Share |

Czeslaw Walek: Menšiny nejsou volitelné téma

Ne nerovnosti práv občanů.
foto: Ondřej Tylčer

Narodil se do národnostní menšiny, na vysoké škole studoval lidská práva, diplomku psal o romské problematice, kterou se pak osm let zabýval coby vysoce postavený státní úředník. Mezitím přijal fakt, že je gay a postavil se do čela festivalu Prague Pride. Czeslaw Walek říká Ne nerovnosti práv občanů.
 
Vendryně je vesnice kousek od Třince. Leží za řekou Olzou, proto se zdejšímu kraji říká Zaolží. Kolem se táhnou Beskydy, lid je tu zemitý, život tvrdý a kořalka silná. A žije tu druhá největší národnostní menšina v Česku. Čeští Poláci jsou na svůj původ hrdí a právě z Vendryně pocházejí ti nejznámější z nich. Básník a vinař Bogdan Trojak (jeho příběh už na našich stránkách je), zpěvačka Ewa Farna, anebo právě Czeslaw Walek.
 
„Základ mého zájmu o lidská práva a práva menšin jsem určitě získal v Zaolží,“ říká Czeslaw, „i když fakticky jsem se jimi začal zaobírat až v Krakově na vysoké škole. Ale už od základky nám vtloukali do hlavy: jste menšina, musíte držet pohromadě a bojovat za svá práva. Musím přiznat, že mě to tehdy spíš štvalo,“ směje se o dodává: „Když vám někdo sugeruje, že vaše práva jsou porušována a vy přitom víte, že se vám nic špatného neděje, začne vás to nejdřív prudit, a pak nudit.“
 
Celý článek čtěte na webu Galerie NE.
Autor textu: Jan Hanzlík
Připraveno ve spolupráci s projektem Galerie NE


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.