Share |

Divadelní studio Farma v jeskyni pořádá symposium a workshop v rámci projektu Sdílení odkazu

 
 
Jak se ze zkušenosti z neznámého dá vytvořit divadelní inscenace, co je to intuitivní umělecký výzkum a jak může tento výzkum inspirovat lidské tělo na jevišti. Jaká je cesta od autentické životní zkušenosti k vysoce estetizovanému gestu? Z čeho všeho může vyklíčit divadelní situace? Přijďte nahlédnout do kuchyně významných tvůrců fyzického/pohybového divadla na mezinárodní sympozium Farmy v jeskyni.
 
V zahraničí ceněný soubor Farma v jeskyni, který roku 2011 získal prestižní Evropskou cenu nové divadelní reality, organizuje ve čtvrtek 23. dubna od 10:00 v Experimentálním prostoru NoD Mezinárodní symposium Od výzkumu k představení. Na sympoziu budeme odhalovat principy specifické tvorby inscenací nejen studia Farma v jeskyni.
O své tvorbě promluví Jozef Fruček (Řecko-Slovensko), choreograf a režisér RootLessRoot Company, Kristina Mogilnicka (Polsko) a Viliam Dočolomanský (Česko-Slovensko) odkryjí něco z výzkumů Farmy v jeskyni – ukázky z materiálů načerpaných v Brazílii a v Bruselu. Julie Kočí (ČR) bude konfrontovat poslední inscenace obou souborů „Colective Loss of Memory“ a „Informátoři“ s nejnovějším dílem DV8 Physical Theatre „John“. Sympozium uzavře svým příspěvkem maďarský teatrolog Attila Szabó (Maďarsko). Otevírat a moderovat ho bude Jana Návratová
 
Následující den bude pokračovat dílnou Tvorba akce a fyzický text, která se koná od 24. do 28. dubna v zkušebně souboru. Na dílně se účastní studenti z Polska, Slovenska a dalších zemí. Dílna se zaměří na vztahy mezi vnitřní strukturou a vnější kompozicí akce, mezi rytmem a významem, mezi živou přítomností a precizní fixací. Seznámí účastníka, z čeho může fyzický text - partitura - vzniknout, a jak se trénují kvality a intence. Workshop se koná pod vedením Viliama Dočolomanského a členů souboru, kteří vedli desítky workshopů v ČR i zahraničí (Brazílie, USA, Korea, Španělsko, Německo, Holandsko, Polsko, Slovensko).
 
Sympozium a workshop je součást projektu Sdílení odkazu pro Visegrád, kterým Farma v jeskyni chce v spolupráci a s účastí studentů teorie a praxe divadla z krajin Visegrádské skupiny odhalovat a sdílet principy své tvorby. Výsledkem by měla být publikace s vydáním ke konci roku 2015.
 
Součást programu pro účastníky sympozia a dílny je i představení Informátoři, které se odehraje ve středu 22. dubna a ve čtvrtek 23. dubna, vždy od od 20:00.
Vstupenky na představení Informátoři lze zakoupit online na webu Divadla Ponec, nebo přímo v divadle, každý všední den od 17:00 do 20:00, vstup na sympozium je volný a více informací o přihlášení na dílnu najdete na webu Farmy v jeskyni: www.infarma.info.
 
Farmu v jeskyni uvidíte dál v divadle Ponec s představením Divadlo a Informátoři a v La Fabrice v legendárním představení Sclavi – Emigrantova Píseň.
 
Farma v jeskyni / Informátoři / 22. a 23. 4. / 20.00 / Ponec – Divadlo pro tanec, Praha
Farma v jeskyni / DIVADLO / 21.5. / 16.00 a 20.00 / Ponec – Divadlo pro tanec, Praha
Farma v jeskyni / Sclavi – Emigrantova Píseň/ 25. 6. / 17:30 a 20:00 / La Fabrika, Praha
Farma v jeskyni / Informátoři / 27. 6. / 20.00 / Ponec – Divadlo pro tanec, Praha
 
Bližší informace na www.infarma.info a www.facebook.com/farmavjeskyni
 
Farma v jeskyni
Mezinárodní divadelní studio tvořící v Praze, zaměřené na tvorbu, vývoj a výzkum lidského výrazu.
Moderní tvorba souboru překračuje hranice žánrů fyzického, tanečního nebo hudebního divadla. Představení Farmy v jeskyni vznikají na základě dlouhodobého výzkumu, který je zaměřený na přenos lidské zkušenosti mimo slovo a limity běžného porozumění. Soubor se vyjadřuje ke skutečnostem, které jsou pro jeho členy osobně a sociálně aktuální. Divadelní studio pracuje pod vedením svého zakladatele - režiséra Viliama Dočolomanského.
 
Součástí práce Farmy v jeskyni není pouze vytváření inscenací, ale také edukativní činnost, základní výzkum umění herce a vybraných kulturních minorit. Studio se začalo formovat v roce 2001 při přípravách projektu Lorca v Praze. Název Farma v jeskyni je doslovným překladem arabského slova „daimuz“, kterým byl pojmenován Lorcův rodinný statek.
 
Více na www.infarma.info
Kontakt: Jan Valter, management@infarma.info, +420 739 592 481
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.