Share |

Club - Mate: Povzbuzující pití přichází na náš trh

foto Club Mate

Club - Mate je pití, o kterém brzy uslyšíte na každém kroku.
Co je to zač, z čeho se dělá a k čemu je dobrý?
Zjednodušeně řečeno bychom ho mohli nazvat přírodnější alternativou k energy drinkům. Vyrábí se z yerby maté, pije se vychlazený a oproti jinému klubovému pití má mnohem méně cukru a tedy i kalorií (15 kcal na 100 mililitrů). Obsahuje poměrně dost kofeinu a vyrábí se i v příchutí coly. Ohromně populární je v Německu, o čemž vás za několik dní zpraví naše berlínské očko Luciáš F. Svoboda.
Dalí s ez něj smaozřejmě míchat i koktejly - pije se s fernetem, vodkou, docela dobře vylezl náš redakční experiment s rozmašírovanými citrusy + třetinkou Club - Mate. Chuťově se trochu blíží populárním ledovým čajům, ale zachovává si aroma yerby maté. 
 
Co o něm říká výrobce?
Club-Mate se vyrábí z yerba mate = cesmíny paraguajské, která je po staletí známá jako povzbudivý nápoj Jižní Ameriky. Její chuť je skutečně silná, trochu odlišná, osvěžující. Club-Mate sice chutná jako nealko nápoj, ale není tak sladký, obsahuje unikátní kombinaci mateinu (látka podobná kofeinu) a tříslovin, stimuluje, vždy chutná čerstvě. l.

CLUB-MATE since 1924
Od roku 1898 provozoval George Latteier společnost na výrobu nápojů. Na jisté výstavě v roce 1924 objevil nápoj, tzv. SEKT BRONTE, který byl vyroben z čaje mate a obsahoval různé přísady.
Když získal licenci na výrobu tohoto nápoje, musel vyřešit jeden ze základních problémů, který se objevil při jeho plnění do lahví a souvisel s pěnivostí čajového extraktu. Po dlouhodobém a často nudném testovaní se mu nakonec problém podařilo vyřešit a popularita nápoje se neustále zvyšovala. Zákazníkům ho nabízeli jako plný chutí, zdraví prospěšný a stimulující. Krom toho byl Sekt Bronte považován za účinný při léčbě nemocných ledvin.
V průběhu druhé světové války se výroba nápoje zastavila, ale Sekt Bronte byl tak populární, že jeho výroba se po válce velmi brzo obnovila. V roce 1957 se rodinná společnost Latteier spojila s firmou Sauernheimer, která dodala pro výrobu tak potřebný nový stáčecí stroj. V tomto období zažívala společnost obrovský boom, klientela se rozšířila z Ulmu přes Aschaffenburg až do Hamburgu.
V roce 1989 prodal pan Sauernheimer licenci na výrobu Sekt Bronte rodinnému pivovaru Loscher v Münchsteinachu, přičemž se už „starý“ nápoj dostává na trh pod novým jménem Club-Mate – a tak je tomu dodnes.
Facebooková stránka o Club-Mate v češtině zde
Web: clubmate.co.cz
Německá homepage: www.club-mate.de
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.