Share |

Dermatologové vyzývají pacienty s lupénkou - chtějte více pro svou kůži

Kůže a její součásti

Neustálé svědění, bolest, beznaděj a stud. Takové pocity každodenně prožívají psoriatici – lidé trpící lupénkou. Onemocněním, pro něž je typické olupování kůže, trpí přibližně 250 000 Čechů. Většina z nich přitom nemá ponětí, co vše jim moderní léčba nabízí.
Pražské centrum pro léčbu psoriázy proto u příležitosti Světového dne lupénky (29. 10.) vyzývá pacienty k návštěvě ambulance, kde se mohou nechat vyšetřit a poradit. Dveře Dermatovenerologické kliniky v Praze v Nemocnici Na Bulovce se lidem otevřou v pondělí 31. 10. od 9:00 do 15:00 hodin.
 
„Pokud pacient s lupénkou trpí kvůli své nemoci v práci, má problémy v partnerských vztazích a sociálním životě, nemůže si vzít krátké kalhoty či sukni, pak není dostatečně léčen a měl by se obrátit na specializované ambulanci pro psoriázu,“ říká prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc., přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce. „Ve většině případů umíme pomocí celkové léčby, včetně biologické, dostat pacienta do normálního života.“
Psoriáza je imunitně podmíněné onemocnění, které nejčastěji postihuje pacienty různého věku. Je typická velkými červenými ložisky zbytnělé kůže. Ta se olupují, mohou svědit i bolet. Nemoc se negativně promítá do sociálního a pracovního života pacientů. „Řada lidí s psoriázou léta užívá pouze masti, které jim nepomáhají a o tom, že jsou i jiné možností terapie, vůbec netuší. Jakmile se při běžném léčebném procesu stav pacienta nezlepší alespoň o 75 %, je třeba se svým dermatologem řešit možnost přestupu na jinou léčbu,“ dodává prof. Hercogová.
Lupénkou v České republice trpí asi 250 000 lidí, přibližně 25 000 z nich má středně těžkou a těžkou formou. Odbornici odhadují, že cca 12 000 pacientů není dostatečně léčeno a mělo by se zajímat o celkovou léčbu ve specializovaných centrech.
O lupénce
Psoriáza (lupénka) je v populaci rozšířená porucha autoimunitního systému. Postižení lupénkou se často cítí stigmatizováni, mají ztíženou pozici v pracovním životě i společenském styku. Psoriáza postihuje přibližně 2 % světové populace, tedy asi 125 milionů lidí. Výzkumy ukazují, že má na kvalitu života pacientů podobný dopad jako rakovina, srdeční choroby, zánětlivé postižení kloubů (artritida), diabetes 2. typu a deprese. Kandidátem na biologickou léčbu jsou dospělí pacienti se středně těžkou a těžkou psoriázou.

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.