Share |

Co nás čeká ve Varech?

Karlovarský filmový festival letos proběhne 30.6. - 8.7.
Kromě hvězdných hostů (Casey Affleck) a hromady soutěžních i nesoutěžních filmů se očekává samozřejmě i milion mejdanů a nabitý doprovodný program.
My se těšíme třeba na #PUPPPUNK vína pro všechny (dobré víno a jídlo servírvané kultivovaně a zábavně a s doprovodným programem na DJ stagi - budou tam hrát fakt sympatičtí DJs). Budeme vám přonášet průběžné foto zpravodajství stejně jako v minulých letech. Pokud jedete do Varů a chcete se podělit o svoje fotky, POŠLETE NÁM JE na protisedi@protisedi.cz! Náš facebook je nafukovací!
-
-
Tiskové zprávy pořadatelů:
 
KARLOVARSKÝ FESTIVAL UVÍTÁ LETOŠNÍHO DRŽITELE OSCARA, HERCE CASEYHO AFFLECKA
 
Hostem 52. ročníku MFF Karlovy Vary, bude letošní držitel Oscara, Zlatého globu a bezpočtu dalších ocenění za hlavní roli ve filmu Místo u moře (Manchester by the Sea, 2016), Casey Affleck, který osobně převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Společně se scenáristou a režisérem Davidem Lowerym  a producenty Tobym Halbrooksem a Jamesem M. Johnstonem představí ve Zvláštním uvedení jejich nejnovější snímek, fascinující filmovou poemu A Ghost Story.
 
Herec, ale také scenárista, režisér a producent Casey Affleck představuje v současnosti jednu z nejprogresivnějších tvůrčích osobností současného amerického filmu.  K dosavadnímu vrcholu jeho kariéry patří mimořádné drama Místo u moře, za něž byl po zásluze oceněn Oscarem, Zlatým globem a více než čtyřicítkou dalších cen z národních anket či mezinárodních festivalů.
Film A Ghost Story, v němž vytvořil hlavní role společně s herečkou Rooney Maraovou, byl v lednu letošního roku premiérově uveden na filmovém festivalu Sundance.
 
„Jsme velmi rádi, že Casey Affleck přijal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a zároveň na  52. ročníku festivalu představí film režiséra Davida Loweryho A Ghost Story, kde vytvořil jednu z rolí. Karlovarský festival v uplynulých letech s velkým ohlasem promítal předchozí snímek režiséra  Loweryho  Ain´t Them Bodies Saints, jehož uvedení se bohužel nemohl Casey Affleck  z pracovních důvodů zúčastnit. Caseyho Affleka si vážíme jako jedné z nejzajímavějších hereckých osobností současného amerického filmu. Pro festival je ctí, že při příležitost uvedení nového filmu Davida Loweryho  A Ghost Story bude moci uvítat oba tvůrce osobně,“ říká Jiří Bartoška, prezident festivalu.
 
Casey Affleck herecky debutoval ve snímku režiséra Guse Van Santa Zemřít pro…(To Die For, 1995). Slibná herecká kariéra se postupně začala pravidelně prolínat nejen s tvorbou právě tohoto režiséra, s nímž natočil dále například filmy Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting, 1997) nebo Gerry (2002). 
Jeho herecká všestrannost se dlouhodobě projevuje ve filmech různých žánrů, výrazových stylů i rozpočtů - od divácky vřele přijaté trilogie režiséra Stevena Soderbergha Dannyho parťáci (Ocean Eleven), přes výpravnou sci-fi Christophera Nolana Interstellar (2014), kriminální drama Triple 9 (2016), působivou krimi romanci Ain ´t Them Bodies Saints (2013), na níž spolupracoval právě s režisérem Davidem Lowerym, až k nezávislému snímku Steva Buscemiho Samotář Jim (Lonesome Jim, 2005).  
V roce 2008 získal své první nominace na Oscara a Zlatý globus za výkon v krimidramatu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, 2007), režiséra Andrewa Dominicka, kde hrál po boku Brada Pitta.
Často spolupracuje rovněž s podobně naladěnými mladými tvůrci, kteří hereckou profesi kontinuálně rozšiřují o scenáristiku, režii či produkci. Mezi ně patří jak Caseyho starší bratr Ben Affleck, tak Matt Damon či nejlepší přítel Joaquin Phoenix. 
 
