Share |

Dejte pozor na oči. Léto je plné nástrah

foto: GUIDELINE / MUDr. Jana Mikšovská

Léto je v plném proudu a s ním i doba dovolených a prázdninových radovánek. S tím je ale bohužel také spojen zvýšený výskyt úrazů a zdravotních komplikací. Mezi ohrožené orgány patří také oči. Sluneční záření, kontaminovaná voda či klimatizace. To vše může náš zrak ohrozit. Jak nepříjemnostem předcházet?
 
Nenoste příliš tmavé sluneční brýle
Krátkodobý přímý pohled do slunce není pro zdravé oči nebezpečný. Zornice oka reaguje jako clona fotoaparátu a reguluje množství slunečního záření, které dopadne na sítnici. Dlouhodobý pobyt v místech intenzivního slunečního záření -  u moře, ve vysoké nadmořské výšce - může vyvolat  drobné defekty epitelu rohovky  a s tím spojenou výraznou bolest oka. Zároveň může v extrémních případech jako je pozorování zatmění slunce, pozorování slunce pomocí dalekohledu či trvalé rozšíření zornice, dojít i k trvalému poškození sítnice v místě nejostřejšího vidění,“ říká MUDr. Jana Mikšovská, oční lékařka kliniky DuoVize.
 
Naše oči ohrožuje zejména ultrafialové záření, které může vést k poškození jednotlivých struktur oka, zejména rohovky a sítnice. Pobyt na slunci je proto pro oči nebezpečný zejména v případech nižší koncentrace ozónu v atmosféře, kdy je výrazně vyšší intenzita UV záření.  Oči by si v takovém případě měli chránit nejenom pacienti po očních operacích (např. laserové refrakční operace, pacienti po implantaci nitroočních čoček), ale i lidé se zdravýma očima, kteří žádnou oční operaci neprodělali. 
 
Oči bychom si měli chránit brýlemi s UV filtrem. Těchto brýlí je na trhu v současné době nepřeberné množství v různých cenových relacích. U lidí, kteří mají potíže s tzv. suchým okem či u pacientů po laserových refrakčních operacích,  je vhodné častěji aplikovat hydratační oční kapky, a to hlavně v klimatizovaných prostorech, kde jsou oči náchylné k osychání. Výběr těchto kapek je v současnosti opravdu široký a existují i oční kapky s UVB filtrem. 
 
Při ochraně před UV zářením je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocentní, aby byl zrak chráněn před UV A i UV B zářením. Doporučený je UV 400.
Při pobytu u moře se doporučuje zatmavení brýlí 50-60%. Úplně tmavá skla nejsou vhodná. Způsobují, že se zorničky ještě více rozšíří a do oka proniká ještě více UV záření. Pokud si nejste jisti kvalitou svých brýlí, je lepší nechat si změřit UV filtr ve specializované optice.
 
Klimatizace vysušuje oči!
To, že z prudkých změn teplot způsobených klimatizací můžeme nastydnout nebo chytit anginu, to není žádné tajemství. Ovšem nástrah číhá v chladícím zařízení mnohem více. A některé důsledky mohou být dokonce nezvratné. Kromě bolesti hlavy, zatuhlých krčních svalů, vysušené kůže či zhoršeného astmatu může přivodit klimatizace také syndrom suchého oka. A ten může v krajních případech nezvratně poškodit Váš zrak!
 
V letních obdobích, zejména ve dnech s tropickými teplotami, používá stále více lidí na pracovišti, doma či v automobilu klimatizaci. Přes nezpochybnitelné klady klimatizace se stále více ukazuje, že klimatizace může člověku i škodit. Často v klimatizaci trpí očí, zejména při dlouhém pobytu v klimatizovaném prostoru a při namáhavých činnostech, jako je práce s počítačem. Dochází k osychání povrchu oka - spojivky a rohovky. Náchylnější bývají oči, které mají sníženou schopnost tvorby slz či zhoršenou kvalitu slzného filmu. V klimatizovaných prostorech  očí pálí, pacienti často popisují pocit  písku v očích a paradoxně dochází i ke zvýšenému slzení očí. U očí s alergickými záněty spojivek může dojít v klimatizovaných prostorech ke zhoršení alergických projevů, které se projevují zejména svěděním očí,“ popisuje MUDr. Jana Mikšovská z oční kliniky DuoVize.
 
