Share |

Divadlo Husa na provázku představí minioperu o Ztohoven

Divadlo Na provázku představilo plány na nejbližší období. Uvidíme scénickou črtu od Havla i minioperu o cause trenky a procesu se Ztohoven.
 
 
Informace z divadla:
O NAŠÍ SOUČASNÉ KRIZI
JAK Z TOHO VEN
DIVADLO HUSA NA PROVÁZKU SEZONA 2016-2017
ALMA. AMOROSO PRESTO
NAPSAL: JIŘÍ ORT
REŽIE: GABRIELA ŽENATÁ DRAMATURGIE: MIROSLAV OŠČATKA
PREMIÉRA: 9. A 10. 9. 2016 (SKLEPNÍ SCÉNA)
„Dělá mi svět nestravitelným – odporným! Peníze: cetky! Šaty: cetky! Krása: cetky! Cestování: cetky! Pouze duševno! Jenom duševno, duševno platí! Jinak nic! Nic!!!“
Alma Mahler-Werfel fascinovala současníky, odpuzovala, provokovala k protichůdným výrokům: „ve Vídni nejkrásnější dívka" (Gustav Klimt), „na všechny strany překypující žena s nasládlým úsměvem" (Elias Canetti), „monstrum" (Theodor Adorno), „protivná ženská s komplexy méněcennosti" (Richard Strauss), „velká dáma a zároveň kanál" (Marietta Torberg, žena spisovatele Friedricha T.), „napudrovaná, nalíčená, navoněná a nalitá" (Claire Goll, spisovatelka), „divoká ženská, chlastající násilnice" (E. M. Remarque).
Alma Mahler-Werfel emigruje s Franzem Werfelem přes Francii do USA, Werfel ještě zažije konec války, umírá v roce 1945, Alma se stěhuje z Kalifornie do New Yorku, kde jí dělá společnici Ida zvaná Schulli, dlouholetá přítelkyně z Vídně. New York, rok 1957. Alma Mahler-Werfel připravuje interview s reportérem rakouského rozhlasu. Alma se vrací v myšlenkách do minulosti... A nic nemá být přenecháno náhodě-
V hlavních rolích: Tereza Marečková, Dalibor Buš a Ivana Hloužková. 1

2

MÁLO BYLO HAVLA! ZÍTRA TO SPUSTÍME
SCÉNICKÁ
ČRTA
NAPSAL: VÁCLAV HAVEL
REŽIE: VLADIMÍR MORÁVEK DRAMATURGIE: SIMONA PETRŮ PREMIÉRA V RÁMCI FESTIVALU MÁLO BYLO HAVLA! PREMIÉRA: 5. 10. 2016
(VELKÝ SÁL)
„Jsme svobodni! Jsme svobodni! Ať zhyne Rakousko! Pryč s Habsburky! Ať žije Masaryk! Ať žije Wilson! Ať žije Wilson! Jsme svobodni!“
Sen o zemi plné pravdy a snad i lásky. Příspěvek Divadla Husa na provázku k nedožitým 80. narozeninám Václava Havla – součást pětidenního festivalu Málo bylo Havla!
MÁLO BYLO HAVLA! VČERA JSME TO SPUSTILI
LIBRETO: VLADIMÍR MORÁVEK DRAMATURGIE: SIMONA PETRŮ REŽIE: VLADIMÍR MORÁVEK PREMIÉRA: 5. 10. 2016 (VELKÝ SÁL)
„Státní zástupkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 podává podle ust. § 179c odst. 2 písm. a) trestního řádu návrh na potrestání podezřelých...“
Miniopera pro devět hlasů. Parlanda do ticha a tu a tam nějaké to fascinující sólo. Na základě vyšetřovacího spisu ke cause trenky na Hradě. Osoby: Ztohoven, Prezident Zeman, Vyšetřovatelé, Pravda vítězí, Masaryk na koni, Havel v blahé paměti, Láska neopravdivá. Uvedeme v rámci festivalu Málo bylo Havla!
TANGO MACABRE!
(Hlavně to nesmí vypadat ani trochu teatrálně-)
NAPSAL: SLAWOMIR MROZEK SCÉNÁŘ A REŽIE: VLADIMÍR MORÁVEK DRAMATURGIE: MIROSLAV OŠČATKA PREMIÉRA: 25. A 26. 11. 2016 (VELKÝ SÁL)
„Revolver! Kde mám ten revolver, sakra? V tomhle zasraném pořádku nejde vůbec nic najít. Mami, nevidělas někde revolver?“

