Share |

Dehydratace hrozí i na podzim. Jak ji předejít?

Lidské tělo je tvořeno přibližně ze 70 % z vody, proto je důležité ji pravidelně doplňovat. Vypitím správného množství tekutin udržujeme svoje tělo aktivní, svěží, dokážeme se déle soustředit a netrpíme bolestmi hlavy. Není nutné vypít každý den několik litrů vody, jak často slýcháme. Doporučené denní množství se u každého člověka totiž liší.  Důležité je doplňovat tekutiny pozvolna celý den.
 
Pitný režim ideálně nastartujte už po probuzení. Tělo se v noci potí, spotřebovává vodu na funkci orgánů a ráno může být dehydratované, což může mít za následek špatnou funkci ledvin a také stres. Udělejte si tak z pití ranní rituál – dejte si po ránu sklenici vlažné vody s citronem, která vás probudí a zároveň nastartuje trávení. Pokud dáváte přednost čaji, uvařte si čaj z čersvých bylinek, které probudí vaše smysly. Jestliže si nedovedete představit, že pijete jen vodu, zkuste SodaStream a do domácí perlivé vody přidejte lahodné kousky čerstvého ovoce – jablka, citron, meloun či hroznové víno. Vůně vašeho oblíbeného ovoce vás nejen zláká k vypití vody, ale také je obohacené o vitamíny. Nemáte-li po ruce ovoce, nahraďte ho bylinkami nebo zeleninou. Zkuste například mátu či okurku. Kombinujte a najděte svoji správnou chuť.
 
Nacházíte-li se během pracovního dne mimo dosah oblíbených tekutin, noste si je s sebou. Nemyslete pouze na jednorázové lahve, ale využijte tzv. chytré láhve na ovoce nebo výraznou láhev, která upoutá vaši pozornost, třeba dámské lahve Grass. Budete-li ji mít na očích a po ruce, už se napít nezapomenete. Zároveň dobře uhlídáte, kolik jste toho za den vypili. I konzumací jídla do těla přivádíte potřebné tekutiny. Polévka, saláty, ovocné mísy a další pokrmy jich poskytují velké množství, a navíc obsahují vitamíny, které tělo osvěžují a přirozeně hydratují.  
 
Máte-li i přesto problémy s příjmem vody, nemůžete se donutit ohlídat a tělu poskytnout dostatek správných tekutin, mohou za tím být ztuhlé svaly. Ty utlumí rozvod krevního oběhu a tok lymfy. Všechny procesy v těle zpomalí, a výsledkem je, že člověk je často unaven a k pití se zkrátka nedonutí. V boji proti tomu pomáhá Dornova metoda. Ta narovná páteř, která je hlavním pilířem celého těla a má největší vliv, jak na funkci svalů, tak i na funkci jednotlivých orgánů. Vrátí je na správné pozice a v těle se spustí samoregenerační procesy.
Autor: Dana Hodanová, Studio Danah (www.studiodanah.cz)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.