Share |

ČT art slaví. 12 premiér a 3 přímé přenosy.

foto: pořadatel akce

Program ČT art oslaví 31. srpna roční výročí svého vysílání. A svým divákům přichystal speciální narozeninové vysílací schéma. Týden plný premiérových pořadů a živého vysílání odstartuje 1. září přímým přenosem hry Velvet Havel z Divadla Na zábradlí. V dalších dnech si, jako již tradičně na ČT art, přijdou na své příznivci všech kulturních žánrů.
 
„ČT art se během roku vysílání stal významnou alternativou v českém i moravském kulturním prostředí. Podílem na publiku se dostal na úroveň jiných tradičních kulturních televizí v Evropě, které vysílají už mnoho let,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a doplňuje: „Zejména mne však těší, že dosahuje výborných výsledků z hlediska spokojenosti, a rovněž originality a zaujetí. Věřím, že naše diváky potěšíme nejen premiérami a přímými přenosy, které jsme na každý den prvního zářijového týdne nachystali jako dárek k roku vysílání, ale celým podzimním programovým schématem.“
 
Divadlo Na zábradlí zahraje exkluzivně pro diváky Artu
Hned v pondělí 1. září nabídne Art přímý přenos provokativní hudební inscenace Divadla Na zábradlí Velvet Havel, která nahlíží na osobu prvního prezidenta České republiky Václava Havla pohledem mladé generace. Den poté pak u příležitosti otevření Nového divadla v Plzni odvysílá přímý přenos Smetanovy opery Prodaná nevěsta. Sérii živých vysílání zakončí sobotním koncertním happeningem z pražské Krymské ulice na počest divadla Semafor. Na koncertě z tvůrčí producentské skupiny Čestmíra Kopeckého se zúročí spontánní zájem hudebníků o tvorbu Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Vystoupí na něm například Petr Nikl, Karel Plíhal a Jan Burian či skupiny Tata Bojs nebo Mňága a Žďorp.
 
Týden plný premiér
Kromě přímých přenosů se diváci mohou těšit také na dvanáct premiérových pořadů. Hudební fanoušci ocení zejména uvedení koncertů Eltona Johna či skupiny Pink Floyd, z oblasti klasické hudby pak například koncert z Amsterodamu ke sto pětadvaceti letům Royal Concertgebow Orchestra s Lang Langem či Thomasem Hampsonem. Slavného pianistu Lang Langa si diváci užijí i v neděli 7. září při premiéře koncertu Vídeňské filharmonie ze zahrad zámku Schönbrunn. Z českých interpretů nabídne Art koncert skupiny Chinaski, odehraný k jejím dvacátým narozeninám. Slavné osobnosti české i světové scény se představí divákům také v premiérových dokumentech a publicistických pořadech. Marek Eben přivítá Na plovárně baletní hvězdy, bratry Bubeníčkovy. Středeční dokumentární okno Klobouk dolů zase u příležitosti blížících se osmdesátých narozenin sex symbolu a herecké hvězdy 50. a 60. let uvede dokumentární portrét Brigitte Bardot: Nepochopená.
 
Z oblasti filmové tvorby se mohou diváci těšit na premiérové uvedení Zlatým medvědem oceněného italského snímku Caesar musí zemřít i na film kontroverzního dánského režiséra Larse von Triera Melancholia s Kirsten Dunstovou a Charlotte Gainsbourgovou v hlavních rolích. Úterní večer pak bude patřit poslednímu režijnímu projektu klasika světové kinematografie Orsona Wellse o klamu, manipulaci a relativitě pravdy nazvaném F jako falzifikát. Všechny snímky odvysílá ČT art tak, jak jsou jeho diváci již zvyklí, v původním znění s titulky.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.