Share |

Co pijí pražští homelesáci ke zvěřině? Zvratky a výkaly... (Testovali jsme nejlevnější vína na českém trhu)

foto autor

Profesionální sommeliér ochutnal nejotřesnější krabicáky na českém trhu.  
Před několika týdny našel ve Vltavě smrt bezdomovec, kterému do ní upadlo krabicové víno. Lidská tragédie samozřejmě. S profi sommeliérem Martinem Grmolcem jsme si s nadsázkou položili otázku, jestli takový odchod ze světa není vlastně milosrdnější, než samotné pozření obsahu vzdalující se krabice. 
PĚT ZBYTEČNÝCH
Je příjemný páteční večer, můj byt voní výběrem vynikajících sýrů z řetězce Cheesy. Jednomu z nejlepší znalců vína přispěchalo na pomoc pět statečných. Jeho kolegyně Ivana Svobodová a čtyři redaktoři  protišedi.cz. Silva Holovská, Luciáš F. Svoboda, Pauline Berger a Petr Kořínek. Vzorkovník vín je bohatý a budí respekt. Úkol zněl jasně, koupit libovolnou slivku do padesáti korun včetně DPH. Chuťové pohárky degustátorů zbičují rudé krabicáky Tinto a Poezie červená. V lahvích se sešly Demi Sec Alliance, Medvědí krev (červené) a bílý Muller Thurgau z Mutěnic.
PRAVIDLA MOŠTÁRNY
Svoboda se natahuje po sýru a Grmolec upozorňuje, že jíst tvrdé konce nakrájených trojúhelníčků je nehygienické. „Sýr zraje v kole a tak se i převáží, skrz horní vrstvu dýchá, funguje to jako korek od vína.“  Krustu také nezřídka ohlodávají myši. Svá pravidla má i degustace. Každý "sommeliér" bude v průběhu ochutnávání vyplňovat formulář s tabulkou. Vzorky mají čísla a hodnotí se u nich vzhled, barva, vůně a celkový dojem. Jsme připraveni.
ZVRATKY NA ZÁBRADLI
Začínáme tzv. nultým vzorkem, sommeliéři tak naladí své chuťové buňky na stejnou tóninu a vyhnou se výkyvům v bodování. Stanoví se, zda je vzorek průměrný, nebo podprůměrný, a od výsledku se odvíjí další hodnocení. První přichází na řadu Demi Sec Alliance. „Už ten umělý korek vypadá nádherně“ konstatuje Martin. U šumivého vína se nejdříve hodnotí perlení. „Nějaká bublinka se tam objeví, jinak se hodnotí viskozita, ulpívání na stěně skleničky. Vzhledu, vzhledem k tomu co budeme degustovat, dávám jedničku.“ Porotci mohou udělovat i půl bodu. „Potom hodnotíme barvu, ta je v tomto případě hodně jemná, až vodová.“ Svobodovi Alliance voní jako saponát. A chuť? „Jako bych v lednu lízal zmrzlý železný zábradlí.“
Na krabici Poezie červené se dočteme, že se chystáme pít polosuché víno, připravené s odpovídající pečlivostí. Chutí a vůní se hodí k pokrmům tmavých mas a výraznějším, kořenitějším úpravám těstovin a také k sýrům. Víno z vietnamské večerky některým ochutnavačům zkroutí obličej do výrazu nevýslovného hnusu. Víno nedrží po stěnách sklenice, je zakalené. Přítomní v nápoji cítí železo a žaludeční šťávy. To nejhorší  má ale teprve přijít.
Krabicové víno Tinto hlásá, že se hodí především ke zvěřině. „Je holub zvěřina?“ ptá se kdosi a vzápětí vyplivuje víno do sklenice. „Mně to hodně připomíná pozvracený holky na festivalu, úplně cejtim ten její oděv,“ přispěchá s glosou Luciáš. Ostatní znovu hovoří o chuti kovu, objeví se i názor, že je víno extraktem z kravince. Přes nápoj není vidět. Martin: „Omlouvám se poezii, s Tintem jsme našli své dno.“
A VÍTĚZEM SE STÁVÁ…
Překvapivě dobře dopadne ochutnávka Medvědí krve, je první. Muller, který se do kategorie odpadu dostal jaksi omylem, obsazuje druhé místo. Poslední je Tinto.  
Martin Grmolec hodnotí zkušenost s levnými víny jako nepopsatelnou.“Věděl jsem, že se lahvují špatný vína, ale ne, že tak špatný, že se to prodává, že to pijou lidi, to je strašný.“ Dozvídáme se, že víno lze vyrobit smícháním vody, barviva, chuťového zvýrazňovače, curku, třísloviny a alkoholu. Ivana doplňuje, že podobný experiment může být pro sommeliéra i přínosný. „Je to jako když se posadíš z bavoráku do trabantu.“
1.Medvědí krev 15
2.Muller Thurgau 14
3.Dem Sec Alliance 6
4.Poezie červená 2
5. Tinto – 0 –


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.