Share |

Čokoládový dům: wa ka ka, šálek pro pány s knírem a sladká touha

foto: Zuzi Klinka

Narazila jsem v Nuslích na Čokoládový dům – První české muzeum čokolády a čokoládových obrazů, konkrétně v ulici Oldřichova 20, kousek od zastávky tramvaje Ostrčilovo náměstí, a zašla jsem se tam podívat. Rovnou jsem si střihla prohlídku a ochutnala jejich čokoládu. A jsem ráda, že jsem to udělala. Obojí. :-)
 
Prostor muzea je rozdělen na několik částí. V první je pult plný čokoládových dobrot s několika stolečky, kde se posadíte, a milá slečna vás obslouží. V nabídce jsou různé typy káv (horké i ledové), čaje a nealkoholické nápoje. Mě zaujalo, že si tady můžete nechat udělat jak horkou, tak i ledovou tekutou čokoládu. A když jsem šmejdila očima za pultem, dostala mě třeba čokoládová rtěnka, sada čokoládových smajlíků a taky figurky z plastické čokolády v docela zářících retro barvách.
 
Na prohlídku nás vzala ta samá milá slečna, která pobíhala před několika minutama za pultem. Před samotným začátkem nám dala kousek čokolády a zeptala se nás, jaká je. Kromě toho, že byla dobrá, byla taky karamelová!
 
Exkurze do čoko světa začala trenýrkama a ponožkama v čokoládě. Prý v ní byli vyprané! Jestli to byla pravda, nebo legrace sem testovala jenom zrakem, asi bych se neodvážila tohle zkusit v reálu s mojí pračkou a mým prádlem. Nicméně hned na začátku jsme dostali nalejvárnu o zdravotních účincích čokolády. Shrnutě, je zdravá a spíše prospěšná – pro srdce, na zuby, a taky tiší bolest a dokonce prodlužuje život. Tedy ta hořká. Prý neexistuje žádná závislost na čokoládě. To, co cítíme, když na ní máme chuť, odborníci nazvali čokoládovou touhou. Já teda toužila po celou dobu prohlídky… :-)
 
Pak nám slečna pověděla něco málo o historii. Byl to národ Olméků, kdo první objevil čokoládu a pojmenoval ji „wa ka ka“. Pili ji tehdy jen tekutou a bez cukru, takže byla hořká a nedobrá. Navíc používali kakaové boby jako platidlo. Takže jste si tehdy mohli koupit např. za 10 kakaových bobů králíka nebo prostitutku :-O. Pití čokolády mělo vliv i na kulturu, takže třeba začaly vznikat nejrůznější nádoby, hrnečky a mističky právě na její servírování. A tak se nám dochoval šálek pro pány s knírem, anebo vznikl šálek s talířkem, nazvaný po jeho designérovi, Mancerina. To, proč vznikl, je tajemství, které se dozvíte při prohlídce od slečny přednášející.
 
Co se týká naší české čokolády, dnes patří k českým značkám třeba Carla, Jordis nebo Lifefood. Orion už bohužel ne, tu zakoupila švýcarská firma Nestlé. A jak se jmenovala první čokoládovna v Praze? Já neprozradím, ale slibuju, že se to taky dozvíte během prohlídky. Stejně tak jako mnoho dalších informací o tom, jak roste kakaovník a jak vlastně celá výroba čokolády vzniká. Jaké jsou druhy čokolády a kdo namaloval obrazy významných českých osobností čokoládou na obrazech, které visí v Čokoládovém muzeu v jednom ze sálů. Tam jsme si mohli namalovat každý z nás svůj vlastní čokoládový obrázek a donést si ho domů.
 
Překvapila mě velikost a členitost prostoru, ve kterém se Čokoládové muzeum nachází a taky to, že se vlastně může pomyslně rozdělit na vnitřní a vnější expozici. V té vnitřní se nachází jeho větší část, a v té vnější najdete ukázku Haciendy Manily s tradičními nástroji na zpracovávání kakaových bobů, plastickou repliku stromu kakaovníku a jednoho malého králíčka (živého!). A taky stroje, které zpracovávají kakaové boby a na ukázku pár pytlů plných bobů, které hned tak někdo neuzvedne.
 
Čokoládové muzeum si také vyrábí svou vlastní čokoládu. Na to se tam také našla jedna celá místnost, kde je výrobna. Jejich čokoláda obsahuje pouze kakaové máslo, přírodní vanilku a žádné náhražky, přebytečné cukry, tuky nebo dochucovadla. Já tam ochutnala lanýžovou hořkou 55% čokoládu a mléčnou 35% levandulovou. A obě byly opravdu moc dobré. Ta lanýžová byla lehce do slana a ta levandulová měla hodně silné aroma levandule. Žádná milka ani orionka to tedy vážně nebyly, upřímně! :-)
 
text: Zuzana Klinková
 
- - -
 
Praktické informace:
Čokoládový dům – První české muzeum čokolády a čokoládových obrazů
Oldřichova 255/20
Praha 2, 128 00
tel: 730 945 919
e-mail: cokoladovemuzeum@seznam.cz
 
w/ www.cokoladovydum.cz
f/ www.facebook.com/pages/MuzeumCokolady
 
Otevírací doba:
Pro veřejnost: Pá 12 – 18 hodin; So a Ne 12 – 18 hodin
Pro skupiny: Po – Čt 8 – 17 hodin; Pá 8 – 12 hodin nebo dle rezervace
 
Vstupné:
180czk / dospělý
120czk / děti od 6 let, studenti, senioři +65 let
90czk / ZTP, ZTP/P, doprovod
50czk / děti 3 – 5 let (včetně)
490czk / rodinné vstupné – 2 + 2 (2 dospělý a 2 děti do 15 let)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.