Share |

Co dělat v Malmö?

foto: Deerkerol

Protišedi pro vás okouklo, co se dá dělat v Malmö!
 
Trocha zeměpisu:

Malmö je město ležící v nejjižnější provincii Skåne. Třetí největší ve Švédsku s rozlohou asi 335 km čtverečních a zhruba 300 000 obyvateli. Švédské Malmö dělí od sousedního Dánska most, který se jmenuje Öresundsbron (dánsky: Øresundsbroen).

Pro zajímavost: Öresundský most můžete znát třeba ze seriálu Bron/Broen (91%dle ČSFD), který vznikl ve švédsko-dánské produkci. Ústřední melodii obstarali dánští Choir of Young Believers s písničkou Hollow Talk.
Pro mě osobně je to ten nejkrásnější most ze všech mostů světa a nemohla jsem uvěřit, že po něm jedu. Kromě krásné konstrukce, která spojuje dvě království, je vyjímečný také tím, že nahoře po vozovce jezdí automobily a hned dole pod ní je vybudovaná vlaková dráha. Když budete mít někdy čas, doporučuju mrknout se na nějakej dokument o tom, jak se Öresund stavěl.
 
Co se týče potravin je to tu dost podobné jako např. v Dublinu nebo v Paříži. Oblečení tu stojí v přepočtu dost podobně jako u nás. Platí se švédskýma korunama. Kurz 1SEK = 2,70,- Kč. Jízdenka Flixbusem z Kodaně do Malmö stojí 125 korun a(českých)  nejlepší je si je zakoupit online předem. Na místě můžou být dražší. Posádka Flixbusu s označením N32 je vždycky ryze česká. Což pro vás může být milým překvapením na vašich toulkách Skandinávií! Linka N32 pokračuje až do Stockholmu.

1. Jakmile dorazíte, PŮJČTE SI KOLO
Jak se to tu dělá? Přes malmobybike.se si vytvoříte účet, zvolíte si svoje vlastní heslo k ID (to vám aplikace přidělí sama), vyberete variantu na jak dlouho si přejete kolo půjčit a odešlete. Obratem vám přijde vaše ID, které využíváte namísto papírových lístků a zadáváte ho přímo do panelů vedle cyklo-stojanů. Po zadání ID a vámi zvoleného hesla vám panel napíše VANLIGEN VÄNTA (čekejte prosím) a do zhruba 15 vteřin se vám zobrazí na displeji, které kolo je pro vás odemčené - číslo stojanu. Všude po měste se nacházejí odběrné/vratné stojany. Jejich mapa včetně aktuálního počtu kol je dostupná online. Jejím sledováním předejdete plnému nebo naopak prázdnému stojanu. Ideální variantou je každou hodinku kolo do stanoviště vrátit a pak si vzít zase další, aby byla kola stále dostupná.
V případě, že si naplánujete delší výlet a nestihnete to, nevadí. Máte možnost tří "černých puntíků", počet pozdních vrácení vám ukáže panel při odběru kola. Jakmile kolo do hodiny vrátíte, počet "černých puntíků" se vám zase vynuluje. Po uplynutí 60 min od půjčení chodí automatický email. můžete si tak zároveň ověřit, že jste kolo při vrácení do stojanu zacvakli správně. Zapůjčení takového kola vás vyjde na 80 SEK na osobu na 24 h. Takže za hubičku. Je to ekologický způsob dopravy a využívají ho jak místní, tak návštěvníci. Všimněte si, že tu jezdí minum aut a veřejná doprava nikdy není přeplněná. Namísto toho stále slyšíte šlapání a cinkání cyklozvonků. Pro kola je zřízen zvláštní jízdní pruh takřka po celém městě, včetně kruhových objezdů (auta kola plně respektujou). Respektujte pruhy i vy, nejezděte v tom pro chodce a nechoďte v tom pro kola :)

