Share |

Designblok skončil. Kolik přišlo lidí a kdo si odnesl ceny?

 
 
 Závěrečná tisková zpráva k závěru 13. ročníku Dnů designu v Praze Designblok´11.

 
 
 
Návštěvnost:
13. ročník Designbloku překonal svou návštěvností loňský rok. Oproti loňským 23 000 letos dvě Superstudia během šesti dnů navšítvilo přibližně 25 700 diváků, přehlídky v rámci Designblok Dreft Fashion Week navštívilo 3900 diváků.
Celková návštěvnost včetně showroomů a galerií po Praze, kterých bylo přes 59 zatím není vyčíslena.
Nikam neunikejte, od úterý se stejně nebude kam schovat Město se naplní designem, design prostoupí město: Město jako téma letošního Designbloku, město jako středobod života a inspirace. Praha se tedy stane Městem, které je vyplněno nejobyčejnějšími i nejneuvěřitelnějšími věcmi a spektákly, městem rychlým, pomíjivým, neopomenutelným; městem hravým, ale taky možná i šedým a zastřeným. Jednoduše: Praha bude vším tím, čím město a design jen může být. Barbora Ševčíková, czechdesign.cz
 
Designblok`11 byl slavnostně zahájen v pondělí 3.října 2011 v Superstudiu Futurama, které je součástí karlínského Futurama Business Parku. 
Na tisíc hostů osobně uvítala Petra Ondrušová, ředitelka úseku České spořitelny Premier, Juraj Králik, tiskový mluvčí společnosti Procter & Gamble, Lukáš Kaucký, radní hl.m.Prahy pro kulturu, Tomáš Velemínský, jednatel společnosti Erste Group Immorent, Michal Broža, ředitel kanceláře OSN v České republice, a producenti a kurátoři Designbloku Jana Zielinski a Jiří Macek. 
Významní zahraniční hosté
Součástí akce jsou tradičně i návštěvy významných osobností v oboru. Mezi hlavní hvězdy aktuálního ročníku určitě patří Edward Barber a Jay Osgerby. Dvojice, jež mimo jiné navrhla pochodeň pro olympiádu v Londýně. Reflex 40/2011  
Designblok osobně navštívili významní zahraniční hosté. Přijeli Edward Barber a Jay Osgerby z Londýna, kteří v rámci středeční přednášky poprvé v České republice představili židli Tip Ton vyrobenou pro Vitru. Francouzští 5.5 designers se zúčastnili speciální výstavou představující celkovou tvorbu studia, zatímco běžně vystavují pouze jednotlivé koncepty či produkty. V úterý pak odpovídali na dotazy návštěvníků v Superstudiu Šporkovský palác při diskuzi s Janou Vinšovou.
"Nevím, jestli přivezou prototyp pochodně, ale určitě představí svou novou židli Tip Ton," říká Jiří Zavadil z Vitry. Podle něj se stále slavnější designéry podařilo do Prahy přivést na poslední chvíli, než budou příliš slavní, a tedy i drazí. "Zatím ještě lítají ekonomickou třídou," glosuje Zavadil. Duo Barber Osgerby se veřejnosti představí ve středu večer během přednášky na Nové scéně Národního divadla. Magdaléna Čechlovská, Hospodářské noviny
Významný zlatník Roberto Coin, majitel stejnojmenné značky, přijel, aby v Rezidenci primátora zahájil oslavu 1.výročí otevření svého butiku v Praze. 
Společnost Adidas přivezla svého dvorního designéra Jeremy Scotta, který si pro představení své nové kolekce vybral pouze dvě destinace, a sice Paříž a Prahu. Jeremy Scott zde strávil několik dní a zúčastnil se mimo jiné páteční Fashion Talk, diskuze na téma módy v České republice a v zahraničí.  
Praha se letos stala dějištěm významné události a sice Designblok Fashion Week, který představil módní značky světového formátu, ale i začínající české návrháře. V rámci toho přišel Adidas s originální spoluprací s americkým návrhářem a módní ikonou Jeremy Scottem. Návrhář osobně přijel představit kolekci Adidas Originals by Jeremy Scott na období podzim a zima 2011. (...)Jeremy Scott je opravdu významnou osobností velkého formátu, o tom také svědčí jeho spolupráce s ikonami jako je Madonna, Rihanna, Beyonce, Victoria Beckham a další. Magazín The Face ho jmenoval za jednoho ze sta nejvlivnějších lidí ve světě módy, a nutno podotknout, že obsadil i další přední příčky módních žebříčků. Milan Klupák, designmag.cz 
Jako každý rok se i letos mohli návštěvníci těšit na novinky zahraničních značek, čeští výrobci a designéři předvedli své novinky a diváci mohli obdivovat nové kolekce českých i zahraničních módních návrhářů. Čekali na ně také doprovodné výstavy a bohatý program plný přednášek, koktejlů a osobních setkání s designéry.
Doprovodný program
První říjnový týden probíhá v Praze už potřinácté přehlídka Designblok. Když jsem se těsně před uzávěrkou tohoto čísla sešla v pražské kavárně Louvre s Janou Zielinski, která spolu s Jiřím Mackem Designblok organizuje, během rozhovoru mi řekla jednu zajímavou věc: „Za první republiky jsme byli průmyslově vyspělou zemí právě díky designu. Designová produkce byla výkladní skříní českých podniků“. I kvůli ekonomické krizi daly české firmy konečně Janě Zielinski za pravdu a začínají spolupracovat s českými designéry. V dnešní době totiž už nemůžeme konkurovat nízkou cenou, ale kvalitou našich výrobků. Eva Hlinovská, Esprit
Součástí programu Designbloku byla výstava Velký atlas světa, která vznikla ve spolupráci s Hnutí DUHA a která získala Cenu šéfredaktorů Designbloku 2011 v kategorii nejlepší výstavní projekt.
V rámci právě konané přehlídky Designblok 2011 můžete až do neděle 9. října shlédnout v Superstudiu Šporkovský palác unikátní výstavu Velký atlas světa, která propojuje prvotřídní český i zahraniční design s čistými technologiemi a prezentuje tak ekologický přístup v designu. Dvoupatrová výstava v podzemí ukazuje i unikátní laboratoř ze skla vyobrazující fungování ekosystému planety. Vrcholem výstavy je Laboratoř světa, což je samostatný živoucí útvar z laboratorního skla, vody a několika skleněných geometrických skleněných objektů pocházejících ze série pojmenované Vytvořeno dechem, které připomínají město. Krásná omračující instalace má vyobrazovat obyčejné divy přírody, připomínat každodenní koloběh vodních srážek a naznačovat fungování světa i lidského bytí. Ondřej Lazar Krynek, designmag.cz
„Výstava Velký Atlas Světa je nádherná! Musí být v Brně!“ Rostislav Koryčánek, ředitel domů umění v Brně
 
