Share |

Divadelní festival Bazaar 2018 dává hlas komunitám za hranicí většinové společnosti

foto: pořadatel akce

Čtvrtý ročník pražského divadelního a tanečního festivalu Bazaar uvede od 16. do 18. března 2018 představení a ukázky z výrazných performancí ze střední, východní a jižní Evropy. Tématem letošního ročníku je hledání vlastního hlasu v rámci komunity a komunikace menšinových témat většinové společnosti. Festival zahájí inscenace One Gesture polského souboru Nowy Teatr v režii známého divadelního inovátora Wojteka Ziemilského. Mezinárodně uznávané představení o hranicích komunikace a nedorozumění nejen mezi světy slyšících a neslyšících, odstartuje festival Bazaar 16. března od 20.00 v divadle Ponec. Vrcholem programu bude opět Sobotní Bazaar, přehlídka ukázek právě vznikajících scénických a tanečních projektů umělců z ČR, Polska, Rakouska, Francie, Slovinska a dalších zemí.
 
Bazaar 2018 si pro svůj čtvrtý ročník zvolil jako téma hledání vlastního hlasu v rámci komunity. „Pro letošní rok jsme se zaměřili se v programu na problematickou komunikaci témat, která nejsou většinové společnosti příliš blízká. Jak se dorozumět napříč různými společenskými skupinami? Jak přiblížit problémy menšin členům většinové společnosti? A kde jsou vlastně hranice komunikace? Jak můžeme najít vlastní hlas?,“ vysvětluje výběr tématu letošního festivalu Bazaar jeho šéfdramaturg a umělecký ředitel divadla Alfred ve dvoře Ewan McLaren. Ve třech intenzivních festivalových dnech se diváci mohou těšit na přehlídku progresivních a myšlenkově kontroverzních scénických prací a ukázek, které doplní diskuse, ale i workshop Bushe Hartshorna Giving and receiving feedback.
 
Festival Bazaar 2018 odstartuje mezinárodně uznávaná inscenace One Gesture polského souboru Nowy Teatr, která proběhne v pátek 16. března ve 20 hodin v divadle Ponec. Čtyři neslyšící performeři v ní vtipně i nevybíravě konfrontují publikum s bariérami komunikace mezi neslyšícími navzájem. Režisérem inscenace je českému publiku známý a často skloňovaný polský umělec Wojtek Ziemilsky.
 
Sobotní Bazaar ve studiu Alta je již tradičně vrcholem celého festivalu. Diváky čeká přehlídka čtyř ukázek právě vznikajících scénických a tanečních projektů umělců ze Slovinska, Rumunska, Walesu, ČR, Polska, Rakouska a dalších zemí. Prvním z nich je ukázka z představení o fiktivním masakru #Widespread v Rakousku působícího uskupení Collective B. Druhou ukázkou bude část performance Behind in Place, Later than in Time, ve které se umělci díky fotografování diváků snaží zachytit změnu, kterou v nich performance zanechává. Součástí přehlídky bude také ukázka z připravovaného projektu Effortless Viktora Černického, která se zabývá subjektivním vnímáním, objektivní realitou a vnímáním sebe sama ve světě. Na závěr Sobotního Bazaaru se uskuteční diskuse moderovaná Alicí Koubovou.
 
Tématům stereotypů ženské krásy a sexuálních tabu se ve svém přednáškově–performativním sólovém projektu 1.7 věnuje Zsuzsa Rózsavölgyi, která jej představí v sobotu 17. března od 20 hodin ve Studiu Alta. 1.7 odkazuje k současné míře porodnosti na jednu evropskou ženu – což je  stěží tolik, aby byla zachována naše společnost a kultura. Rózsavölgyi s upřímností, sarkastickým humorem a silnou sebe-ironií zkoumá manipulaci ženského těla, jeho roli v dnešní společnosti a jeho aspekty úspěšnosti a neúspěšnosti.
 
Tereza Hradilková se svým tanečním představením Švihla vystoupí v neděli 18. března od 18 hodin v divadle Ponec. Skákání přes švihadlo jako dětská hra, ale i jako ambice a sebezdokonalování. Přeskakujeme jen sami sebe, překračujeme své hranice nebo jsme naopak v opakujícím se kruhu, ze kterého nelze vystoupit?
 
Festivalový program uzavře soubor Handa Gote Research & Development, který uspořádá lidovou slavnost Šibřinky v neděli 18. března od 20 hodin v prostorách divadla Alfred ve dvoře. Improvizované představení a událost nedefinovatelné délky a rozsahu, která plynule přechází do promítání filmu, občerstvení nebo sportovní akce nabídne zamyšlení nad temnou stranou češství, lidovými zvyky a folklórem.
 
Kompletní informace najdete na webových stránkách www.alfredvedvore.cz/cs/bazaar.
 
Festivalový pas bude letos k dispozici v ceně 800/500 Kč. Vstupné na jednotlivá představení stojí 200/100 Kč s výjimkou inscenace Švihla, kde je vstupné za 220/120 Kč a One Gesture, které pořídíte za 300/200 Kč. Festivalový pas a vstupenky na jednotlivá představení můžete zakoupit online v předprodeji GoOut, na webech jednotlivých divadel a na pokladně divadla Alfred ve dvoře.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.