Share |

Diplomky 2012 - výběr letošních absoloventů vysokých uměleckých škol v Chemistry Gallery

pozvánka

The Chemistry Gallery uspořádá skupinovou výstavu „Diplomky 2012“, která představuje kurátorský výběr nejzajímavějších mladých umělců, kteří v tomto roce absolvovali na českých uměleckých univerzitách (AVU, FAVU, FUOU). Výstava bude probíhat v nových, nedávno otevřených prostorách The Chemistry Gallery v pražských Holešovicích (Bubenská 1), v termínu od 10. 8. do 2. 9. 2012. Cílem výstavy je nejen snaha ukázat v koncertované podobě jednotlivé principy umělecké tvorby čerstvě vystudovaných autorů, ale současně i snaha zařadit jejich dílo hlouběji do kontextu současného trhu s mladým uměním.

Výstava Diplomky 2012 navazuje na dlouhodobý výstavní cyklus, jehož strategií je výběrová prezentace děl studentů či absolventů českých uměleckých ateliérů, které jsou součástí klausurních či diplomových prací („Best of Klausury“ – 2010, „Diplomky 2011“ – 2011). Na výstavě se tak představí autoři v jednom z jejich přelomových bodů umělecké kariéry, kdy opouští prostředí akademií a jejich tvorba tak získává kontext samostatné umělecké činnosti.

Z kurátorského hlediska chtějí Diplomky 2012 reagovat na současnou praxi vystavování obdobného formátu výstav, kdy jednotlivé školy na závěr roku prezentují na souborné výstavě práce svých diplomantů. V posledních letech se tak daly shlédnout výstavy prostorově koncipované například dle závěrečného hodnocení (FAVU 2011) či na základě intuitivního prostorového rozvržení, které však přísně odděluje navzájem práce jednotlivých autorů (FAVU 2012, AVU 2011). Diplomky 2012 usilují o to překonat tuto strohou, z části nekoncepční prezentaci díla jednotlivých autorů, která se omezuje na „pouhé vystavení“ části diplomového cyklu a opomíjí tak často obsáhlou a několikaletou práci hledání uměleckého výrazu a autorského tvůrčího konceptu. „Domníváme se, že nalezení správného mechanismu tohoto hledání a učení neustálému „sebedotazování se“ na povahu vlastní tvorby je jedním z hlavních cílů studia uměleckých škol. Proto i naše porozumění závěrečným diplomovým pracím, včetně jejich hodnocení, by mělo být vedeno na základě elementární obeznámenosti s tímto autorovým způsobem uvažování“, říká Pavel Kubesa, spoluautor výstavy. Diplomky 2012 proto chtějí zprostředkovat alespoň minimální povědomí o tom, jak nejmladší absolventi o své tvorbě a umění jako takovém sami uvažují.

Na výstavě se představí:
Akademie výtvarných umění v Praze: Tadeáš Kotrba, Jakub Tomáš, Josefína Jonášová, Pavel Příkaský, Jiří Lauterkranc, Tereza Eisnerová
Fakulta výtvarných umění v Brně: Kateřina Pěkná, Barbora Chlastáková, Jan Pražan, Martin Vrága, Aneta Valentová
Fakulta umění Ostravské univerzity: Milan Hajdík, Filip Holeček, Kateřina Sudolská

Kurátor: Petr Hájek, Pavel Kubesa

Vernisáž: 9.8.2012, The Chemistry Gallery Bubenská 1, Praha 7 – Holešovice
 Začátek vernisáže v 19:00, vernisáž doprovodí Miki-discjockey a jeho go-go vinyl fever set  
 
www.thechemistry.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.