Share |

DAS FILMFEST uvede u příležitosti 90. výročí kultovní Metropolis s živou hudbou

foto: pořadatel akce

Jeden z klíčových snímků světové kinematografie, legendární Metropolis Fritze Langa, nabídne pražským a brněnským filmovým fajnšmekrům festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST.

Metropolis slaví v letošním roce 90. výročí vzniku a my jsme se tomuto kultovnímu snímku, který je zároveň jedním z vrcholných děl německého expresionismu, rozhodli vzdát hold právě na festivalu DAS FILMFEST. V Praze i Brně uvedeme nově restaurovanou kopii a projekci navíc doprovodí živá hudba v podání uskupení FORMA. Bude to jedinečný zážitek,“ říká Tomáš Fridrich z Goethe-Institutu. Snímek bude k vidění 18. října v brněnském Sále Břetislava Bakaly a 19. října v Městské knihovně v Praze.  
 
Legendární němý film, jenž je považován za zakladatele žánru science fiction, zároveň inspiroval jednu z letošních programových sekcí festivalu s názvem FUTUR PERFEKT, která se zaměří právě na sci-fi. Dramaturgie nabídne převážně aktuální snímky jako například švýcarský sci-fi thriller Výheň (Hell) nebo zbrusu nový rakouský Life Guidance, premiérovaný na letošním festivalu v Benátkách. Za pozornost stojí také ponurá dystopie Skryté rezervy (Stille Reserven), která trendy dnešní doby dovádí do neradostných extrémů. Mladou německou kinematografii bude reprezentovat mistrně natočený mysteriózní snímek Příliv jsme my (Wir sind die Flut). Chybět nebudou ani filmy starší, diváci se můžou těšit například na myšlenkově provokativní východoněmecké koprodukční sci-fi Eolomea.
 
Dvanáctý ročník přehlídky německých, rakouských a švýcarských filmů proběhne od 18. do 22. října v Praze a od 30. října do 2. listopadu v Brně. Informace naleznete na www.dasfilmfest.cz. Přehlídku tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.
 
Festival DAS FILMFEST nabídne filmovému publiku řadu českých premiér, cenami ověnčených snímků i odvážných dokumentů. K očekávaným titulům letošního ročníku patří například nejnovější snímek slavného režiséra Fatiha Akina Odnikud (Aus dem Nichts), který je zároveň německým kandidátem na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Diváci uvidí i švýcarského oscarového kandidáta Boží pořádek (Die göttliche Ordnung), první hraný film o švýcarském hlasovacím právu pro ženy a jeho opožděném uzákonění v roce 1971. Pozornosti by neměla uniknout ani režisérská prvotina slavného rakouského herce Josefa Hadera, černočerná tragikomedie Divoká myš (Wilde Maus) či mnoha cenami ověnčená dánsko-německá koprodukce z období na konci 2. světové války V písku – příslib svobody (Unter dem Sand – Das Versprechen der Freiheit).

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.