Share |

Designérka interiérů Milada prozradila pár rad těm, kteří právě zařizují byt

foto: archiv Milady

Milada Curtner (27 let), česko-americká designérka interiérů, sepsala pár tipů pro ty, kdo si sami chtějí zařídit byt „svých snů“. Co je důležité a na co byste se měli zaměřit se dozvíte v následujícím příspěvku Miládky, se kterou jsme také dělali rozhovor.  
 
Každý by měl nejprve zesumírovat záměr rekonstrukce nebo renovace a nějak ho skloubit s rozpočtem. Určete si, čeho by měl váš projekt dosáhnout. Rozmyslete a stanovte si rozpočet a toho se držte! Protože v tuto chvíli může nastat obtížné rozhodování, co a v jakém rozsahu si můžete dovolit - nejjednodušší je uspořádat si myšlenky a potřebyjednoduchým sepsáním na papír. Napište na jednu stranu, co nezbytně potřebujete a na druhou to, co byste si přáli, ale obejdete se bez toho.
 
Bez hledu na to, zda si najímáte pomoc designera nebo se vrháte do rekonstrukce na vlastní pěst, zastavte se na chvilku a uvědomte si, co se vám líbí, jaký máte styl? Na druhou stranu, jak se to slučuje s tím, jaké má vaše rodina potřeby nebo k čemu bude prostor sloužit? Ať už plánujete celkovou rekonstrukci nebo si jenom přejete oživit a vylepšit váš domov, určitě se zamyslete nad následujícími principy a elementy interiérového designu a ať už děláte cokoliv, řiďte se jimi.:
 
PRINCIPY INTERIEROVÉHO DESIGNU
1. Rovnováha vytváří pocit klidu a úplnosti. Správně navržená místnost má jednotlivé předměty a nábytek rozvržený podle jejich vizuální váhy. Jsou to Prvky Designu, které tuto váhu definují.
2. Rytmus je dosažen opakováním. Opakujte v místnosti tvary a barvy a dosáhnete tím příjemného dojmu jednoty.
3. Harmonie a Jednoty je dosaženo, když všechny Prvky Designu spolu správně působí.
4. Důraz je vlastně tím, co vás v místnosti zaujme nejdříve – to, co přitahuje váš pohled.
5. Proporce a měřítko jsou dva odlišné principy, které společně ovlivňují naše vnímání prostoru. Proporce se vztahuje na prvky v rámci celku, aniž bychom znali jejich přesné rozměry. Je to o tom, jak je my vnímáme. Já např. mohu s jistotou říci, že můj palec je širší než můj malíček, a to pouhým pohledem na své ruce, ale neznám jejich přesný rozměr. Stejně můžeme vzájemně posuzovat nábytek v místnosti. Zdá se vám třeba, že vaše židle má podivně krátké nožičky a působí neohrabaným dojmem? Zda je určitá proporce příjemná je relativní a záleží na osobním posouzení. Měřítko naopak souvisí s měřitelnou velikostí předmětu v rámci prostoru, kde je umístěn. Například židle je malá a stůl veliký, ale oba dva mohou působit buď maličkým nebo ohromným dojmem, v závislosti na velikosti místnosti.
 
PRVKY INTERIEROVÉHO DESIGNU
1. Linie dotvářejí celkový dojem uspořádání - horizontální linie vyjadřuje klid a stabilitu a oproti tomu vertikála vnáší do prostoru čilost a důstojnost.
2. Tvar (2D) a Forma (3D) zahrnují plochu i objem a je jimi možno docílit různých efektů. Ale pozor, jejich přílišná rozmanitost působí chaoticky.
3. Vizuální a Hmatová Struktura dává předmětům charakter a krásu.  V bytě se může jednat o stěny, koberec, uměleckou malbu nebo dřevo. (hrubost, lesk, mat, jemnost, měkkost, tvrdost, váha)
4. Vzor je takovým povrchovým doplňkem, který nás obohacuje svou zajímavostí a živostí. (organicky, geometricky)
5. Paleta barev na nás má psychologický i estetický vliv. Může v nás vyvolat klid a mír nebo naopak pocit chladu a smutku.
6. Světlo ovlivňuje náladu a má vliv na barvy a strukturu. Bez něj by ostatní prvky a principy designu neměly význam.
7. Prostor (otevřený, pozitivní či negativní). Velký, otevřený prostor působí vzdušně až luxusně. Ale příliš volného prostoru působí smutně a nepříjemně. Pozitivní a negativní prostor nalezneme v každé místnosti. Je to trojrozměrný prvek, se kterým designer pracuje. Pozitivní prostor tvoří předměty jako nábytek, umělecké předměty a doplňky. Negativní prostor, plocha okolo a mezi předměty, je často nedoceněným prvkem domácnosti. Nemusíte každý kout svého domova zaplnit nábytkem a maličkostmi. Do zdobení se vrhejte s opatrností a rozvahou. Zkuste docílit rovnováhy mezi pozitivním a negativním prostorem.
 
Text by Milada Curtner 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.