Share |

Divadlo Archa / Festival Letní Letná - Divadlo KREPSKO - Edgar's Echo

foto pořadatel akce

Divadlo Archa se na konci srpna stane další scénou oblíbeného festivalu nového cirkusu Letní Letná. Mezinárodní tým divadla KREPSKO zde uvede v pražské premiéře inscenaci Edgar's Echo inspirovanou životem a dílem Lewise Carrolla. Pečlivě bláznivé představení Edgar’s Echo vzniklo v Helsinkách v roce 2013, v Čechách je k vidění poprvé.
 
Mezinárodní divadelní skupina KREPSKO vznikla v roce 2001. Z odvážných improvizací KREPSKO vytvořilo vlastní jedinečný divadelní jazyk, který využívá prvky cirkusu, loutkového divadla i dalších jevištních prostředků ke sdělení silného příběhu. Divadlo KREPSKO není na festivalu Letní Letná žádným nováčkem. V minulých letech zde uvedlo svá úspěšná představení Nejmenší žena na světě, Mad Cup of Tea, Alma&Amanda, Dronte a další. 
 
 „Nejde nám o jednotlivá cirkusová čísla a prvoplánový efekt, cirkusové prvky jsou pro nás nositeli příběhu“, říká člen souboru Jiří Zeman. „Pokud se jedná o divadelní jazyk, v představeních KREPSKA se nemluví a nepoužívají se slova. Když už se nějaká slova nebo řeč přece jen objeví, není nutné jim rozumět. Snažíme se vše sdělovat prostřednictvím silného vizuálního zážitku. To nemusí znamenat velkolepou výpravu, stačí i jasná a zajímavá situace. Od diváků očekáváme jistou soukromou aktivitu – hledat indicie, všímat si detailů anebo se prostě jenom dívat a vnímat atmosféru. Vždy se snažíme ukázat něco, co bychom sami jako diváci v divadle rádi viděli“. 
 
V inscenaci Edgar’s Echo se KREPSKO věnuje postavě Lewise Carrola (vlastním jménem Charles Dodgson). Jeho literární práce zde neslouží jako předloha, ale spíš jako zdroj inspirace. Dle tvůrců nebylo cílem jeho dílo dramatizovat, ale spíše ho užít jako rámec pro vlastní tvorbu. V českém kontextu je výjimečné i mezinárodní složení tvůrčího kolektivu, kde se sešlo devět národností. Produkční náročnost podle Zemana kompenzuje velká míra otevřenosti, tolerance a odlišné individuální zkušenosti performerů. I to formuje odvážný a experimentální narativ a otvírá cestu novému jazyku.
 
Mezinárodní divadelní skupina KREPSKO byla založena v Praze v roce 2001 Linneou Happonen a Petrem Lorencem. U kuchyňského stolu v Kolínské ulici tehdy uskupení vzniklo jako reakce na jejich frustraci školou a stavem divadla obecně. Společně s dalšími hudebníky a performery začali improvizovat, vedle improvizací a happeningů následně začaly vznikat i stálé, neimprovizované inscenace. Během 15 let své existence KREPSKO vytvořilo přes dvacet inscenací. Jejich představení se hrála v korunách stromů, některá v městské fontáně, v opuštěných městských zahradách či domech, trolejbusu, zoologických zahradách, mnohá ale i v klasických divadlech. Několik svých premiér uvedl soubor i v jiných evropských městech (Bistro Beyond v Tallinnu, Hotel Misery deLuxe ve Štětíně, Punch a Judy hrají loutkové divadlo v Helsinkách). Momentálně KREPSKO pracuje na novince AnnaBerthaCecilia.
 
 
Režie: Linnea Happonen. Hrají: Kristina Dementeva, Juho Sarno, Katrine Weigelt Nielsen, Pau Zabaleta i Llauger, Jiří Zeman. 
 
Vstupné 280 Kč / vstupenky v síti goout a na pokladně Divadla Archa.
 
 
Užitečné odkazy:
www.archatheatre.cz
www.letniletna.cz
https://www.facebook.com/events/245726925799727/
Divadlo Archa / Festival Letní Letná - Divadlo KREPSKO  - Edgar's Echo
25. – 28.8., 20.30, Divadlo Archa
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.