Share |

Co najdete v květnovém čísle dTestu?

foto: dTest

Květnové vydání časopisu dTest přináší test olivových olejů a bazalkových pest. Dále se dozvíte, zda při koupi alkalických AAA baterií dostanete i za málo peněz hodně šťávy, který chytrý telefon je nejlepší a kolik je vlastně soli v sušenkách a oplatkách.
 

Extra panenské olivové oleje představují nejvyšší jakostní třídu olivových olejů. Jejich laboratorní analýzy dTest proto svěřil laboratoři italské. Ta zjišťovala, zda vzorky splňují chemické a senzorické požadavky, které na extra panenský olivový olej kladou příslušné evropské předpisy. Test přinesl samé dobré zprávy. Žádný z testovaných výrobků neměl problémy vyhovět zákonným požadavkům. Výrazné rozdíly se nenašli dokonce ani mezi jednotlivými vzorky. Tedy v kvalitě, v ceně naopak ano.  Který ze 17 olivových olejů, jež běžně najdeme v supermarketech, představuje nejvýhodnější koupi?
 
Bazalkové pesto bývá často součástí večeře hotové „šupito presto“. dTest nakoupil celkem 23 těchto omáček. Podle jejich obalů pak zjišťoval, jaké původní suroviny výrobci nahrazují či zda si vypomáhají náhražkami typu bramborové vločky či rostlinná vláknina. Opravdu je nutné, aby v pestu byly konzervanty?
 
Bubnující králíček nebo sprintující monočlánek - to jsou obrázky, které se leckomu promítnou v hlavě při nákupu baterií. Dostojí ale samotné baterie od renomovaných značek své pověsti? dTest nakoupil celkem 14 běžně dostupných alkalických mikročlánků AAA a postavil vedle sebe jak populární výrobce, tak méně známé a privátní značky obchodních řetězců. Jako již po tolikáté – výsledky testů ukázaly, že rozdíl mezi těmito dvěma kategoriemi pocítí hlavně vaše peněženka.
 
Test smartphonů se v časopisu objevuje po šesti měsících. Laboratoř za tuto dobu otestovala desítky nových telefonů a redakce z nich vybrala 43 nejzajímavějších modelů. Pořadí mezi dražšími mobily bylo velmi těsné a svými výsledky potěšilo i několik levnějších telefonů. Zajímavostí květnového testu chytrých mobilních telefonů je fakt, že všechny běží na v současnosti nejrozšířenějším operačním systému Android, a to včetně BlackBerry, které v minulosti sázelo na vlastní systém. Naprostá většina telefonů pochází z některé ze čtyřlístku těchto asijských zemí – Číny, Japonska, Koreje a Tchaj-wanu.
 
Obyvatelstvo České republiky patří k evropským rekordmanům v nadměrném solení. Většina soli pochází ze zpracovaných potravin, solení doma vařených jídel se na denním příjmu podílí z menší části. dTest se proto ve srovnání zaměřil na sušenky a oplatky, které patří ke „skrytým“ zdrojům chuťově maskované soli. Navíc jsou velmi atraktivní pro děti, které jsou nadměrným příjmem soli nejvíce ohrožené.  Jak sladké mámení dopadlo?

Květnové číslo dTestu vyšlo 4. 5. 2017


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.