 
 
 
S bratrem Benem Affleckem se několikrát potkal jako herecký partner ve filmech Dobrý Will Hunting, Hledám Amy (Chasing Amy, 1997), 200 cigaret (200 Cigarettes, 1999), ale též si zahrál pod jeho režií v kriminálním dramatu Gone, baby, Gone (2007). S Mattem Damonem se společně objevili v Dannyho parťácích (Ocean Eleven), ale také ve Van Santově snímku Gerry, na němž se Casey Affleck také autorsky podílel.
 
S Mattem Damonem  a Summer Phoenixovou hrají rovněž v cenami ověnčené hře Kennetha Lonergana This Is Our Youth, která byla Affleckovým divadelní debutem ve West Endu.
 
Důkazem toho, že svůj potenciál neomezuje pouze na herectví, je jeho autorská a producentská činnost. Společně s Joaquinem Phoenixem napsali a pod Affleckovou režií si zahráli v komedii I ´m Still Here (2010), v příštím roce by do kin měl přijít snímek Light of My Life, k němuž Casey napsal scénář,  režíroval ho a zahrál si hlavní roli.
Třetí společnou prací s režisérem Dawidem Lowerym pak bude právě natáčený film The Old Man and the Gun, kde hraje společně s Robertem Redfordem a Sissy Spacekovou.
 
-
 
Křižáček Václava kadrnky po boku nových filmů george ovashviliho a borise chlebnikova v Hlavní soutěži 52. MFF KV
 
Slovenský režisér a herec Peter Bebjak v Karlových Varech představí světovou premiéru netradičního kriminálního thrilleru Čára, který se odehrává u slovensko-ukrajinské hranice krátce před vstupem země do Schengenského prostoru. Karlovarská stálice Joanna Kos-Krauzeová přijede s posledním filmem natočeným společně s Krzysztofem Krauzem. Snímek Ptáci zpívají v Kigali, který po manželově smrti v roce 2014 letos dokončila, tematizuje příkoří páchaná za občanské války ve Rwandě. Na festival se vrátí i George Ovashvili s Chibulou; archetypální příběh inspirovaný osudem prvního prezidenta nezávislé Gruzie podává stejně nezaměnitelným režijním rukopisem jako Kukuřičný ostrov, za nějž na 49. MFF KV získal Křišťálový glóbus. V soutěži bude uvedeno i vztahové drama Arytmie jednoho z nejosobitějších ruských režisérů současnosti Borise Chlebnikova, americká romantická komedie o (ne)normalitě lásky Drobné si nechte či výsostně autorský indický debut Ralang Road.
 
 
HLAVNÍ SOUTĚŽ
 
Arrhythmia / Arrhythmia / Arytmie
Režie: Boris Chlebnikov
Rusko, Finsko, Německo, 2017, 90 min, Mezinárodní premiéra 
Olegovi táhne na třicet, pracuje jako lékař u záchranky a po náročné službě si rád přihne. Jeho žena Káťa je lékařka v nemocnici na příjmu a s Olegem jí pomalu dochází trpělivost. Jednoho dne mu proto oznamuje, že se s ním hodlá rozvést… Jeden z nejosobitějších současných ruských režisérů Boris Chlebnikov se na plátna vrací s režijně i herecky precizní studií vztahu, trpícího podobnými výkyvy jako srdce pacientů, k nimž Oleg se záchrankou často vyjíždí.
Breaking News / Breaking News / Breaking News
Režie: Iulia Rugină
Rumunsko, 2017, 81 min, Mezinárodní premiéra
Televizního reportéra Alexe čeká nelehký úkol: natočit vzpomínkový portrét spolupracovníka, který zahynul při tragické nehodě, jíž byli účastni oba, ale kterou přežil jen on. Průvodkyní je mu kolegova dcera, jejíž vztah k otci je více než komplikovaný. Alex se stává nedobrovolným svědkem dívčina vypořádání se s odchodem rodiče a zároveň dochází k přesvědčení, že na zachycení jednoho života je krátká reportáž málo… 
 
 
 
