Share |

ČT zveřejnila podzimní novinky, nabídne řadu dokumentů

Zkáza krásou / foto ČT

Osmnáct televizních premiér dokumentárních filmů od předních českých tvůrců budou mít letos na podzim možnost zhlédnout diváci druhého programu České televize. Filmy od Heleny Třeštíkové, Olgy Sommerové, Petry Nesvačilové, Evy Tomanové, Šárky Maixnerové nebo Viktora Polesného od září na ČT2 v rámci Dokumentárního nebe. 
 
„Dvojka je tradičně prostorem pro to nejlepší z tuzemské dokumentární tvorby,“ říká ředitel programu Milan Fridrich a dodává:  „Letos na podzim uvedeme v televizní premiéře celkem osmnáct solitérních dokumentů, za kterými stojí jak ta nejzvučnější jména české dokumentaristiky, tak nadějní debutanti.“ 
Osud prvorepublikové hvězdy Lídy Baarové přiblíží oceňovaná Zkáza krásou, která se letos na jaře stala nejnavštěvovanějším dokumentem v českých kinech.
Dalším projektem Heleny Třeštíkové, který se na podzim dočká své televizní premiéry, je časosběrný dokument Mallory. Ten si z loňského karlovarského filmového festivalu odnesl cenu za nejlepší dokumentární film do 60 minut. Mezi další osobnosti portrétované českými dokumentaristy patří například disident a politický vězeň Pavel Wonka (Pavel Wonka se zavazuje), Antonín Kalina, který dokázal za války uchránit před likvidací přes tisícovku židovských dětí (Děti Antonína Kaliny), Eva Neugebauerová, která se z Masarykovy náruče dostala na poštovní známky (V Masarykových rukou); etnograf Vladimír Kozák (České stopy: Muž z obrazu), jeden z největších českých podvodníků všech dob Josef Eichler (Obchodník s deštěm – Josef Eichler) nebo farář Josef Toufar (Jako bychom dnes zemřít měli).
„Kromě portrétů významných, nebo ve společenském diskursu rezonujících osobností, nabídneme ale také díla zabývající se nejrůznějšími formami překonávání vnějších i vnitřních limitů, nebo dokumentární pohledy na vybrané dějinné události,“ vyjmenovává Milan Fridrich. Dvojka tak uvede dokumentární komedii o energických důchodkyních, které se nenechají omezovat svým věkem a rozhodnou se nastudovat baletní vystoupení z Labutího jezera (Česká labuť) nebo příběh horolezce Radka Jaroše, který za přítomnosti kamery vystoupil na poslední z nejvyšších hor světa K2 (Cesta vzhůru). Tématem české studentské revolty se ve stejnojmenném dvoudílném projektu zabývá Olga Sommerová a Pavel Kačírek zaznamenal zákulisí neúspěšné prezidentské volby Václava Havla v roce 1992 (Jak odchází prezident). 
Současným společenským fenoménům, jako jsou tzv. singles či náhradní matky, se věnují filmy Víta Olmera (Láska není brambora) a Evy Tomanové (Duši neprodám). Další novinkou bude dokumentární detektivka o Berdychově gangu pohledem elitní policistky (Zákon Helena), kterou jako celovečerní film natočila herečka a režisérka Petra Nesvačilová. Osmnáctku podzimních dokumentárních premiér pak uzavírá Příběh pražské zoo mapující osmdesát pět let významné tuzemské instituce.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.