Share |

Čtvrtek = den pro fanoušky Nicka Cavea

Fanoušci Nicka Cavea mají datum 9. října v kalendáři jistě vyznačené stejně výrazně jako datum jeho nejbližšího koncertu v blízkosti České republiky (6. května 2015 v Berlíně). A to i přesto, že film Nick Cave: 20 000 dní na Zemi, který má právě 9. 10. u nás premiéru, už nejspíš několikrát viděli na jeho populárních letních festivalových předpremiérách. Kdo miluje zmíněného   pozoruhodného australského hudebníka, ten může totiž tento netradiční dokument sledovat znovu a znovu. Natolik je známý zpěvák charismatický a natolik zajímavě jeho osobnost podalo režisérské duo Iain Forsyth a Jane Pollardová

Tato dvojice sice právě natočila teprve svůj druhý celovečerák, ale pro zpěváka už za sedm let vzájemné spolupráce vytvořila pár klipů. Cave, který má film rád (napsal třeba scénáře k dramatům Proposition a Země bez zákona), se úzce podílel i na této novince. Ta sleduje jeho modelový 20 000. den na Zemi. Den, v němž skládá, koncertuje, obědvá s kamarádem i vzpomíná na otce na sezení u psychologa. Den, kdy při cestě autem konverzuje se slavnými známými včetně Kylie Minogue. Vše se pohybuje na pomezí fikce a reality, mýtu a terapie, ale k rockové hvězdě, která se nám svěřuje se svými názory na hudbu, umění a život obecně, se dostanete blíž než obvykle.

Nejspíš ten nejvíc strhující soutěžní film, který nemilosrdně rozebírá dvě velmi odlišné umělecké formy – hudbu a dokument. Přitom se v něm nic neztratí z každodenní reality ani kouzla jeho hlavního protagonisty. Takové dokumentární vyprávění je naprosto vizionářské a ohromující,“ libovala si porota na festivalu Sundance, kde snímek dostal cenu za režii a za střih. 

A co dělat, když se vám při sledování dokumentu o Nicku Caveovi zasteskne po Letní filmové škole, kde jste tento klenot třeba viděli poprvé? Vyrazte na jinou filmovou akci! V brněnském kině Art od 15. do 18. října poběží už 55. mezinárodní festival krátkých filmů Brněnská šestnáctka. Podzimní prázdniny zase můžete strávit v Jihlavě, na největším středoevropském festivalu dokumentů ze všech možných zemí světa a o všech možných tématech MFDF Ji.hlavaVšichni členové AČFK mají na obě události příjemnou slevu 50 %!
 

Asociace českých filmových klubů
facebook.com/filmovekluby

Letní filmová škola Uherské Hradiště
facebook.com/letnifilmovaskola

Projekt 100
facebook.com/projekt100


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.