Share |

Den otevřených dveří v Museu Kampa už 8. září!

Václav Cigler, Valoun, počátek 60. let, broušené sklo, průměr 27 cm, Museum Kampa, foto Gabriel Urbánek

Den otevřených dveří 
čtvrtek 8. 9. 2016, 10 – 17 hodin
 
U příležitosti oslav životního jubilea paní Medy Mládkové připravilo Museum Kampa pro návštěvníky a příznivce muzea Den otevřených dveří. 
Dne 8. září 2016 v době od 10 do 17 hodin si budou moci návštěvníci prohlédnout zdarma aktuální krátkodobé výstavy Tělesnost 1890 – 1921: Munch, Kupka, Kokoschka ….., výstavu 7+1 Mistři českého skla, výstavu Pavla Nešlehy, Jiřího Bieleckého a Zdeňka Kirchnera. 
 
Výstava sedmi, respektive osmi mistrů českého skla navazuje svou koncepcí na výstavu, kterou uskutečnila Meda Mládková v roce 1983 v The American Craft Museu na Manhattanu v New Yorku (dnešní MAD − Museum of Arts and Design), kde byli prezentováni Jaroslava Brychtová společně se Stanislavem Libenským, René Roubíček, Věra Lišková, Jiří Harcuba, Václav Cigler a Vladimír Kopecký. Tedy plejáda nejvýraznějších osobností, které v druhé polovině 20. století zásadním způsobem přispěly k emancipaci skla jako výsostného materiálu volné umělecké tvorby. 
Newyorskou přehlídku mnozí pokládají za přelomový počin, který přiblížil současnou českou sklářskou scénu americkému publiku a přispěl k jejímu fenomenálnímu úspěchu v USA. Tato velmi úspěšná expozice vznikla z iniciativy Medy Mládkové, která se také ujala tehdejšího kurátorského výběru exponátů. S umělci se osobně znala a měla výborný přehled o jejich aktuální tvorbě, neboť jejich ateliéry v Československu i přes nepřízeň doby a existenci „železné opony“ od druhé poloviny 60. let navštěvovala. Patřilo to k jejím proslulým jízdám za uměním do země, odkud pocházela a která se vlivem neblahých dějinných událostí na několik desetiletí ocitla v zóně daleko od světa demokracie. Nynější výstava v Museu Kampa vznikla ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem a jeho odbornými pracovníky na základě námětu člena Správní rady Musea Kampa JUDr. Jiřího Pospíšila, v žádném případě není rekonstrukcí výstavy z roku 1983, ale zdůrazňuje její důležitost. Zároveň je poctou loni zesnulé výtvarnici Miluši Roubíčkové. 
 
Program Dne otevřených dveří    8. 9. 2016 
 
10 – 17 hodin  vstup zdarma do Musea Kampa 
10 – 16 hodin  každou celou hodinu krátký výklad o historii muzea
 
 
Museum Kampa připravuje výstavy:
Boštík, Kolář, Moucha, Zeithamml  od 20. 9. 2016 
Josef Istler od 7. 10. 2016
 
Další informace:
Museum Kampa-Nadace Jana a Medy Mládkových
U Sovových mlýnů 2, 118 00 Praha 1
tel.: 257 286 144
e-mail: jana.pelouchova@museumkampa.cz
Otevřeno denně od 10 do 18 hodin
www.museumkampa.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.