Designblok Dreft Fashion Week
Móda byla neodmyslitelnou součástí již předešlých ročníků, letos však získala rozměr mezinárodního Fashion Weeku, když se po několik dní v prostorách Rezidence primátora a Obecního domu konaly přehlídky toho nejlepšího, co česká i zahraniční módní scéna v České republice nabízí. 
Měsíc říjen je podle návrhářky Liběny Rochové už léta spjat s její tvorbou a Designblokem. Je ráda, že "festival" existuje. "Celý Designblok a potažmo Dreft Fashion Week je doopravdy fenomén. Má nádhernou, typickou atmosféru, drží si pořád svou tvář a to je úžasné," uvedla Rochová. ceskenoviny.cz
Celý týden byl zakončen Grand Gala večerem v Obecním domě, kde byly předány Ceny šéfredaktorů Designbloku v 15 kategoriích. Ceny předali kurátoři Designbloku Jana Zielinski  a Jiří Macek. Na programu večera byla přehlídka, která zajímavě konfrontovala tuzemské návrháře se zahraničními módními značkami. 
 
Shrnutí:
Třináctý ročník přinesl celkem 220 prezentací, výstav a přehlídek na více než 59 místech po celé Praze. Mezi účastníky bylo 94 nejlepších obchodů s designem, interiérem a módou, 18 módních návrhářů a 89 designérských studií, designérů, škol a institucí. 
„Těším se na tuhle výstavu, půjdu tam už poněkolikáté. Jednak proto, že mě design obecně zajímá a baví, za druhé proto, že do Holešovic a Karlína to mám z domova blízko, a za třetí, že mě moje třináctiletá dcera, budoucí designová   návrhářka /(jak tvrdí ona), pověřila, abych jí tam nasbíral všechny kontakty a prospekty, protože ona bohužel v době výstavy bude na škole v přírodě.“ Petr Dvořák, generální ředitel České televize pro Reflex 40/2011
 
