Share |

Czech Grand Design. Jaké to bylo?

Designový večer ve velkém stylu
foto Hermina

V sobotu večer jako již tradičně proběhlo ve Stavovském divadle předávání cen Czech Grand Design. Protišedi bylo také zváno.
Máme pro vás dvě velké fotogalerie: 1) SLAVNOSTNÍ VEČER, 2) VÍTĚZOVÉ, TROFEJE A VÍTĚZNÉ PRÁCE
Letošní 10. jubilejní ročník se nesl ve velkém glamour stylu. Krátce po osmé hodině na pódium naběhly zlatě oděné tanečnice spolu s moderátorem večera Romanem Zachem ve flitrovém smokingu - scéna jako vystřižená z filmu Liberace. Dojem navíc umocňovalo koncertní křídlo, stojící v rohu pódia, za nímž seděl známý klavírní virtuos Michal Nejtek, který celý večer hudebně doprovázel. Scéna vypadala jako třpytivá disko koule, která měnila barvy od zlaté, stříbrné až po fialovou a během večera zazpívala třeba zpěvačka Tonya Graves či operní pěvec Tomáš Krejčí.
Mimo speciálních cen Síň slávy a Grand designér roku bylo letos uděleno celkem 9 ocenění. Svůj velký triumf slavila především módní návrhářka Liběna Rochová, která se stala nejen Designérkou roku, ale také  absolutním vítězem s největším počtem hlasů, a získala tak i ocenění Grand designér roku.
Do Síně slávy vstoupil in memoriam Bořek Šípek. Tento okamžik patřil k nejdojemnějším momentům večera. Cenu převzali jeho synové Artur a Dalibor, kteří během děkovné řeči na něj zavzpomínali nejen jako na designéra, ale především jako na tátu. Bořek Šípek, který zemřel 13. února letošního roku se o tom, že získá toto ocenění, dozvěděl letos v lednu, a stihl tak ještě natočit i svoji děkovnou řeč.
Cenu veřejnosti si odnesl rodinný klan Beldů a jejich šperkařská firma Belda Factory, která oslavila v loňském roce 100. výročí od svého založení. 
 
Letošní předávání bylo bohužel pro fanoušky designu pod vedením režiséra Thomase Zielinskiho posledním. „Chtěl jsem oslavit desáté výročí cen Czech Grand Design. Dekáda už něco znamená, ceny se tak pevně ukotvují v historii českého designu. Glamour, flitry, Sinatra, svět showbusinessu, to byly letošní inspirace. Navíc pro mě osobně to byl večer rozloučení, protože už v loňské roce jsem oznámil, že desátý ročník předávání Cen Czech Grand Design bude posledním, který budu režírovat. Je to obrovská radost, ale také obrovská zodpovědnost, a tak si myslím, že deset let stačí,“ řekl režisér. 
Nutno dodat že rozloučení proběhlo opravdu velkolepě. Roman Zach, který se po celou dobu usmíval pod fousy a pohazoval černou parukou, pronesl na závěr za sebe, i celý realizační tým dojemnou děkovnou řeč a za tónů písně Fraka Sinatry 
“I did my way“ házel do publika červené růže. A pak už se mohlo bez dohledu kamer slavit až do rána...
 
Výsledky Czech Grand Design 2015:
Vítěz v kategorii Designér roku – Cena Ministerstva kultury ČR
Olgoj Chorchoj / kolekce svítidel a poklopů TIM (Bomma), kapesní nože Pocket (Mikov)
Vítěz v kategorii Módní designér roku
Liběna Rochová / kolekce Partitury
Vítěz v kategorii Designér šperku roku
Helena Lukášová / šperky pro kolekci A/W 2015 You Are What You Wish For (Denisa Nová)
Vítěz v kategorii Grafický designér roku
Tomáš Brousil, Petra Dočekalová, Zuzana Lednická a Radek Sidun / projekt TYPO 9010 - České digitalizované písmo 1990–2010 (vyd. BiggBoss)
Vítěz v kategorii Fotograf roku
BoysPlayNice / Fotografie Nejen Bistro (Mar.s Architects), Dům pro Markétku (Mjölk architekti), Gran Fierro (Formafatal), Škoda Superb (Dolce Vita), produktové fotografie kolekce brýlí Collection #1 (Nastassia Aleinikava)
Vítěz v kategorii Obchod roku
Nanovo / otevření nového obchodu a jeho celkový koncept
Vítěz v kategorii Výrobce roku – Cena za průmyslový design Ministerstva průmyslu a obchodu ČR
Mikov / kolekce kapesních nožů Pocket (Olgoj Chorchoj)
Vítěz v kategorii Objev roku
Markéta Držmíšková a Petr Hák / kolekce porcelánu a úložný systém Sequence
Vítěz Ceny veřejnosti
Belda Factory / kolekce Český ráj
Vítěz Grand designér roku – Cena Erste Premier
Liběna Rochová
Do Síně slávy byl uveden
profesor Bořek Šípek, in memoriam
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.