Share |

Co v Plzni? Podzemí, Prazdroj, Depo 2015

Varna v Prazdroji, foto jk

Plzeň je pro mnohé z vás domovem nebo místem, kam se dostanete často, takže vám ji nemusíme představovat coby exotickou destinaci. Nicméně pár tipů pro cestovatele se třeba hodí...
 
Kam se jít podívat?
1) Výroba piva, jasně! Pivovar Prazdroj - obsáhlá prohlídka s nadšenými průvodci.  Uvidíte, jak se pivo vyrábí, ochutnáte suroviny, prohlédnete si kvasinky, můžete zírat na pásy s běžícími  lahvemi - taky vám promítnou dva filmy a svezete se výtahem pro 72 osob.
Další důvody pro návštěvu nejslavnějšího pivovaru najdete v samostatném článku.
Nemusíte milovat pivo, abyste tohle řemeslo ocenili. Líbí? Můžete navštívit i pivovar Gambrinus. (Více o prohlídkách pivovaru Prazdroj čtěte také zde).
 
2) Podzemí - Náš tip! Katakomby mají až tři patra. Můžete tu strávit krásné i lehce děsivé chvíle. Kilometrová vycházka pod historickým centrem (které je samo o sobě taky moc hezké a oceňujeme i upravené parky) je silný zážitek. Pobavily nás historické perličky: když byl zákaz po sedmé hodině večerní pít v restauracích, udělali si Plzeňané plnohodnotné hospody pod zemí. Vřele doporučujeme (pokud máte problémy s pohybem, nebude to pro vás ale vhodné, místy se je třeba skrčit).
 
3) Depo 2015 - Už dva roky zóna kultury a kreativity. Koncerty, divadla, výstavy. Sdílená dílna pro lidi pracující se dřevem, plasty, textilem... naučte se něco a potkejte fajn lidi. Nebo si jen sedněte do kavárny. Anebo tu přespěte. Sledujte aktuální program!
 
4) Pivovarské muzeum - U vchodu do podzemí nakdete nepříliš velké muzeum plné strojů a nástrojů používaných při výrobě piva. Nechybí tu Heyrovského slavný polarograf. Zábavné jsou historické sklenice a aktuálně výstava na téma hospody a zábava v nich (kuželky, divadlo...). 
 
Kde jíst + pít?
Plzeň si užijí zejména milovníci klasické české kuchyně.
1) Žumbera - skvělá jídla z hovězího a vepřového, samozřejmě s Prazdrojem.
2) 12 - Plzeňská restaurace, doporučujeme svíčkovou.
3) Na Parkáně - dtto (mají i skoro stejný jídelní lístek jako další z řetězce včetně restaurace Na Spilce v Prazdroji).
 
Kde bydlet?
1) Chcete něco neobvyklého, na co budete vzpomínat? Objednejte si bydlík, prostý příbytek pro kočovníky! V rámci výstavy Nomádi do podzimu 2017.
2) Potřebujete zázemí klasického hotelu? Angelo je celkem v pohodě, byť trochu unifikovaně řetězcový hotel, a pěšky to máte pár minut od všeho zásadního. Pivovar je hned naproti.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.