The Cakemaker / The Cakemaker / Cukrář
Režie: Ofir Raul Graizer
Izrael, Německo, 2017, 104 min, Světová premiéra 
Po smrti milence se Thomas vydává do Izraele – rodné země muže, jehož miloval. I navzdory předsudkům se stává cukrářem místní kavárny, jejíž majitelkou je vdova po zesnulém Oranovi. Ta však netuší, že nevyslovený smutek, který ji s cizincem spojuje, se váže k jednomu a tomu samému muži. 
Čiara / The Line / Čára
Režie: Peter Bebjak
Slovenská republika, Ukrajina, 2017, 108 min, Světová premiéra 
Adam Krajňák je otcem rodiny a zároveň také hlavou pohraniční kriminální skupiny, která pašuje přes slovensko-ukrajinskou hranici cigarety. Když ale jedna z dodávek  ztroskotá, spustí se lavina konsekvencí, během níž bude muset zpochybnit své vlastní mezníky, které dosud nechtěl překročit. 
Corporate / Corporate / Korporace
Režie: Nicolas Silhol
Francie, 2016, 95 min, Mezinárodní premiéra 
Život Emilie, ambiciózní a nesmlouvané HR manažerky, se změní v momentě, kdy je svědkem sebevraždy jednoho ze zaměstnanců. Vyšetřování případu se stane morální zkouškou ženy, jejíž kroky, ačkoli byly podmíněné bezmeznou pracovní oddaností, učinily nešťastným nejednoho pracovníka. 
Daha / More / Ještě víc
Režie: Onur Saylak
Turecko, 2017, 115 min, Světová premiéra 
Čtrnáctiletý Gaza žije se svým otcem Ahadem na břehu Egejského moře. Inteligentní mladík by rád dál studoval, Ahad ale synovu budoucnost vidí jinak. Zapojí Gazu do svého „podnikání“ – pašování uprchlíků z Blízkého východu. Bravurně zrežírovaná, zneklidňující psychologická studie o přerodu dospívajícího chlapce pod vlivem okolností, je i temnou zprávou o současném světě. 
 
 
Keep The Change / Keep The Change / Drobné si nechte
Režie: Rachel Israel
USA, 2017, 94 min, Mezinárodní premiéra 
Netečný švihák David a entuziastická Sarah se potkávají na sezení terapeutické skupiny. Zatímco on pouze plní povinnost uloženou soudem, ona setkávání zbožňuje. Prvotní spory ale přerůstají v zamilovanost a oba se stávají aktéry neobvyklé romance, jež nepodléhá konvencím. Drobné si nechte je jiná romantická komedie o lidech, kteří nejsou stejní jako většina z nás. 
Khibula / Khibula / Chibula
Režie: George Ovashvili
Gruzie, Německo, Francie, 2017, 98 min, Světová premiéra 
První demokraticky zvolený prezident Gruzie byl záhy po svém zvolení svržen ve vojenském puči. Se skupinkou svých věrných se vydává na pouť do hor, kde se má setkat se svými podporovateli. Na pozadí impozantních kavkazských scenerií se stáváme svědky niterného zápasu, který muž bojující o moc svádí sám se sebou, na cestě vstříc svému osudu… Vítěz MFF KV 2014 se vrací s archetypálním příběhem, vyprávěným s lehkou melancholií a nezaměnitelnou obrazovou poetikou. 
Křižáček / Little Crusader / Křižáček
Režie: Václav Kadrnka
Česká republika, Slovenská republika, Itálie, 2017, 90 min, Světová premiéra 
Malý Jeník, jediný potomek rytíře Bořka (Karel Roden), utíká z domova. Zoufalý otec se vydává po jeho stopách, beznaděj z neúspěšného pátrání ho ale postupně přemáhá. Václav Kadrnka přichází se stylisticky vyhraněnou adaptací básně Jaroslava Vrchlického, aby mlčenlivostí filmového tvaru pobídl naši představivost k vykonání poetické filmové pouti. 
Muškarci ne plaču / Men Don't Cry / Chlapi nepláčou
Režie: Alen Drljević
Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Chorvatsko, Německo, 2017, 98 min, Světová premiéra 
Když se po necelých dvou dekádách od konce války v Jugoslávii setkává různorodá skupina veteránů v odlehlém horském hotelu, aby podstoupila několikadenní terapii, nelze očekávat vzájemné souznění. Brilantně zrežírované drama o odpuštění druhému, které vždy přichází až poté, co odpustíme sami sobě, představí absolutní špičku balkánské mužské herecké scény. 
 
