Share |

Co jste možná nevěděli o zlatě

Těžko hledat lepší, trvanlivější a tradičnější symbol bohatství, než jakým je zlato. Chemický prvek, který ve svém pevném skupenství dokáže pobláznit celé národy - a čím stoupá jeho ryzost, tím stoupá i takzvaná zlatá horečka. Tradiční je zlato i z pohledu investice - vždyť kdo měl zlatý poklad, byl vždycky v historii lidstva boháčem. A nejinak je tomu i v současnosti. Naše fascinace lesklým kovem, který na jasném světle působí jako samo na zem spadlé slunce, je prakticky nezměrná.
Kromě toho, že se ze zlata dělají ozdoby, cihly a slitky pro zájemce o investiční zlato i součástky do moderních technologických zařízení k sobě zlato pojí plejády působivých zajímavostí. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější.
1. Zlato patří mezi kovy, které se člověk naučil zpracovávat mezi prvními. Nejstarší předchůdce dnešních zlatých šperků archeologové našli v Bulharsku. Pocházely z dob 4 000 let před Kristem - tedy z doby známé jako „kamenná“. Že bychom ji nazývali špatně?
2. Nejvíce zlata na světě se nachází... v oceánech. Přitom lidstvo ještě neobjevilo metodu, pomocí níž by zlato z oceánů extrahovali tak, aby se to zároveň vyplatilo. Každopádně - odhaduje se, že je ho tam přibližně 100 milionů tun.
3. Což je celkem nic moc proti asteroidu jménem Eros, pojmenovaného podle římského bůžka lásky, často zobrazovaného jako zlatého nebo alespoň zlatovlasého chlapce. Podle vědců je na Erosu více zlata, než kolik lidstvo za ta tisíciletí dokázalo vykutat ze Země. A ano, opět nevíme, jak jej z Erosu vytěžit.
4. Zlato dodnes chrání astronauty. Průzory v jejich helmách jsou zevnitř potažené tenkou zlatou fólií, jejímž smyslem je chránit zrak astronautů před slunečním zářením, jehož účinky jsou mimo atmosféru naší milované planety doslova smrtící.
 
www.zlato.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.