Základní informace:
Designblok`11 se konal pod záštitou primátora hlavního města Prahy pana Doc. MUDr. Bohuslava Svobody, Csc. a Informačního centra OSN v Praze. Podpořil ho Magistrát hlavního města Prahy, Britské velvyslanectví, Velvyslanectví království Nizozemí, Francouzský institut, zastoupení Evropské komise v ČR a Obecní dům.
Generálním partnerem doprovodného programu byla Česká spořitelna Premier, hlavním partnerem Designblok Dreft Fashion Weeku Dreft. Partnery doprovodného programu byly České dráhy, Erste Group Immorent Pepsi a Vodafone.
Včera skončil Designblok, stejně jako Design Week ve Vídni. Kdo se do Prahy vypravil, neprohloupil. Jak ale pochodil ten, který se za designem vypravil do Vídně? Dřímaly ve mně pochybnosti, jestli není lepší Prahu během Designbloku opustit a vydat se prozkoumat opravdové design dění, které nabízí (alespoň podle popisu na stránkách) rakouská metropole. …… Takže tedy výsledek? Do Vídně zásadně do galerií, za designem jedině do Prahy! Barbora Ševčíková, czechdesign.cz
 
Čestnou radu Designbloku tvoří tyto osobnosti:
PhDr. Helena Koenigsmarková, ředitelka Uměleckoprůmyslového musea v Praze,
Ing. Daniel Heler, člen představenstva a náměstek generálního ředitele České spořitelny, a.s.,
Liběna Rochová, módní návrhářka,
Eva Jiřičná, architektka,
Michal Froněk, designér Olgoj Chorchoj,
Ing. David Řezníček, ředitel Konsepti,
PhDr. Libuše Šmuclerová, generální ředitelka Ringier ČR,
Bc. Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea,
PhDr. Pavel Liška, emeritní rektor VŠUP v Praze
 
Ceny šéfredaktorů za Designblok 2011:
Na nedělním Grand Gala večeru v Obecním domě byly předány Ceny šéfredaktorů za Designblok 2011. Porota je tvořena 19 šéfredaktory a redaktory odborných tuzemských i zahraničních médií, hlasování proběhlo na samý závěr Designbloku a přineslo vítěze v těchto 15 kategoriích: 
 
1. Nejlepší nový nábytek: 
nominováni byli:
TON
Domesi design
Vítěz: Polstrin design
 
2. Nejlepší kolekce bytových doplňků  
nominováni byli:
Elton hodinářská
SUPER-BOWL by de-sign.cz
Vítěz: Studio Pirsc Porcelain
 
3. Nejlepší kolekce svítidel:
nominováni byli:
Preciosa lighting
OMS elite
Vítěz: Brokis
 
4. Nejlepší kolekce šperků:
nominováni byli:
Beldafactory
Janja Prokic a Nastassia Aleinikava
Vítěz: Zdeněk Vacek a Daniel Pošta s kolekcí Virus
 
5. Nejlepší česká módní kolekce:
nominováni byli:
Anamor Prokop
Hana Zárubová
Vítěz: Zdenka Imreczeová s kolekcí La Defence
 
Nejlepší módní kolekce zahraniční značky
nominováni byli:
MaxMara
Nike
Vítěz: adidas Originals s kolekcí od Jeremy Scotta
 
6. Nejlepší nový výrobek:
nominováni byli:
USSPA za spa Solitaire
Zbyněk Soukup za corianovou mísu
Vítěz: Hansgrohe, prvky z kolekce Axor Bouroullec
 
7. Nejlepší prototyp designéra:
nominováni byli:
Tobyšlo za prototyp lyží
Dyntar za prototyp sauny
Vítěz: Kristýna Pojerová za svítidlo Skleník
 
8. Nejlepší instalace výrobce
nominováni byli:
TON
Nokia za dílnu maxima Velčovského
Vítěz: Nike s instalací od studentů VŠUP Tomáše Vargy a Daniela Gonzaleze
 
9. Nejlepší instalace designéra a designérského studia:
nominováni byli:
Studio Piršč Porcelain
Lucie Koldová a Dan Yeffet
Vítěz: Chatty a jejich instalace řeznictví
 
10. Nejlepší prezentace obchodu
nominováni byli:
Scandium
Superstore
Vítěz: STOCKIST
 
11. Nejlepší prezentace módního butiku:
nominováni byli:
Timoure et group
Hermés
Vítěz: Denisa Nová
 
12. Nejlepší školní prezentace:
nominováni byli:
Vysoká škola výtvarných umění v Bratislavě, ateliér skla a keramiky
Západočeská univerzita v Plzni
Vítěz: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Fakulta umění a designu 
 
