Share |

Co předvede Tom Odell na Rock for People?

promo foto

Tom Odell je mladé jméno na hudební scéně, ale nedá se rozhodně říct, že na svůj věk (24) by neměl impozantní skóre. Jeho debutová deska Long Way Down vyšla v létě roku 2013 a podle očekávání vydavatelské Columbie (resp. jejího sublabelu In The Name Of) způsobila okamžitě rozruch, který vyústil v opanování první příčky oficiálního UK žebříčku.
 
Tenhle Beckovi ne nepodobný mlaďoch byla sázka na komerční jistotu už proto, že bodoval rok předtím jako tip kritiků v prestižních cenách BRIT Awards a pro Columbia Records byl doporučen samotnou Lily Allen. Její nadšení, že jí Odell připomíná mladého Davida Bowieho, berme s rezervou už proto, že Allen nikdy mladého Bowieho naživo neviděla, ale jako reklama to zafungovalo blahodárně a splnilo účel. Tom Odell debutoval v late night show Jools Hollanda a objevil se i v nominacích BBC Sound of 2013.
Železo je třeba kout žhavé. BBC si Odellův song vybrala do svojí reklamy stejně jako třeba fashion brand Burberry začal často používat Odellovu muziku jakožto podkres svých módních přehlídek. Není se čemu divit. Mládí, přitažlivá vizáž a mainstreamové, nikoho neurážející vzory – Elton John, Jeff Buckley, už zmíněný David Bowie, Bob Dylan, Leonard Cohen, Billy Joel, Tom Waits, Bruce Springsteen a další. Na druhou stranu, jeho deklarace, že na hudební scéně současnosti není více místo pro opilecké, misogynistické macho typy rokenrolových hrdinů, jasně mluví za vše a vypovídá o tom, na jakou cílovku Tom Odell může a zákonitě musí fungovat.
Renomované hudební plátky píšící opravdu o muzice jako třeba New Musical Express Odella moc v lásce nemají, případně ho sarkasticky glosují, což ovšem neznamená, že jeho ‘něco jako charisma‘ nemůže fungovat. Vkusnou hrou na piáno poháněné romantické popové balady jsou sice miliónkrát opakovaný trik, ale díky moderní skladatelské invenci z něj dělají težce současný imprint a dobře marketovatelnou hudební komoditu. Láska jako téma taky není zrovna megainovace a v kontextu s prohlášením, že o ní píše a zpívá proto, že není schopen si udržet žádný vztah déle jak šest měsíců, působí naoko přehnaně melodramaticky, ale budiž. I přes jistou naivitu, monotematičnost (zamilování, vztah, rozchod, deprese, neporozumění světu kolem, atd.) a střednoproudý odér je Tim Odell zatraceně “good lookin” moderní autentická popová perzóna s nesporným talentem a je třeba ho tak vnímat v kontextu prostředí, ve kterém se jako umělec pohybuje. Že je to navíc snaživý, ukázněný a pozitivní hoch vypovídá i to, jakým způsobem komentuje svůj raketový kariérní vzestup. “Rychle mi došlo, že nechci být párty typ. Je důležité si pořád uvědomovat kdo jsem v kontextu toho blázince, který je spojený s mou prací. Prostě pořád jezdit podzemkou, nezbláznit se z toho, že najednou všichni ví kdo jsem a snažit se být co nejvíc na zemi. Moje očekávání není prodat milióny desek, ale psát opravdu dobré písničky.”
Odellova tuzemská premiéra dopadla víc než dobře, převážně dívčím publikem zaplněný Lucerna Music Bar mu jeho minimalistický set up sezobal i s klavírem a doprovodnou kapelou a je čas postoupit dál.
Jak je tahle intimita klubu přenositelná na velké pódium festivalu, ukáže letošní Rock for People, jehož je Tom Odell jedním z hlavních lákadel.
 
 
http://www.rockforpeople.cz/
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.