Share |

Cyklus debat GHMP o umění ve veřejném prostoru: Přijďte se dozvědět, jak Prahu inspirovala Paříž

Umění pro Prahu / Praha pro umění – 02 – Praha jako malá Paříž na přelomu 19. a 20. století / Paralely k evropským metropolím

Praha se na přelomu 19. a 20. století začala urbanisticky radikálně rozvíjet, což si vyžádalo přestavbu části Starého i Nového Města. Bylo zbouráno židovské ghetto na Josefově. Tím vznikl nový bulvár Pařížská po vzoru francouzské metropole. Svůj ráz změnilo i Staroměstské náměstí. Jaké urbanistické koncepty mělo město pražské v plánu a kdo za nimi stál? Nakolik se Praha inspirovala Paříží? A jak architekti spolupracovali s výtvarnými umělci na výzdobě budov a veřejných prostranství?
Debata je pořádána v návaznosti na výstavu Neklidná figura – Exprese v českém sochařství 1880–1914 
 
Umění pro Prahu / Praha pro umění
Co dnes znamená umění ve veřejném prostoru? Jaké ideje dnešní společnost požaduje a jaké naopak potřebuje? Jaká je u nás tradice nakládání s veřejným prostorem? Jak byla veřejná umělecká díla zadávána v Praze kdysi a jak dnes? Jaká poučení přináší zkušenost s třemi desítkami let komunistické zákonné normy „procenta na umění“? A jak podobná praxe funguje v západních metropolích? Jaká díla dnes vznikají na veřejných prostranstvích světových měst? Jaké jsou jiné formy „veřejného“ umění? Jaké jsou dnes jeho sociální i estetické funkce? Jsou ideje historických pomníků stále živé? Je možné nechat veřejné umělecké dílo zaniknout nebo ho naopak aktualizovat?
Po dlouhém období absence legislativní, politické i odborné koncepce nakládání s veřejným prostorem se město Praha hodlá připojit k většině evropských metropolí, které věnují na umění ve veřejném prostoru určitou část z investic na nové stavební projekty. V Praze by tato částka měla dosahovat až 2 %. Zavedení této praxe vyžaduje promyšlenou koncepci zadávání, výběru a správy nových uměleckých děl. Galerie hlavního města Prahy, jako pražská regionální galerie a jako správce městských uměleckých sbírek včetně veřejné plastiky, má mimořádný zájem na úspěchu tohoto procesu. Připravila proto dlouhodobý cyklus veřejných, odborně vedených debat a přednášek osobností, které se v této problematice nejlépe orientují. Cílem je rekapitulovat funkce a podoby veřejného umění z historických i současných hledisek, a především přispět k nalezení odborného konsensu ohledně kritérií kvality děl v současném veřejném prostoru.
 
 
 
 
Termín
14. 9. 2016
18:00 

Městská knihovna, 2. patro
vstupné
zdarma
 
diskutující
Richard Biegel
Roman Prahl
Vít Vlnas
 
moderuje
Josef Chuchma
 
praktické info > 
Objekt má bezbariérový přístup


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.