Share |

Co víme o skle? Seznamte se s tvorbou sklářských umělců.

foto: pořadatel akce

Pražská galerie českého skla čtvrtým rokem pořádá pravidelná setkání Glass Exellence ve sklářském umění – celoroční program výstav spojených s vernisáží a debatou se sklářskými tvůrci. V prostorách bývalého mlýna na sóju, který byl zrekonstruován na moderní loft, se může veřejnost seznamovat s díly mladých či zkušených sklářských umělců.
 
V úterý 24. února 2015 v 18h proběhne přednáška emeritní profesorky Univerzity v Sunderlandu Sylvy Petrové Co víme o skle a vernisáž výstavy Stanislav Libenský Award: jinak.
 
Přednáška s podtitulem Úvod do problematiky moderní sklářské tvorby je určena zájemcům o moderní sklo 20. a 21. století z řad sběratelů, profesionálů, ale i široké veřejnosti. Přednáška poskytne základní systematické informace o globální sklářské produkci, o postavení soudobého českého skla v rámci světové autorské tvorby a neopomene ani téma autorské tvorby v kontextu světové produkce. Vysvětlí, jak rozumět užívané terminologii a základním sklářským technikám, přinese i aktuální zajímavosti spojené s tématem. Výklad bude doplněn vizuálními příklady. Prof. Sylva Petrová je mezinárodně uznávaná kurátorka, vědecká pracovnice, publicistka, vysokoškolská pedagožka a znalkyně soudobého uměleckého skla. Petrová působila do roku 2012 na Univerzitě v Sunderlandu ve Velké Británii. Během své 36leté praxe v oboru napsala 7 samostatných knih a publikovala na sto článků v odborných periodikách.
 
Ve druhé části večera bude představena výstava Stanislav Libenský Award: jinak. Každoročně pořádaná soutěžní sklářská výstava Stanislav Libenský Award je dnes tradiční příležitostí pro mladé výtvarníky z celého světa prezentovat svá díla na podzim v Praze. Nyní budou díla z této výstavy představena v prostorách PGČS „jinak“. Jiný bude hlavně kontext vystavených děl. Zatímco dosavadní expozice byly přehlídkou všech účastníků jednotlivých ročníků, současná výstava je selektivní a do jisté míry i konfrontační. „Objekty budou představeny v prostorových a tematických vazbách tak, aby je divák vnímal v souvislostech a navázal s nimi nový dialog,“ upřesňuje kurátor výstavy Mgr. Jiří Neubert a pokračuje: „Užší výběr několika děl bude sestaven kolem jednotícího konceptu „zahalené myšlenky“, neboť spíše než na formální dokonalost bude dán důraz na díla, která pracují s jedinečnou schopností skla rozehrávat hru odhalování a zahalování významu.“
 
Mezi pracemi z roku 2014 se po vzoru guerillových výsadkářů objeví i několik prací z minulých ročníků. Výstava je součástí širšího záměru prezentovat Stanislav Libenský Award nejen jako ojedinělou možnost pro začínající umělce, ale i jako výjimečnou příležitost pro českou kulturu. Výstava bude probíhat od 25. 2. do 20. 4. 2015.
 
Pražská galerie českého skla
Bartoškova 26, Praha 4 – Nusle
www.PrazskaGalerie.cz/glass-excellence

www.facebook.com/PragueGallery


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.