Share |

Dánská autorka Helle Helle stráví pár dnů v Praze

foto: obálka Tohle jsem měla napsat v přítomném čase

Oblíbená dánská autorka Helle Helle stráví pár dnů v Praze a těší se na setkání s českými fanoušky. Večer, během kterého dojde na autorské čtení, besedu i autogramiádu, moderuje Petr Vizina a o překlad se postará Helena Březinová. Akce proběhne ve středu 20. září od 18.00 v Ústřední knihovně, Mariánské náměstí 1, Praha 1, vstup je zdarma. Pořádá Nakladatelství Paseka a Dánské velvyslanectví v Praze.
 
Helle Helle představí novinku Tohle jsem měla napsat v přítomném čase, kterou vydává Nakladatelství Paseka v překladu Heleny Březinové. Zatímco u nás je Helle Helle již oblíbenou stálicí díky titulům jako Na dně, Ženy bez mužů nebo Představa o nekomplikovaném životě s mužem, teprve loni se s ní vůbec poprvé mohli v angličtině seznámit čtenáři ve Spojených státech a Velké Británii, kde vyšel právě titul Tohle jsem měla napsat v přítomném čase. A s velkým ohlasem, pro tamní kritiku byl zjevením originální styl autorky, která zdánlivě vynechává z vyprávění „to velké“ a libuje si v ironii i malých detailech zachycujících každodennost protagonistů.
 
Jak je vůbec možné, že člověk čte romány Helle Helle o zdánlivě nezáživném životě osamělých, nespavých žen na malém městě s takovou posedlostí, jako by šlo o efektní thriller? Není zbytí - jakmile jednou nastoupíte, není cesty zpět,“ napsal o novince dánský deník Politiken.
 
Hlavní hrdinkou je tentokrát mladá Dorte, která bydlí sama v domku naproti malému nádraží. Před rodiči předstírá, že studuje literaturu na univerzitě v Kodani, jenže to není pravda. Často je jí zatěžko vůbec vstát z postele, nechává plynout čas a čeká, co jí přivede do cesty náhoda. Také zkouší psát: o svém prvním příteli i dalších prchavých známostech a sexuálních zážitcích, o bezdětné tetě, po níž dostala jméno, o všem, co tak často nefunguje, jak by mohlo… Zvlášť když je člověku dvacet, v noci místo spaní poslouchá vlaky a neví, co se životem.
 
Helle Helle
Tohle jsem měla napsat v přítomném čase
Přeložila Helena Březinová
168 stran, vázaná, 248 korun


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.