Share |

CocoRosie: V divadle máme možnost roztáhnout křídla

foto Archa

CocoRosie – Heartache City
16.5.2016, 20.00, Divadlo Archa
 
Americké sesterské duo CocoRosie se po 3 letech vrací do Archy, aby zde představilo své nejnovější album Heartache City. Sierra a Bianca Casady se na desce vrací k  lo-fi zvuku, který získal slávu jejich debutu. 
 
Sestry Sierra a Bianca Casady zahájily svoji společnou hudební dráhu po znovu shledání v roce 2003. V koupelně Sieřřina pařížského bytu tehdy vznikla jejich debutová deska La Maison de Mon Rêve. Lo-fi akustická nahrávka doplněná o zvuky digitálních hraček patří k milníkům freakfolkové vlny. K snově surrealistickým náladám a akustickému výrazu se CocoRosie  vrací i na své šesté desce Heartache City, kterou představí na svém pražském koncertě v Divadle Archa. CocoRosie obratně splétají své „divnofolkové“ melodie z akustických nástrojů (klavír, harfa, akustická kytara) doplněných o ruchy, zvuky digitálních hraček, a své odlišně zbarvené hlasy. Jejich křehce snové skladby se syrovými a surrealistickými texty nesou prvky folku, jazzu, elektroniky, hiphopu i opery. Mistryně znepokojivých kontrastů prosluly i na živo. Jejich koncerty jsou mnohasmyslovou záležitostí přirozeně kombinující různé vizuální a zvukové narativy. Jim Jarmusch o aktuálním soundu CocoRosie prohlásil, že znějí jako dvě malé Billie Holiday, o oktávu výš, pokud jste tripu v Tokiu v roce 1926. Přesvědčit se můžete 16. května v Arše. Jako předskokan koncert otevře „multidimenzionální enigma“ Morgan Sorne.
 
Tři otázky pro Biancu Casady
Spolupracovaly jste na několika divadelních projektech, včetně dvou s Robertem Wilsonem. Adaptaci Petra Pana v Berliner Ensemble následovaly Puškinovy pohádky, které měly premiéru v moskevském Státním divadle národů minulý rok. Jaké bylo pracovat s Robertem Wilsonem?
S Wilsonem pracujeme rády. Dokáže z nás dostat maximum. Cítíme se s ním a jeho dětinským světem snů jako rodina.
V jednom rozhovoru jsi řekla, že součástí fungování CocoRosie je nerozdělovat od sebe věci, na kterých spolu pracujete – ať už jde o hudbu, vizuální stránku nebo emoce. Může to být důvod, proč vás to táhne k divadlu?
V divadle máme možnost roztáhnout křídla. Sierra tančí a skáče, aby herce podnítila k akci. Kombinace všech smyslových možností v této živoucí umělecké formě nás velmi vzrušuje. Objevila jsem novou lásku v psaní a režírování her.
Vaše koncerty jsou mnohasmyslovou záležitostí, přirozeně kombinující různé vizuální a zvukové narativy. Jak promýšlíte svá živá vystoupení? Jde o propracovanou dramaturgii, nebo se spoléháte na spontaneitu a improvizaci?
Většinou se soustředíme na kostýmy a pak se myšlenky a postavy vynoří. Poté i zlomky příběhu, ale nikdy ne příběh souvislý. Žádný začátek ani konec.

 
Užitečné odkazy:
https://www.facebook.com/CocoRosie-6762792489/
https://soundcloud.com/larealcocorosie/sets/cocorosie-heartache-city-album/s-0MSUt
Downloads https://itunes.apple.com/de/album/heartache-city/id1034548392?l=en
http://www.cocorosiemusic.com/
www.archatheatre.cz
 
 
Vstupné stání 490 Kč — velký sál, předprodej vstupenek v pokladně Divadla Archa, online a v sítích GoOut, Ticketpro a Ticketportal.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.