13. Nejlepší výstavní projekt
nominováni byli:
Pepsi za Klubovou epopej
Treasure hunt, výstava studentů VŠUP ateliéru K.O.V. Evy Eisler
Vítěz: Velký Atlas světa, výstava Designbloku ve spolupráci s Hnutím DUHA
 
14. Speciální cena za mimořádný počin mimo kategorie:
nominováni byli:
Barber Osgerby on Stage 
Beldafactory s kolekcí od několika českých designérů
Vítěz: Design help za projekt, který využívá nemocniční materiál k tvorbě šperků a výtěžek následně používá pro zlepšení prostředí nemocnic
 
Seznam účastníků:
Ve městě:
2MKN, 3D Office, Adámek Ondřej, Apparel , Artemide, Atelier Pelcl, Baccarat, Barber Osgerby, Boheme, Bulb, Carollinum, CZECHDESIGN.CZ, České centrum Praha, České dráhy, Design Bath SE, Denisa Nová DNB, dvorak sec contemporary, ESCADA, FREY WILLE, Galerie České spořitelny,Hansgrohe, Inveno – René Šulc, Kartell Flag Store, KDOMÁŽIDLIBYDLÍ, KLARA NADEMLYNSKA, KONCERN, KONSEPTI, Křehký, Lladró, MaxMara, matériO Prague, Merrygorando, NEO3 I svetlanakozhenov™, Nobis life, Orsei, Pietro Brunelli Milano, praguekabinet, Poltrona Frau Group, Roberto Coin, Rony Plesl, Salon Petra Měchurová, Sanctus Georgius, Saša Open, Simple Carollinum Concept Store, SISTERSCONSPIRACY, STOCKIST, studio LR Liběna Rochová, SUPERSTORE, TATIANA – Taťána Kovaříková, TECHO, Tichelaar, TIMOURE ET GROUP, TONI&GUY, Technická Univerzita Liberec, Umělecko průmyslové museum v Praze, Viktoria Vittori, Vitra, VOŠON, VŠUP v Praze, VŠUP Atelier K.O.V. , Window gallery České spořitelny
 
V Superstudiu Futurama:
ABB Elektro-Praga, A.M.O.S. DESIGN, ANOLIS, AQUA TRADE design club , Artek, Artemide, Ateh, BaSys CS, Batoušek Ondřej, BENE Praha, Bém Tomáš, BN office Solution, BOA Design, Brána recyklace, Brokis, Brother & Duck International, COCICI, COHNSTUDIO, CVAKHAUS, Černá Jana, ČVUT Ústav průmyslového designu, Dařbujánová Helena, deFORM, Delta Light Czech, Dezyned / Kikkerland Praha, Domesi Design, Donlič Interiér, Dřevovýroba Podzimek, DuPont™ Corian®, Dyntar, Dýhy Večeřa / Vespera, Electrolux Design Laboratory, Elfmark Ondřej, Elite by OMS, ELTON hodinářská, FACE interier, Fatboy the Original, FAWOO TECH CZ, FLERA, Fontana arte / Hagos, Gorenje, Hästens, HANÁK nábytek, HANSGROHE, INNEX stínění & design, LASVIT, Linstram, LLEV, Luceplan / HAGOS, Lux Lighting, Macao – Wiesner Hager, Moderní byt, Moser, Nespresso, Nike, papelote, Pepsi, POLSTRIN DESIGN, Preciosa Lighting, Protiklady (města), Radio 1, Rozbíjím se, scandium, shimmers.cz / TossB, SITUS furniture , SKIN, Skořepová Vendula, Soukup Zbyněk, Spyron, STOCKIST, Studio činčera, SUPERSTORE, SUPŠ sv. Anežky České v Českém Krumlově, SUPŠ Jihlava – Helenín, SUPŠ Sklářská Železný Brod, Šumová Klára, talentDesign, tobyšlo, TON, UJEP FUD, Ústí nad Labem Ateliér Grafický design 2, UJEP FUD, Ústí nad Labem Ateliér Design Interiéru, UJEP FUD, Ústí nad Labem Ateliér Design keramiky, UJEP FUD, Ústí nad Labem Ateliér Produktový design, UTB ve Zlíně, FMK Ústav prostorového a produktového designu, VOŠ a SŠ Sklářská Nový bor, VŠUP Ateliér textilní tvorby , VŠVU v Bratislavě, Vyrobeno lesem, wearecreative, Whirlpool ČR, World Jewellery Museum, YASK, ZČU Ústav umění a designu
 