2) Neváhejte a mazejte na PLÁŽ RIBERSBORG
Pláž Ribersborg je nedaleko centra a pustěj vás tam i s kolem! Velká pláž se táhne podél úžiny Baltského moře a lemuje jí kromě písku taky spousta travnatý plochy. Panorama doplňuje z jedný strany Turning Torso a z druhý Öresund. Moře je tu čistý a poměrně teplý. Díky několika molům se do něj dá hupsnout i do větší hloubky, na mělčine si moc nezaplavete.
Pláž je jak jinak než uklizená, čistá a v písku se dá najít spousta pokladů od mušlí přes nejrůznější kameny. Jestli je někdo z vás vášnivej sběratel šutrů (stejně jako já!), přijdete si tu rozhodně na svý. Podél pláží je dostatek občerstvení, sprch a toalet, takže nebudete trávit hodinu hledáním záchodu. Jo, a maj tady naprosto boží, obrovskou, točenou zmrzlinu (glasstrut).
 
3) Když už budete na pláži, omrkněte TURNING TORSO
"TT" jedekonstruktivistickej mrakodrap z roku 2005, kterej doplňuje panorama města k naprostý dokonalosti. Má 57 pater a měří 190 metrů!
 
4) Odreagujte se ve FOLKETS PARK
Folkets neboli People's park je takový velký hipsta místo. Chodí sem všichni. Děti, dospělí, partičky, rodinky, milenci. Atmosféra je tu příjmená. Všecko jídlo je tu "meat free" a jelikož je to park jste obklopený přírodou. Je tady rampa pro skejťáky a všecko je natřený pastelovejma barvama. Hlavně teda růžovou. Ach... <3

5) Projeďte se na kole nebo jen projděte podél moře do PŘÍSTAVU pro menší lodě
Jelikož ve Skandinávii obecně je v létě mnohem dýl světlo než u nás (rozuměj: v šest večer to vypadá, že jsou 3 odpo) je ideální čas na projížďku třeba kolem 18-19 hodin, protože je pořád krásně vidět. Slunce je ostrý, nad hladinou, ale nepálí. Pofukuje větřík, křičej rackové a je to prostě naprosto překrásný.
 
Pokud vám zbyde čas navštivte v centru města (poblíž Malmö Central Station - Skeppsbron 1) Univerzitní most s majákem. Objeďte si i centrum, kde najdete obchoďáky. Ne kvůli nákup (nebo teda proti gustu...), ale kvůli architektuře! Jo, jestli čekáte, že tu maj hezčí HMka. Tak nemaj, vážení. ;)

Pokud nemáte data a potřebujete nutně připojení k wifi, je free na hlavním nádraží (Central station), v H&M, v McDonald's a v autobusech.

V Malmö je dalších ještě asi "milion" parků. Máte tak možnost pinkiků i příjemný relaxace na každým rohu. Lidi jsou tady neskutečně milý a pokud máte rádi již zmiňovanej seriál Bron, industriálních lokací, kde se točil je tu spousta. A nezapomeňte se projet podél moře. To je veliká paráda! 

Budete-li pinknikovat (míst je tady habaděj) a následně hledat tříděnej odpad, je to obtížný. Ne snad proto, že by netřídili. NAOPAK! Ale jsou tu vratný plechovky i PETky, který z klasickejch směsňáků okamitě vybírají sociálně slabší obyvatelé. Nemyslete si o nich nic špatného. Jsou upravení, čistí, zpravidla nežebrají. Uklízejí, kde se dá, a místní jim lahve rovnou podávají na ulici. Papír se většinou "štosuje" před většíma marketama, kde ho můžete odložit i vy.

Do Švédska jsem se naprosto zamilovala a konečně  jsem si konečně mohla otestovat svoje "swedish language skills"! Úspěšně jsem si objednala kafe, zaplatila na záchodě, zorientovala se dle cedulí v obchoďáku a půjčila si kolo!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.