Zanedbání nebo podcenění vysychání oka může člověku způsobit velmi závažné zdravotní komplikace. „Syndrom suchého oka na počátku způsobuje zejména subjektivní potíže typu pálení očí, pocit písku v očích, řezání očí. Pokud se tyto počínající příznaky neléčí, dochází k osychání rohovky. Na rohovce se zároveň tvoří vlákna - filamenta, která zhoršují nepříjemné pocity spojené se suchostí očí. Zároveň dochází k oslabení přirozené ochrany rohovky - epitelu a slzného filmu, což může vést ke snadnému průniku infekce rohovkou a vzniku rohovkového vředu,“ varuje MUDr. Mikšovská. 
 
Větrák je horší než klimatizace
Mnozí vidí bezpečnější alternativu v podobě větráku, který pouze rozhání vzduch. Ten je ale pro oči možná ještě nebezpečnější. „Snížením pocitu horka pomocí větráků neodstraníme projevy sucha v očích. Naopak často proud teplého vzduchu vede ještě k výraznějšímu osychání povrchu oka a tím ke zhoršení potíží,“ varuje MUDr. Mikšovská.   
     
Jak správně používat klimatizaci?

  1. Rozdíl mezi teplotou v klimatizované místnosti a okolní teplotou by neměl překročit 5°C.
  2. Klimatizační jednotku udržujte v dobrém hygienickém stavu.
  3. Klimatizaci v autě spouštějte a vypínejte v patnáctiminutových intervalech.
  4. Nikdy nenechte chladný vzduch z klimatizace foukat přímo na Vaše tělo, směřujte proud vzduchu do volného prostoru.
  5. Klimatizovanou místnost pravidelně větrejte, obměňujte vzduch.
  6. Lidé s astmatem, chronickými dýchacími obtížemi a oslabenou imunitou by se měli klimatizacím zcela vyhýbat.
     

Sinice mohou poškodit oči i játra!
Horké letní dny přímo vybízejí k natáhnutí plavek a ke skočení do chladivých vln řek, rybníků či jiných vodních nádrží. Ale před takovým skokem je více než vhodné se alespoň trochu zamyslet. A to nejen nad teplotou či hloubkou koupaliště. Velké problémy totiž může způsobit i kvalita vody a přítomnost nežádoucích mikroorganismů jako jsou sinice.
 
Toxické látky obsažené v sinicích mohou vyvolávat alergické projevy na kůži a zároveň alergický zánět očí. Tento zánět se projevuje jednak svědění a pálením očí, někdy i  zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí,“ uvádí MUDr. Mikšovská z oční kliniky DuoVize.
 
Koupání a plavání v takto znečištěné vodě je rizikové zejména kvůli zánětům spojivky, v horším případě i zánětům rohovky, jejichž léčba bývá komplikovaná a dlouhodobá. Pozánětlivá jizva pak může na rohovce způsobit trvalé snížení zrakové ostrosti,“ dodává MUDr. Radan Zugar, primář Očního centra Praha.
 
Pozor by si měli dát především lidé s oslabenýma očima nebo majitelé kontaktních čoček. „V ohrožení jsou oči, které mají poškozenou, nebo nekvalitní povrchní část rohovky - epitel. Jsou to zejména oči lidí léčících se s chronickými záněty spojivek či víček, nebo oči lidí, kteří nosí kontaktní čočky,“ varuje MUDr. Mikšovská. Podle ní je ideálním řešením pro plavce laserová operace, která oči nadobro zbaví dioptrií a tím i čoček. Dnešní moderní metody navíc umožňují pacientům koupat se už týden po zákroku.
 
Když už se plavec pro koupání v kvetoucí vodě rozhodne, měl by dodržovat několik zásad. V první řadě se po koupeli ihned neutírat ručníkem, který sinice ještě více vetře do pokožky nebo do očí. Je nezbytné co nejdříve po vykoupání osprchovat celý povrch těla čistou vodou a řasy a sinice pečlivě smýt. Případné koupání ve vodě se sinicemi by nemělo trvat déle než cca 10 minut, než se kůže rozmočí a začne více absorbovat zdraví škodlivé látky. Rozhodně by se plavec měl vyvarovat otevírání očí pod vodou.
 
A jak postupovat, když už voda se sinicemi citlivé oko zasáhne? „Jako první pomoc je nejvhodnější vypláchnout oči čistou vodou, lépe borovou vodou nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. Pokud nejsou přítomny další oční potíže, zmíněné výše, není nutná další léčba. Ale v případě přetrvávajících potíží je vždy vhodné navštívit očního lékaře k vyloučení poškození rohovky,“ doporučuje MUDr. Mikšovská.
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.