Všichni se chovají nezodpovědně, většina jen vegetuje. Je třeba všechny a všechno poplenit, aby vznikl lepší svět? Kde končí vůle a začíná zvůle? Potřebujeme nové formy? Nové směry? Nové pořádky? A za jakou cenu?
Šílené tango macabre podle slavné hry Slawomira Mrozka.
BETLÉM ANEB PŘEVELIKÉ KLANĚNÍ SOTVA NAROZENÉMU JEZULÁTKU
NAPSAL: JAN ANTONÍN PITÍNSKÝ REŽIE: VLADIMÍR MORÁVEK DRAMATURGIE: LUCIE NĚMEČKOVÁ OBNOVENÁ PREMIÉRA: 4. 12. 2016 (TERASY POD PETROVEM A VELKÝ SÁL)
„Kdo můžeš zpívej! Ať zpívají i ti, co mají huby dřevěný, co mají oči bolavý, co mají duše zchvácený...“
Jsou dny, kdy je třeba přestat myslet přísně účelově. Kdy je třeba se zastavit. Kdy je třeba uklidit v domě, vyjít na zápraží - a zpívat. Trochu klidu v adventním čase...
UBU KRÁLEM: SVOBODA!
NAPSAL: ALFRED JARRY ÚPRAVA A REŽIE: VLADIMÍR MORÁVEK DRAMATURGIE: LUCIE NĚMEČKOVÁ PREMIÉRA: 24. A 25. 2. 2017 (VELKÝ SÁL)
„Nu... Pánové, dovolte mi konstatovat, že po třech měsících našeho vladaření nikdo už přesně neví, kde je sever, národ drží hubu i krok, předání moci proběhlo tak, že to v podstatě všem vyrazilo dech. Nicméně - kdo chvíli stál, už stojí opodál. Poté, co jsme si lid získali, je třeba jej za
ít směrovat. Dejte porazit nějaké koně a nadělejte klobásy.“
Vládnout by měli lidé kultivovaní a čestní. Existují však období, kdy vládnou idioti. Burleskní fraška podle legendárních textů Alfréda Jarryho. Dada? Surrealismus? Patafyzika? Realita?
O PEJSKOVI A KOČIČKÁCH
(DRUHÝ DÍL PROJEKTU SMĚJÍCÍ SE JELÍNEK) AUTOR A REŽIE: JIŘÍ JELÍNEK DRAMATURGIE: NORA OBRTELOVÁ PREMIÉRA: 7. 4. 2017
(SKLEPNÍ SCÉNA)
"Já přece nejsem žádný provázek, já jsem dešťovka," pomyslila si a 3

začala se potichu z těch katí pomalu soukat ven.”
Mimořádné setkání pana Josefa Čapka s Divadlem Husa na provázku. Povídání o tom, jak spolu pejsek a kočičky hospodařili, jak myli podlahu, jak pekli dort a o všelijakých jiných věcech v osobitém podání Jiřího Jelínka.
SEVER JIH VÝCHOD ZÁPAD
NAPSAL: JIŘÍ POKORNÝ REŽIE: MICHAL DOČEKAL DRAMATURGIE: MIROSLAV OŠČATKA PREMIÉRA: 28. A 29. 4. 2017 (VELKÝ SÁL)
„Myslíte si, že když je v Americe prezidentem černoch, že by mohl být v Čechách prezidentem Rom?“
Co dělat, když vám hrozí skutečné nebezpečí? A jak poznat, že je to skutečně nebezpečí, kvůli němuž je nutné překročit obvyklé meze? Současná hra oceňovaného dramatika a režiséra Jiřího Pokorného v režii Michala Dočekala. Světová premiéra.
MATKA
NAPSAL: JAN ANTONÍN PITÍNSKÝ REŽIE: ROMAN KAMEŇ DRAMATURGIE: SIMONA PETRŮ PREMIÉRA: 16. 6. 2017 (SKLEPNÍ SCÉNA)
“Táto takle to zustat nemůže. Buďto rodina nebo holka Novotnejch Takle se musi položit votázka Mravy se mně tu bourat nebudou”
Co s maminkou, která vás mučí hlady a zavírá do skříně? Co dělat, když selhává rodina a vše je jinak, než by být mělo? Text označovaný za nejsilnější dramatické dílo osmdesátých let čili bizarní panoptikum o lidech a době, v níž si nelze být jistý vůbec ničím.
50 LET NA PROVÁZKU
Ve 49. sezoně také začnou oslavy 50 let Provázku. Oslavíme je festivalem Divadlo v pohybu XI. Půjde celkem o 50 akcí odehrávajících se po celém Brně. První z nich máme v plánu uskutečnit v den, kdy Divadlo Husa na provázku poprvé zkoušelo. Vše uzavře premiéra 28. října 2018 (sto let poté, co vznikla republika).
WWW.PROVAZEK.CZ

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.