Share |

DAS FILMFEST bude promítat moc a bezmoc

DAS FILMFEST se zaměří na moc a bezmoc, uvede i sci-fi snímky včetně legendárního Metropolis
 
Mladý Karl Marx, jenž společně s Friedrichem Engelsem plánuje změnit svět, váleční zajatci nucení čistit dánské pláže od nášlapných min, slavný židovský spisovatel Stefan Zweig utíkající před nacisty do Jižní Ameriky nebo obyčejná švýcarská žena v domácnosti, která se zasazuje o volební právo žen. Různí hrdinové, odlišné příběhy, které však spojuje téma moci a bezmoci v mnoha jejich podobách. Právě na to se zaměří jedna z tematických sekcí letošního festivalu německy mluvených filmů DAS FILMFEST. Dvanáctý ročník přehlídky německých, rakouských a švýcarských filmů proběhne od 18. do 22. října v Praze a od 30. října do 2. listopadu v Brně.
 
Kromě tradičně bohaté filmové nadílky si DAS FILMFEST pro své diváky připravil opět jednu perličku, kterou ocení nejen milovníci německy mluvené kinematografie. V rámci další z tematických programových sekcí FUTUR PERFEKT uvede festival legendární Metropolis Fritze Langa – jeden z vůbec prvních snímků žánru sci-fi, slavící letos 90. let od natočení. Projekci z restaurované digitální kopie doprovodí uskupení FORMA, která za svůj soundtrack sklízí ovace publika od prvního uvedení.
 
Informace naleznete na www.dasfilmfest.cz. Přesný program bude na webu zveřejněn do konce září. Přehlídku tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.
 
Sekce s příznačným názvem (BEZ)MOC / DIE (OHN)MACHT představí například nejnovější snímek slavného režiséra Fatiha Akina Odnikud (Aus dem Nichts), který je zároveň německým kandidátem na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Diváci uvidí i švýcarského oscarového kandidáta Boží pořádek (Die göttliche Ordnung), první hraný film o švýcarském hlasovacím právu pro ženy a jeho opožděném uzákonění v roce 1971. Pozornosti by neměla uniknout ani režisérská prvotina slavného rakouského herce Josefa Hadera, černočerná tragikomedie Divoká myš (Wilde Maus) či mnoha cenami ověnčená dánsko-německá koprodukce z období na konci 2. světové války V písku – příslib svobody (Unter dem Sand – Das Versprechen der Freiheit).
 
Dále se mohou návštěvníci těšit na přehlídku snímků žánru sci-fi, kterou festival uvede pod názvem FUTUR PERFEKT. Dramaturgie nabídne převážně aktuální snímky jako například švýcarský sci-fi thriller Výheň (Hell) nebo zbrusu nový rakouský Life Guidance, premiérovaný na letošním festivalu v Benátkách. Chybět nebudou ani filmy starší, vedle zmiňované Metropolis se diváci můžou těšit na myšlenkově provokativní východoněmecké koprodukční sci-fi Eolomea.
 
Nebude chybět ani tradiční sekce DAS FILMFEST SPECIAL, která představí ty nejzajímavější, cenami ověnčené i divácky úspěšné snímky aktuální rakouské, německé a švýcarské kinematografie.
 
Velké oblibě se každoročně těší dokumenty ze sekce DIE DOKU. Ta v letošním roce nabídne například snímek Beuys, portrét vizionářského německého umělce a filosofa Josepha Beuyse či burcující rakouský snímek Sedláku náš (Bauer unser) o současných problémech zemědělství, který se stal jedním z nejúspěšnějších domácích snímků v rakouských kinech a překonal v návštěvnosti i hrané filmy. Pozornost si zaslouží také Čínské životy Uliho Sigga (The Chinese Lives of Uli Sigg), dokument o intenzivním a mimořádném životě podnikatele, diplomata a sběratele umění na pozadí vývoje čínské společnosti od konce sedmdesátých let až po současnost.
 
Již nedílnou součástí programu jsou bloky krátkých filmů SHORTS, které představí nejzajímavější krátkometrážní snímky německých, rakouských a švýcarských tvůrců.
 
Novinkou je pak program pro dětské publikum:ve spolupráci s cyklem Ponrepo dětem uvede DAS FILMFEST oceněný snímek Henry, mladí diváci se po projekci v kině Ponrepo mohou těšit na pohled do zákulisí kina.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.