Share |

Co se může naše hudební scéna učit od Maďarů

Je poučné občas vyrazit za hranice a podívat se, jak s etam starají o hudbu. V horkém létě se konal v Budapešti hudební festival spojený s konferencí, na kterou bylo protišedi pozváno. Festival Cseh Tamás Program probíhal v krásné zahradě Várkert Bazár, která vypadá jak nějaké šlehtické rejdiště, a konference se konala moudře na lodi, takže se účastníci, kteří přijely z asi tuctu zemí, nerozpustili. Co tam tak člověk mohl zjistit?
 
- Maďaři svou hudbu podporují a dotují. Ví se, že u nich je hodně supportována klasická hudba a mladí hudebníci často vyhrávají všemožné soutěže.
- Edukace je velké téma i mimo klasiku. K festivalu Cseh Tamás Program byla přiřazena i výstava   Instruments in Action, chytře a jednoduše prezentovaná jako místo, kde si kdokoli může zahrát na cokoli. K dispozici odborní lektoři (a klimatizace). Děti si můžou mlátit do bubnů (a mlátí, a jak rády), nerdi si vyzkouší klasické syntezátory... bez stresu a s chutí. Takovéhle nekomplikované věci pak můžou přispět k tomu, že má člověk chuť se do hraní vrhnout - a nebo třeba aspoň rámcově pozná, co mu sedí a nesedí.
- Samotná konference jménem Backstage Extra přilákala zástupce řady evropských klubů včetně pražské Akropole, manažery kapel a další profese navázané na hudbu. Bylo zajímavé vidět čísla, grafy a fotky. Ve Slovinsku tak mají koncetní halu, kam se rvou obrovské spousty peněz - a lidi si to fakt užívají, oživila se celá čtvrť a sousedi chodí na akce téměř v bačkorách. V Bruseli už desítky let funguje klub, o kterém jste možná slyšeli, Ancienne Belgique. Velkorysý rozpočet znamená, že si tu mohou dovoli pracovat s kapelami od dob počátků (hraní v pidisále zdarma) po skutečnou slávu - koncerty se dají rovnou profesionálně natočit, úspěšné je i video, hodně se akcentují sociální sítě. 
- Problémy jsou samozřejmě všude - a liší se podle regionu. V Belgii mají strach z teroristů, v Maďarsku si stěžují na špatné podmínky pro prezentaci jakékoli hudby v médiích. Porovnat zkušenosti a zážitky a pak se aspoň na chvíli podívat na hlavní část festivalu, kde na velkorysých pódiích hrají desítky místních kapel, bylo skvělé. Člověk si pak taky uvědomí, kolik zdánlivě samozřejmých věcí nám tu funguje, a taky oč je cennější svoboda a možnost potkat v médiích dobrou muziku než třeba nějaké to euro navíc.
cstpfesztival.hu/eng
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.