 
Ptaki śpiewają w Kigali / Birds Are Singing in Kigali / Ptáci zpívaji v Kigali
Režie: Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze
Polsko, 2017, 120 min, Světová premiéra 
S ornitoložkou Annou se setkáváme v roce 1994 ve chvíli, kdy ve Rwandě zuří genocida kmene Tutsiů většinovým kmenem Hutuů. Anně se podaří zachránit dceru kolegy, jehož rodina byla vyvražděna, a odveze ji do Polska. Ta se však vrací do Rwandy, aby hledala hroby svých blízkých. Na filmu původně pracovala režisérka se svým manželem Krzysztofem Krauzem (Můj Nikifor – Křišťálový glóbus na MFF KV 2004), po jeho smrti v roce 2014 obtížně realizovatelný film postupně dokončila. 
Ralang Road / Ralang Road / Cesta do Ralangu
Režie: Karma Takapa
Indie, 2017, 112 min, Světová premiéra 
Příběh čtyř jedinců proplétajících se v labyrintu himálajské krajiny, vesnických stavení i zdejšího společenského mikrokosmu. Stylisticky pevně uchopený film s podmanivým vnitřním rytmem představuje narativně odvážný vhled do sociální pavučiny tohoto regionu a vlivu kulturní imigrace na zdejší život.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
V Soutěži Na východ od Západu se představí debut Josefa Tuky s Janou Plodkovou v hlavní roli a nový film Juraje Lehotského Nina
 
Soutěž Na východ od Západu letos zahájí pozoruhodné ázerbajdžánské drama Ilgara Najafa Sad granátovníků. Osm z tuctu premiér v této soutěži představuje autorské debuty, mezi nimi jsou i dvě díla výrazných ženských osobností; Marina Stěpanská do Karlových Varů přiveze film Po hlavě, křehkou love story i silnou generační výpověď o současné mladé ukrajinské generaci, gruzínská filmařka Mariam Khatchvaniová  ve snímku Dede diváky pro změnu zavede do své rodné oblasti, drsné Svanetie. Česká republika je letos zastoupena psychologickým dramatem debutujícího Josefa Tuky Absence blízkosti s Janou Plodkovou v hlavní roli a slovensko-českým intimním dramatem Nina, s nímž se do Karlových Varů vrací po úspěchu své hrané prvotiny Zázrak režisér Juraj Lehotský.
 
 
SOUTĚŽ NA VÝCHOD OD ZÁPADU
 
 
Absence blízkosti / Absence of Closeness / Absence blízkosti
Režie: Josef Tuka
Česká republika, 2017, 65 min, Světová premiéra 
Hedvika se následkem nezdařeného vztahu stěhuje s tříměsíční dcerou Adélkou a psem k matce a jejímu příteli. Hedvičin vztah s matkou není ale ideální a sama si uvědomuje, že ani její cit k Adélce není takový, jaký by měl být. Jednoho dne nalézá deníky po zesnulém otci… Komorní psychologické drama debutujícího Josefa Tuky stojí na realisticky vykreslených postavách, civilním herectví Jany Plodkové i nenápadné, citlivé kameře. 
Blue Silence / Blue Silence / Modré ticho
Režie: Bülent Öztürk
Turecko, Belgie, 2017, 93 min, Mezinárodní premiéra 
Hakan se po propuštění z vojenské nemocnice, kde byl hospitalizován následkem traumatu z minulosti, snaží vrátit do normálního života a navázat kontakt s dcerou. Vizuální i zvuková stylizace herecky vyzrálého debutu podtrhuje zraněnost Hakanovy duše i jeho urputnou snahu vymanit se z vnitřního vězení. 
 
