Share |

Co v Mariánských Lázních léčí ženy?

foto ML

Mariánské Lázně jsou světoznámými léčebnými lázněmi s jedinečnou atmosférou nabízející tradiční léčebné procedury založené na zdejších přírodních léčivých zdrojích v podobě minerálních pramenů, Mariina pramene (vývěru přírodního plynu oxidu uhličitého), rašeliny a slatiny podávaných po ohřátí ve formě zábalů a mimořádně čistého ovzduší, díky kterému mají i statut tzv. klimatických lázní. 
 
Základním bohatstvím Mariánských Lázní jsou léčivé minerální prameny. Na poměrně malém území města jich vyvěrá více než 40 a v širším okolí kolem 100. Těsné sousedství velmi rozdílných pramenů (mají jiné minerální složení) je nejen geologickou zvláštností, ale doslova světovou raritou. Díky chemické rozmanitosti zdejších léčivých pramenů nabízejí Mariánské Lázně velmi pestrou indikaci. Léčí se tu nemoci pohybového aparátu, nemoci ledvin a močových cest, nemoci dýchacího ústrojí, metabolická onemocnění (zejména Diabetes Mellitus), onemocnění zažívacího traktu, neurologická onemocnění nebo stavy po onkologických onemocněních. V poslední době stále přibývá pacientek po operacích pohybového aparátu zejména po endoprotézách. 
 
Stavebními kameny ověřených léčebných postupů jsou pitná léčba, minerální uhličité koupele, plynové injekce a v neposlední řadě peloidy, tedy slatiny a rašeliny podávané po ohřátí ve formě zábalů a obkladů. Výčet uzavírají plynové koupele, pro které je využíván oxid uhličitý z Mariina pramene. Kromě těchto tradičních procedur stále více hostů, zejména žen, oslovuje nabídka rekondičních, ozdravných a preventivních programů, wellness, beauty a relaxační pobyty, antistresová kúra či fit programy pro manažerky a podnikatelky.
 
Teplota pramenů se pohybuje od 7° do 10°C, jsou to tedy typově tzv. studené železnaté kyselky s vysokým obsahem rozpuštěného oxidu uhličitého. V rámci léčby jsou minerální prameny využívány také k inhalacím a minerálním koupelím.
A jak by měla taková pitná kúra podle odborníků vypadat? 
Při naordinovaných pitných kúrách se zpravidla pije tři čtvrtě litru minerálky denně. Pacientky by měly doporučený pramen popíjet po malých doušcích třikrát denně, ideálně patnáct minut před jídlem, z typických lázeňských pohárků o obsahu 0,22 litru.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.