dál nesmyslnější otázky, podle kterých jsme si pak z dvaceti různých skečů skládali vlastní cestu večerem. Chytrost! Krásnost! Zábavnost!“ píše publicistka Tereza Šimůnková. Na projektu se podílejí režiséři: Daniel Špinar, Marián Amsler, Martina Schlegelová, Natália Deáková, Ivan Buraj, Sláva Daubnerová a Janek Růžička.
 
Oslavy výročí vyvrcholí projektem DesetiLETÍ, v jehož rámci budou uvedenynové hry, vzniklé přímo pro Divadlo LETÍ. Hry by mělo spojovat zadané téma Praha – My na ostrovech a ostrovy v nás. Mezi oslovenými autory jsou zahraničí i čeští autoři, jejichž hry Divadlo LETÍ během svého působení uvedlo (např. Mark Ravenhill, Dennis Kelly, Viliam Klimáček, Thomas Arzt, Duncan Macmillan, Olja Muchinová, Felicia Zeller nebo Phillip Ridley; z těch českých jmenujme Annu Saavedru, Arnošta Goldflama, Kateřinu Rudčenkovou, Davida Drábka, Petra Kolečka, Lenku Lagronovou atd.). Mezi oslovenými režiséry uvedených her by se měly objevit osobnosti, které se podílely na inscenacích a scénických čteních Divadla LETÍ v uplynulých letech a pomáhaly formovat jeho současnou poetiku, jako je například Marián Amsler, Natália Deáková, Martina Schlegelová.
 
Jedním z nejúspěšnějších projektů Divadla LETÍ za jeho desetileté působení je cyklus scénických skic 8@8, který probíhá kontinuálně již celých 10 let. Letošní jubilejní ročník proběhne v rámci oslav DesetiLETÍ a na podzim uvede ve spolupráci s agenturou DILIA koncentrovaně hned několik nově vzniklých her.
 
Centrum současné dramatiky pokračuje také v dalších aktivitách na poli podpory a propagace současné dramatiky v Čechách. I za letošní rokbude již popáté udělena Cena Marka Ravenhilla za nejlepší českou inscenaci současného textu.
 
www.divadlo-leti.cz
www.facebook.comDivadloLeti


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.