Share |

Co nabízí 8. ročník festivalu Severská filmová zima?

foto: pořadatel akce

Tradiční zimní přehlídka kinematografie severských a pobaltských států pořádaná Severským filmovým klubem přináší 28 snímků z Finska, Norska, Švédska, Dánska, Estonska a Litvy. Průřezovými festivalovými tématy jsou válka, balet a sexuální revoluce. Vedle osvědčených titulů bude uvedeno 8 novinek. 8.2-14.2.2018
 
Nekonečná cesta
Zahajovací snímek festivalu slibuje mrazivé drama a pořádné napětí. V hlavní roli se objeví Tommi Korpela, známý z filmů Domov šedých motýlů, Porodní bába nebo Druhá strana naděje. Festivaloví diváci jej pamatují i jako člena režijního týmu a představitele hlavní role ve snímku The Swedish Moment.
Hlavní hrdina filmu Jussi Ketola je po návratu z USA chycen finskými antikomunisty, je bit a posléze přinucen jít „nekonečnou cestu“ z Finska do sovětského Ruska. Naděje umírá poslední, při životě ho drží touha po návratu ke své rodině. Snímek je natočen na motivy skutečných událostí.
 
Darling
Kráska z filmu Zabijáci (Danica Curcic) a slavný Viking Floki (Gustaf Skarsgård) se setkávají v zákulisí Dánského královského baletu v dramatu Darling v zcela odlišných rolích. Sympatický pár se vrací do Kodaně kvůli roli Giselle, kterou nacvičuje Dee. Její manžel Frans zde pracuje jako choreograf. Během zkoušek má Darling bolesti a kvůli trvalému poškození kyčlí je její kariéra baleríny náhle u konce. Prostředí baletu však opustit odmítá a rozhodne se vycvičit svou náhradnici, mladou Polly. Sláva mladé baleríny roste a brzy na ni zaměří svou pozornost široká veřejnost i Frans. A zdánlivá emoční stabilita Darling se začíná rozplývat.
 
Nepřestávej snít
Film Rodji Skersöz Nepřestávej snít získal na filmovém festivalu v Göteborgu cenu diváků. Mirja po propuštění z vězení dělí svůj život mezi péči o nemocnou matku či malou sestru a partu kamarádek, které vždy považovala za svou skutečnou rodinu. Tato parta má sen dostat se do Montevidea. Mirja se musí rozhodnout, zda zůstane s rodinou na předměstí, anebo dokončí plán svých přítelkyň… Který už ji jednou dostal za mříže.
 
DRIB
Fiktivní dokument DRIB vypráví příběh o marketingu energetického nápoje. Příběh o tom, jak s námi média manipulují. Příběh norského umělce, který se rozhodl zmanipulovat média... Amir Askharnejad je umělec a komik, který vytváří zdánlivě opravdová videa, která se streamují v médiích. V roce 2014 je viděly milióny lidí. Jeho virál z Osla se dostane na mezinárodní půdu a o Amira se začne zajímat reklamní agentura z Los Angeles. Chtějí, aby se stal součástí marketingové kampaně energetického nápoje. Jenže Amir má vlastní plán… Tento film je rekonstrukcí všeho, co se stalo.
 
Útěk do budoucnosti
Výlet v čase v letech 1973 a 2016. Na Útěk do budoucnosti se vydal Svante, mladý muž, trpící nevyléčitelnou srdeční vadou. Podivný vlak jej odveze do Stockholmu v roce 2016, kde potkává svou lásku Elsu. Jeho nemoc je roku 2016 řešitelná banální operací, ovšem bez platných dokladů a zdravotního pojištění je možná jedině návštěva soukromé kliniky. Takže je potřeba sehnat peníze. A také vyřešit, jak mohou dva lidé společně žít, když pocházejí ze dvou různých období. Nevšední podívanou slibuje režisér Ulf Malmros a oceňovaná kostymérka Jaana Fomin, kteří již společně pracovali na snímcích Hubená Sussie nebo Můj takzvaný otec.
 
Restart
Po smrti manželky potřebuje norský dělník Kjetil Restart. Adpotovaného syna Daniela přestává zvládat. Péče o něj je těžší a těžší, jejich vztah se komplikuje ještě víc. Proto se společně vydají do Kolumbie hledat Danielovu biologickou matku. Zatímco po ní Kjetil ve společnosti tamního řidiče pátrá, Daniel bez problémů přivyká místnímu životu. A Kjetilovi se naskytne příležitost k životní změně.
 
9. duben
Jméno Tobias Lindholm (Únos, Hon, Komuna) je příznivcům severu dobře známé a stalo se i jistou zárukou kvality. Právě on stojí za scénářem válečného dramatu 9. duben o napadení Dánska Německem v roce 1940. Informace o kapitulaci Dánska se totiž nedostala ke všem jednotkám a některé tak obětavě bránily svou zemi i po kapitulaci státu. Hlavních rolí se chopili přední dánští herci Pilou Asbæk (dvorní herec Michaela Noera a Tobiase Lindholma, známý také jako Euron Greyjoy z Hry o trůny) a Lars Mikkelsen (Královská hra, Ten den přijde).
 
Na věčné časy
Co se stane, když sexuální revoluce zavítá do konzervativního městečka v severním Finsku? Jak moc se dokáží rodiny vzdělaných architektů na úrovni oddávat svobodě a lásce? Proč třináctiletí „Star Boys“ přihlížejí sexuálnímu osvobození svých rodičů? Jak se s tím vyrovnávají? K čemu ten dalekohled? A zbraně? Odpovědi dostanete ve snímku Na věčné časy, jehož režisér Visa Koiso-Kanttila se pyšní nominací za režii na Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě.
 
Více informací o festivalu a jednotlivých filmech najdete na stránkách Severského filmového klubu: www.sfklub.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.