 
Dede / Dede / Dede
Režie: Mariam Khatchvani
Gruzie, Velká Británie, 2017, 97 min, Světová premiéra 
Píše se rok 1992. Mladá Dina žije v odlehlé horské vesničce, v níž má život po staletí pevně daný řád. Lze se vzepřít silně zakořeněným tradicím? A pokud ano, jakou cenu za to člověk musí zaplatit? Debutující Mariam Khatchvaniová zasadila příběh své prvotiny do Svanetie, drsné horské oblasti na severozápadě Gruzie, odkud sama pochází, a autenticky v něm zachytila řadu zvyků a tradic, které jsou s tímto regionem spjaty. 
Kak Vitka Chesnok vez Lecha Shtyrya v dom invalidov / How Viktor "the Garlic" took Alexey "the Stud" to the Nursing Home / Jak Víťa Česnek vezl Ljochu Vrtáka do důchoďáku
Režie: Alexander Hant
Rusko, 2017, 90 min, Světová premiéra 
Nápaditá road movie o nalézání vztahu syna a otce je na hony vzdálena sentimentu, běžně doprovázejícímu tento motiv. Film představuje ansámbl divokých bytostí nejnižších společenských vrstev v optice, která dokáže vybalancovat hluboce lidský rozměr s noblesně ironickým komentářem o současné společnosti. 
Keti lõpp / The End of The Chain / Konec řetězce
Režie: Priit Pääsuke
Estonsko, 2017, 81 min, Světová premiéra 
Měli jste už někdy špatný den? Pak vězte, že se jen těžko vyrovná pohromě, kterou zažije servírka fast foodu, kam se lidé nechodí najíst, ale vyplakat. Rozverná komedie o tom, co nejhoršího vás může potkat od úsvitu do soumraku, tematizuje existenční tápání, nepokryté sobectví i bytostnou touhu po soucitu. 
Mariţa / Mariţa / Mariţa
Režie: Cristi Iftime
Rumunsko, 2017, 100 min, Světová premiéra 
Třicátník Costi se rozhodne strávit pár dní se svou rodinou. Jeho rodiče jsou sice dávno rozvedení, ale Costi z náhlého popudu přesvědčí otce, aby se s ním vydal na setkání s matkou a sourozenci. Ve starém rodinném voze, familiárně pojmenovaném Mariţa, absolvují výlet, na jehož konci čeká zacelení několika letitých ran a pochopení nejen rodičů, ale i sebe samého. 
 
 
 
Minu näoga onu / The Man Who Looks Like Me / Muž, který vypadá jako já
Režie: Katrin Maimik, Andres Maimik
Estonsko, 2017, 100 min, Světová premiéra 
Hudební kritik Hugo právě prožívá porozvodovou krizi a touží jen po klidu na svou rozepsanou knihu. Když se náhle objeví jeho bohémský otec, je zjevné, že začátek nového života půjde směrem zcela neplánovaným. Tragikomický příběh o rodičích a dětech, jejich vzájemných chybách a komplexech. 
Nar baği / Pomegranate Orchard / Sad granátovníků
Režie: Ilgar Najaf
Ázerbájdžán, 2017, 90 min, Světová premiéra 
Na skrovnou rodinnou usedlost, obklopenou sadem letitých granátovníků, se po dlouhých dvanácti letech vrací Gabil, který za celou dobu nepodal své rodině jakoukoliv zprávu o svém překvapivém odchodu. Hluboká emocionální jizva se však nezacelí ze dne na den. Do malebné krajiny zasazené komorní drama vypráví o křivdách probublávajících zpod krusty zdánlivé nevinnosti. 
Nina / Nina / Nina
Režie: Juraj Lehotský
Slovenská republika, Česká republika, 2017, 86 min, Světová premiéra 
Nina je dvanáctiletá dívka a její svět se otřásá v základech – vztah jejích rodičů se rozpadl a budou se rozvádět. Po mezinárodně úspěšném debutu Zázrak přichází Juraj Lehotský s intimním dramatem, v němž divák nahlíží na svět a zaslepené, sobecké chování dospělých očima dvanáctiletého děvčete. Děvčete houževnatého a bojovného, zároveň ale zranitelného a stejně křehkého jako miniaturní svět, který si pro sebe staví v zahradním domku. 
Strimholov / Falling / Střemhlav
Režie: Marina Stěpanská
Ukrajina, 2017, 105 min, Světová premiéra 
Anton a Káťa se náhodou potkávají v nočním Kyjevě. Oba mladí lidé v životě trochu tápou a setkání je zásadním způsobem ovlivní… Psychologické drama debutující Mariny Stěpanské přináší křehkou love story i silnou generační výpověď o současném mladém pokolení, které se snaží najít své místo v porevoluční Ukrajině. 
 
