Share |

Dítě Arkádie, feťácký básník a prokletý rocker Pete Doherty

Blogger Martin Synek představuje své oblíbené osobnosti.

12. března 1979 se narodilo dítě z Arkádie. Poetický feťák, výstřední umělec a hlavně rocková ikona, Peter Doherty. Hrdina anglické kytarové hudby, zakládající člen dnes již kultovních The Libertines a také na oko nevinných Babyshambles.
 
Slušný a chytrý mladík, prostřední ze tří dětí britského armádního důstojníka a zdravotní sestry, vyrůstal hlavně ve společnosti žen, především matky a dvou sester. Kvůli otcovu povolání se musel poměrně často stěhovat. Na střední škole byl úspěšný a bezproblémový. Zajímal se o hudbu, literaturu a fotbal. V šestnácti letech vyhrál básnickou soutěž a vydal se na šňůru vystupování po Rusku. Vysokou školu si vybral v Londýně, kam se přistěhoval ke své matce a začal studovat anglickou literaturu. Avšak již po prvním roce studium ukončil a vydal se vstříc svému vlastnímu světu. Za dob studií se věnoval práci hrobníka, i když většinu času trávil sezením na hrobech, kde si četl a psal.
 
Po odchodu z vysoké školy, jednou na nějakém koncertě narazil na spolužáka své starší sestry, Carla Barata. Kéž by jen Pete tehdy věděl, že s Carlem za nedlouho založí legendu ostrovní hudební scény, The Libertines. A že textařská dvojice Pete Doherty / Cart Barat se připojí k věhlasným parťákům jako Paul McCartney / John Lennon či Noel Gallagher / Liam Gallagher. Ale ještě před samotným vznikem The Libertines se Pete a Carl sestěhovali do společného londýnského bytu a oba se vrhli do víru hlavního města Spojeného království. A Pete, krůček po krůčku, stále více unikal do svého fiktivního poetického světa, Arkádie.
 
A koncem devadesátých let to přišlo. The Libertines. Příchod nové generace indie-rockerů v kožených bundách a s červenými vojenskými kabáty. Avšak do povědomí širší veřejnosti se kapela dostala až po vydání prvního alba Up the Bracket (což je jen tak mimochodem, anglickým slangem, šňupání kokainu) v roce 2002. Dohertyho a Baratova kapela se dočkala úspěchu u kritiků i fanoušků. Album mělo skvělý potenciál. A právě Pete Doherty se dostával více a více do středu pozornosti. Lidé i odborníci ho titulovali opravdu slibným textařem, jenž se za poslední dobu na britské scéně objevil. Jenomže slibného básníka stále urputněji lákal svět drogového opojení. A propast mezi téměř bratrskou dvojicí Doherty / Barat se stále více prohlubovala.
 
V roce 2003 byl Pete Doherty zatčen na dva měsíce za vloupání do bytu svého kamaráda a spoluhráče z kapely, Carla Barata. Prý to bylo ze vzteku. Jenomže první, kdo na Peta čekal, když se vracel z vězení, byl právě Barat. A kluci z The Libertines nahráli své druhé album s jednoduchým názvem, ,,The Libertines". Netrvalo to dlouho a rozepře v kapele opět narostly do neúnosných měřítek. A všichni členové kapely se tak shodli na jednom. Pete musí z kapely ven. A koncem roku 2004 se tomu tak vskutku stalo. Za nedlouho na to se rozpadl celý projekt The Libertines.
 
Pete Doherty se tak ocitl vyhoštěn ze své hudební rodiny, ovšem další příležitost na sebe nenechala dlouho čekat. Ještě před ní však stihl nahrát singl ,,For lovers", který se v oblíbenosti vyšplhal na úroveň nejoblíbenějších písniček od The Libertines. Také se v roce 2005 dal dohromady se slavnou a překrásnou supermodelkou Kate Moss, jež Peta přivedla do hledáčku bulvárních novinářů. A nadějný anglický básník se jim, sakra, líbil. Díky jeho drogovým eskapádám měli téměř pořád o čem psát. A pak. Dítě z Arkádie přišlo se svým druhým počinem. S kapelou, která je aktivní do dnešních dní, i když její složení se téměř celé změnilo. Dohertyho nové hudební uskupení dostalo název Babyshambles (volně přeloženo: jatka miminek), což krásně vystihuje Petovu na oko nevinnou tvář s nesmírným rockovým charismatem.
 
Vztah s Kate Moss vydržel okolo dvou let, v nichž si s Petem zažila své. Roku 2005 byla kupříkladu přistižena, jak si ve studiu připravuje a následně šňupe kokain. Fotografie, na kterých byla zachycena, vážně ohrozily její kariéru. Kromě Kate bylo také mediálně ostře sledováno Petovo přátelství s nyní již zesnulou talentovanou zpěvačkou a taky feťačkou Amy Winehouse. Po její smrti vzpomínal, jak se mu smála, že neumí zpívat a hrát na kytaru.
 
2009. Pete se rozhodl, po koncertování a nahrávání desek s Babyshambles, vydat své sólové album ,,Grace/Wastelands". Deska byla opět, jako většina Dohertyho tvorby, vynášena do nebes. A i přes Petovi rostoucí problémy s drogami, se jeho textářský a hudební talent nevytrácel, ba dokonce naopak. Taktéž se dále věnoval svým protizákonným aktivitám, jako třeba nošení injekčních stříkaček na palubu letadel. Případně utíkání z párty, kde se někdo přefetoval.
 
Doherty je také nadšený výtvarník. Jeho kontroverzní obrazy malované krví nejsou vůči jeho osobnosti žádnou zvláštností. Jednou byl dokonce přistižen, jak spící dívce bere ze žíly krev, údajně pro jeden ze svých obrazů.
 
V současné době by měl být Pete Doherty čistý a připravovat s The Libertines velký comeback, který by měl zahrnovat i nové album pro rok 2016. Ovšem čert, aby se vyznal, kdy v tom Pete zrovna jede a kdy abstinuje. Talentovaný hudebník Pete Doherty má za sebou řadu nedokončených protidrogových léčení, třeba i v Thajsku, kvůli kterému zrušil koncert na Rock for People 2012. Doherty je schopný do světa pustit, že by mu musela upadnout ruka, aby přestal fetovat a jindy, že s tím seknul a užívá jen náhražku. Mimo návratu The Libertines, Pete stále koncertuje a vydává desky s Babyshambles. Nedávno také pokřtil sochu sebe samého, jež ho vyobrazuje jako mučedníka. Rockového mučedníka dnešní doby.
 
Můžete Peta Dohertyho nenávidět - jeho otec ho vydědil, matka o něm napsala knihu ,,Můj nezvedený syn" - nebo ho můžete milovat. Hity jako ,,Don't Look Back into the Sun", ,,Can't Stand Me Now" nebo sadsong o drogách ,,What Katie Did" si dovolím zařadit do pokladů britské kytarové hudby.
 
 
Foto Chris Krüg
Licence CC by SA 2.0

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.