Share |

Dávid Kurňavka: Našetril som si zopár chechtákov a nakúpil farby

foto archiv DK

Dávida jsem potkal poprvé ve Zlíně v klubu Blok 12, který patřil svého času k atypicky dobrým klubovým místům na Moravě. Doufám, že stále je. Když jsem viděl jeho digitální ilustrace, hned mi došlo, že by bylo fajn s ním spolupracovat na vizuálech pro tehdejší grafickou podobu projektu Bounce! Bounce! A tak se také stalo, Dávid pro mě udělal několik skvělých posterů, stali se z nás kamarádi a já jsem nesmírně rád, že díky nabídce The Chemistry Gallery může dostat prostor ukázat, jak velký se v něm ukrývá talent. 
 
 
Dávid Kurňavka je absolvent multimediálních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a už nějakou dobu se promenáduje Prahou. Jak i jméno napovídá, je původem Slovák. Ve svém portfoliu má výstavy ve zlínském Bloku 12, v Galerii 77, v Loftu i v Art Gallery, taktéž ve Zlíně. Protože je hodně osobitý, má za sebou i kolaborace s různými brandy. Za zmínku určitě stojí Dear Friends, Horsefeathers, Modest Apparel, nebo Bounce! Bounce!. Byl nebo je zároveň součástí ilustrátorských crew Undercoat, Kode magazine a samozřejmě DrawEtc. Ondřej Čížek o něm v souvislosti s výstavou plakátů Bounce! Bounce! v časopise Full Moon napsal, že má ‘smysl pro vystižení celé řady nenápadných symbolů, které kolem sebe víří jako na oběžné dráze, aby se následně srazily a zhmotnily ve svébytném celku’. Dávid Kurňavka je nesporný talent, jeho samostatná pražská výstava je na spadnutí a vám by neměla uniknout. Protože tenhle kluk půjde už jen nahoru.

 
Čeká tě velká samostatná výstava v prestižní The Chemistry Gallery. Máš trému? 
V prvom rade sa neskutočne teším a mám pred tým obrovský rešpekt. Tréma je prirodzená.
 
The Chemistry Gallery není zrovna malá galerie co do důležitosti. Jak se ti taková příležitost vůbec naskytla?
S Petrom Hájkom z The Chemistry Gallery som sa poznal už nejaký čas predtým, no doposiaľ sme na ničom spoločne nepracovali. Na začiatku roka som ho stretol na Bubenskej a poprosil ho o jeho čas a návštevu u mňa v ateliéri, zaujímal ma jeho názor ako galeristu na moje maľby. Dohodli sme sa na termíne a prišiel aj s Honzom Reindlom, vysvetlil som im koncept, myšlienku a že ich bude sedemnásť. Mal som hotových šesť plátien a vyjadrili sa veľmi pozitívne. Petr sa ma spýtal, či som uvažoval nad miestom, kde to chcem vystaviť. Povedal som mu, že oslovím pár kaviarní a uvidím, ktorá do toho pôjde. On na to, že by to bola škoda, pretože to bude séria 17tich malieb a nemuselo by sa to všade zmestit. Kaźdopádne mu mám dať dva týždne čas, rád mi pomôže nájsť adekvátky priestor. Úprimne, nad Chemistry som si nedovolil uvažovať, jednak som neznámy autor a tiež je to moja premiéra, čo sa malieb týka. No a za pár dní mi volal, že mi uvolnil miesto u seba v galérií a či by som teda chcel vystavovať tam. Bol som v úžase a nadšený.
 
Tvoje kolekce je monotematická. Proč madony? 
Ja som vlastne začal maľovať preto, aby som sa toho plátna mohol reálne dotknúť a aj kvôli tomu, že je to original 1/1, kdežto v digitálnej ilustrácií je to medium čisto virtuálne a môžeš to neobmedzene množiť. Za nejaký čas v reklamke a taktiež ako freelance ilustrátor som kreslil čokoľvek, od darčekových balíčkov pre Makro, cez stopmotion wallartovu animáciu pre Nike, až po detskú knižku na instagram pre Zain (Irácka telekomunikačná firma). Čoho som sa nejak vždy podvedome vyhýbal boli ženy a hlavne ženská tvár. Priťahuje ma mystika a náboženské ikony mi do toho dokonale zapadali. Na druhej strane som ale nechcel, aby to bolo fanaticky religiózne a tak som ich posadil do momentálnej doby. Snažil som sa, aby podávali otázku alebo odpoveď. A je teda na tebe, aby si si domyslel, čo bolo pred tým alebo naopak, čo sa stane.
 
Maloval jsi hodně digitálně, ilustroval, dělal grafiku. Teď to jsou velká plátna. Znamená to, že se tomu chceš věnovat víc i nadále?
Keďže celá séria má jemný náboženský podtón, odpoviem ti obdobne - bolo by to požehnaním, haha.
 
Bude tvoje výstava prodejní? 
Jednoznačne.
 
Jsi původně ze Slovenska, studoval jsi ve Zlíně, teď žiješ v Praze. Jak ti jako město vyhovuje? 
Praha je nádherná, alebo akoby povedal V518 magická, no dúfam, že sa mi podarí žiť nejaký čas aj v inej metropole. Je fajn občas meniť miesta, jednak poznáš ako žijú ľudia v inom prostredí a zároveň si myslím, že čím viac vecí, miest, ľudí spoznáš, tým väčší máš nadhľad.
 
Pracoval jsi v grafickém studiu, už tam neděláš a věnuješ se pouze výtvarnému umění? 
Je to tak, našetril som si zopár chechtákov, nakúpil farby a prenajal atelier. Buď, alebo.
 
Vím, že jsi jednu dobu začal tetovat, jak to s touhle další výtvarnou ambicí pokračuje dál? 
K tomu by som sa chcel určite vrátiť. Kult okolo tetovania je fascinujúci, veď sám určite poznáš. No momentálne som pohltený plátnami a sám sa nechám prekvapiť, čo bude za dva roky.
 
Už máš v hlavě nějaké nové téma pro další tvorbu?
Ano, pripravujem heptaptych ( séria 7 malieb ) o láske.
 
Když jsi v ateliéru, posloucháš hudbu? Jakou? 
Hehe, nad touto otázkou som uvažoval asi najviac. Napíšem ti to v približnom časovom harmonograme popri mojej práci. Okolo obeda prichádzam na ateliér a začínam s vecami ako Weeknd, Biebs, Drake a Ross. Z toho sa mi už stáva zvykom, že ku večeru prejdem na Jamesa Baya, Sade, The 1975 a chytam depresiu z mojích vecí, že sú slabé, musí to vyzerať lepšie, atď...pochopitelne sa z toho potrebujem dostať a tak sa nalaďujem na IAMX, Royal Blood, BMTH, haha. Okolo polnoci sa potrebujem uvolniť a na treťom poschodí Bubenskej sa ozýva Paul Anka, Bob Crosby, Ella Fitzgerald a Cole Porter. No a už druhý týždeň som sa pristihol pri tom, že na dojazd asi od 3 - 6 ráno si púšťam Schola Gregoriana Pragensis - úžasná záležitosť.
 
-
Dávid Kurňávka
Are You Mine?
24.3.-16.4.
Vernisáž (vstup na ni je zdarma) 23.3.
The Chemistry Gallery, Bubenská 1, Praha 7
 
FB event:
www.facebook.com/events/429951854006987
FB:
www.facebook.com/DaveAkvanruk/
IG:
davidkurnavka


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.