 
 
T'padashtun / Unwanted / Nechtění
Režie: Edon Rizvanolli
Kosovo, Nizozemsko, 2017, 85 min, Světová premiéra 
Dospívající Alban žije v Amsterdamu s matkou Zanou, která během války na Balkáně odešla z Kosova. Když začne chodit s citlivou Anou, ani jeden z nich netuší, že na povrch vyplavou nevyřešené křivdy a stíny minulosti. Citlivý, filmařsky vyzrálý debut kosovského režiséra připomíná, jak těžké může být odpuštění a smíření. 
Taş / The Stone / Kámen
Režie: Orhan Eskiköy
Turecko, 2017, 96 min, Mezinárodní premiéra 
Emete by přísahala, že mladík hledající azyl v jejím domě je synem, kterého dávno ztratila. Jenže ve vsi opuštěné v nehostinné pustině je téměř nemožné rozeznat skutečnou naději od sebeklamu. Zvláště když jediným způsobem, jak přežít, je poddat se kolektivním mýtům a hledat útěchu v chladném kamení. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
klusákův očekávaný portrét českého neonacisty a remův film o richardu müllerovi v dokumentární soutěži 52. MFF KV
 
Tři světové premiéry – Svět podle Daliborka Víta Klusáka, Spousta dětí, opice a zámek Gustava Salmeróna a Další nová zpráva Orbana Wallace – se představí karlovarským divákům v  Soutěži dokumentárních filmů. Mezi jedenáctkou titulů z celého světa nalezneme i rumunskou esej o zašlém vědeckém institutu v Abcházii Tarzanova varlata. 
 
SOUTĚŽ DOKUMENTÁRNÍCH FILMŮ
 
 
Another News Story / Another News Story / Další čerstvá zpráva
Režie: Orban Wallace
Velká Británie, 2017, 90 min, Světová premiéra 
Kdo, jak a proč chrlí v dnešní chaotické době zprávy o světových konfliktech a krizích? Mladý britský režisér obrací objektiv kamery na novináře vysílané svými zaměstnavateli do Středomoří, aby odtamtud přinášeli svědectví o probíhající humanitární tragédii. Zachovají si tváří v tvář nezměrnému utrpení humanistickou citlivost, nebo se uchýlí k bulvarizujícímu nakládání s lidským neštěstím? 
Atelier de conversation / Atelier de conversation / Lekce francouzské konverzace
Režie: Bernhard Braunstein
Rakousko, Francie, Lichtenštejnsko, 2017, 72 min, Mezinárodní premiéra 
Jedna místnost, tucet červených židlí a jeden společný jazyk. Cizinci ze všech koutů světa se každý týden potkávají na bezplatných lekcích, kde pilují svoji francouzštinu. Formálně minimalistický dokument zachycuje ony prchavé okamžiky, kdy gramatické tápání nebo usilovné hledání správného slova mimoděčně poodkryjí okno do lidské duše. 
Avant la fin de l'été / Before Summer Ends / Než skončí léto
Režie: Maryam Goormaghtigh
Švýcarsko, Francie, 2017, 80 min, Mezinárodní premiéra 
Ani po pěti letech studií si Arash na život ve Francii úplně nezvykl, a rozhodl se proto k návratu do domovského Íránu. Kamarádi Hossein a Ashkan se ale se ztrátou parťáka nehodlají smířit. Dokumentární komedie o rozlučkovém roadtripu napříč Francií vypráví o hltání piva, francouzských holkách, kulturních rozdílech či přirozené potřebě najít a udržet si v cizí zemi spřízněnou duši. 
 