V Superstudiu Šporkovský palác:
2GD typo*graphic, 5.5 designers, adidas Originals, anamor prokop, ANOLIS, Antipearle, Aukční dům Sýpka, Beldafactory, BOMMA, born-in-bor, Bourjois, Brown & Johnson, COHNAUCTION, Dana Bezděková JEWELLERY, DAWN lighting design, deers.cz, Designhelp za nemocnice vlídnější, DesignMag.cz, Dolce Vita, EDP for men Helena Fejková SEN, Guerlain, Hard“de“core, CHI-CHI, Hermés, Hnutí DUHA, Chatty, Imreczeová Zdeňka & Foltera Petr, Institut Světelného Designu, Kartell, Koldová Lucie & Yeffet Dan, Komosný Libor / Nováková Monika, LEXON DESIGN, Linka bezpečí, LIP production, Little fight everyday, Melissa, Moderní byt, NAPOLI, Nokia, Novesta, no. (Hana Zárubová & Štěpán Malovec), OKOLO, Ostřanská Ivana, Osvěcím (Michal Bým & Mojmír Bureš), Preciosa Lighting , Prokić Janja & Aleinikava Nastassia, Pojerová Kristýna, Posedlí, Red bull, Reflex, (re)mind space, Rysska, shimmers.cz / Verpan, STOCKIST, Studio Porcelain Pirsc, Super-bowl by de-sign.cz, Trash Made, UJEP FUD Ateliér Oděvní a textilní design, UNOSTO, UPM v Praze, USSPA, UTB ve Zlíně, FMK Ateliér designu oděvu a obuvi, Vacek Zdeněk & Pošta Daniel, Velký atlas světa, Veuve Clicquot, VOŠON v Praze, VŠVU v Bratislavě, WAL1
 
Generálním partnerem doprovodného programu je od roku 2003 Česká spořitelna, a.s.
Hlavní partner Designblok Fashion Week: Dreft
Partneři doprovodného program:
Pepsi, České dráhy, Erste Group Immorent, Vodafone
Designblok se koná pod záštitou:
primátora hlavního města Prahy pana Doc. MUDr. Bohuslava Svobody, Csc. a Informačního centra OSN v Praze
Designblok´11 podpořily tyto instituce:
Magistrát hlavního města Prahy, Britské velvyslanectví, Velvyslanectví království Nizozemí, Francouzský institut, zastoupení Evropské komise v ČR, Obecní dům
Oficiální dodavatelé:
Anolis, BaSys, Bourjois, Guerlain, Nespresso, Stella Artois, Spyron, Veuve Clicquot, TONI&GUY, T SERVIS
Hlavní mediální partneři Designbloku:
Hospodářské noviny, Český rozhlas
Mediální partneři:
Architekt, ERA21, euro AWK, fashion TV, flair, IHNED.cz, H.O.M.i.E., MIP Advertising, Moderní byt, Můj dům, Radio 1, Reflex, Rodinný dům, Stavba, Technický týdeník, www.czechdesign.cz, www.DesignGuide.cz, www.DesignMagazin.cz, www.protisedi.cz
Zahraniční mediální partneři:
Atrium (sk), Designum (sk), Designboom (it), Dezeen (uk), flair (hu), H.O.M.i.E. (sk), H.O.M.E. (au, de, hu, cro, slo)
Organizátoři dnů designu v Praze Designblok:
Profil Media s.r.o., Osadní 35, 170 00 Praha 7, tel.: +420 267 990 543-6,
www.profilmedia.cz, info@profilmedia.cz
 
ředitelka: Jana Zielinski
kreativní ředitel: Jiří Macek
koprodukce Designblok Dreft Fashion Weeku: Profil Media. Barbora Bergová a Unique One
vedoucí produkce: Šimon Borecký
vedoucí manažer projektů: Silvie Luběnová
manažer projektu: Kateřina Skutilová
kurátoři doprovodného programu: Jana Zielinski, Jiří Macek
grafický design: Martina Černá, Imagery
architekt doprovodného programu: Jan Rosický
produkce: Darina Zavadilová, Jindřich Sládek, Dan Jaroš
PR a editace katalogu: Larisa Blichová
anglické překlady: Olga Bártová, Dustin Edge
office manager: Adéla Drvotová
fotograf vizuálu: S2 photo
modelka: Anna Issa Šotolová
poskytovatel mobilních služeb: iCom Vision
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.