 
A Campaign of Their Own / A Campaign of Their Own / Kampaň
Režie: Lionel Rupp
Švýcarsko, 2017, 74 min, Mezinárodní premiéra 
Ve šlépějích stylu direct cinema jdoucí dokument vypráví příběh oddaných příznivců demokratického socialisty Bernieho Sanderse, který v amerických primárkách podlehl Hillary Clintonové. Se subtilní angažovaností, umně včleněnou do stylistického rámce, poodkrývá jím rozdmýchaný radikální skepticismus vůči politické reprezentaci Spojených států i frustrace z nefunkčnosti zastupitelské demokracie jako takové. 
Land of the Free / Land of the Free / Země svobodných
Režie: Camilla Magid
Dánsko, Finsko, 2017, 95 min, Mezinárodní premiéra 
V South Central, chudém předměstí Los Angeles, se hranice práva překračují až příliš snadno. Jednoho osudného dne to na vlastní kůži poznal 42letý Brian, po dlouhých letech právě propuštěný z vězení. Bludný kruh sociální determinace se ale začíná otiskovat i do životních peripetií náctiletého Juana a sedmiletého Gianniho. Debutující režisérka se noří do hlubin lidské zranitelnosti, aby v nich hledala střípky naděje. 
A Memory in Khaki / A Memory in Khaki / Vzpomínky v barvě khaki
Režie: Alfoz Tanjour
Katar, 2016, 108 min, Evropská premiéra 
Syrský režisér oprašuje vzpomínky na minulost, kdy byli obyvatelé perzekvováni kvůli politickému přesvědčení. Poetický portrét lidí, kteří ztratili své domovy v sutinách, a příběh o tom, že svobodný život nikdy nemůže být monochromatický, natož aby nesl pouze vojenskou barvu khaki.
Moj život bez zraka / My Life without Air / Život bez vzduchu
Režie: Bojana Burnać
Chorvatsko, 2017, 72 min, Evropská premiéra 
Nejdůležitější okamžiky v životě Gorana, chorvatského rekordmana ve volném potápění, se odehrávají výhradně pod vodou. Portrét extrémního sportovce pracuje se záměrným dramatickým minimalismem, aby diváka dovedl k fyzickému spoluprožití výkonů na hranici lidskosti. Mezi každým nádechem a výdechem nás tak čeká nekonečně dlouhý emoční pád do hlubiny tmavomodrého oceánu. 
 
 
 
Muchos hijos, un mono y un castillo / Lots of Kids, a Monkey and a Castle / Spousta dětí, opice a zámek
Režie: Gustavo Salmerón
Španělsko, 2017, 90 min, Světová premiéra 
Julita si vždy přála mít hodně dětí, opici a zámek. Když si všechny sny konečně splnila, vinou ekonomické krize její rodina o majetek přišla. Odzbrojující bezprostřednost, stejně jako dobrosrdečnost, s níž se hašteří, však členové rodiny neztratili. Filmová kronika s prvky absurdního humoru se stává bláznivou alegorií současné situace ve Španělsku. 
Ouăle lui Tarzan / Tarzan's Testicles / Tarzanova varlata
Režie: Alexandru Solomon
Rumunsko, Francie, 2017, 105 min, Mezinárodní premiéra 
Výzkumné centrum v Suchumi, hlavním městě dnešní Abcházie. Legenda praví, že bylo Sověty koncem 20. let vybudováno s cílem vytvořit křížence mezi člověkem a opicí. Vysněná bytost světlo světa nikdy nespatřila, lidé a primáti však jako smutné relikty minulosti dlí pospolu v sešlých kulisách medicínského institutu dodnes. 
Richard Müller: Nespoznaný / Richard Müller: Unknown / Richard Müller: Nepoznaný
Režie: Miro Remo
Slovenská republika, Česká republika, 2016, 90 min, Mezinárodní premiéra 
Nesmlouvavý, v mnoha momentech bolestně obnažující, po celou dobu však hluboce chápavý portrét ukazuje život Richarda Müllera z nečekaného úhlu. Slavného slovenského zpěváka poznáme jako stále neobyčejně charismatického, bojem se závislostmi, psychickou nemocí a nároky showbyznysu však již notně znaveného muže. 
Svět podle Daliborka / The White World According to Daliborek / Svět podle Daliborka
Režie: Vít Klusák
Česká republika, Polsko, Slovenská republika, Velká Británie, 2017, 105 min, Světová premiéra 
Stylizovaný portrét autentického českého neonacisty, který nesnáší svůj život, jenže neví, co v něm změnit. Do stejné míry sžíravě absurdní a ledově mrazivá tragikomedie přibližuje radikální světonázor „obyčejných slušných lidí“. A když už se zdá, že ve své palčivosti nemůže jít dále, vyvrcholí zcela nekompromisním způsobem. 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.