Share |

Classic Prague Awards mají vítěze.

Ceny klasické hudby získali pianista Ivo Kahánek, Česká filharmonie nebo Clarinet Factory
Foto: Voice of Prague/Pavla Hartmanová

Classic Prague Awards mají vítěze. Ceny klasické hudby získali pianista Ivo Kahánek, Česká filharmonie nebo Clarinet Factory
Praha, 20. ledna 2018 – O vítězích druhého ročníku Classic Prague Awards je rozhodnuto. Jediné české ceny věnované klasické hudbě se předávaly 20. ledna v pražském Obecním domě. Křišťálové trofeje určené předním českým hudebníkům a hudebním tělesům se udělovaly celkem v deseti kategoriích. „Všechny vítěze vybírala porota odborníků a umělců, kteří se na poli klasické hudby dlouhodobě pohybují. Těší nás, že Classic Prague Awards už druhý rok v řadě symbolizují pomyslnou elitu české klasiky, a to jak v rámci významných osobností, které ji dlouhodobě vytvářejí, tak mladých nadějných talentů. Všem vítězům i nominovaným bychom chtěli znovu pogratulovat,“ říká ředitel soutěže Jiří Besser.
Laureátem ceny za celoživotní přínos se stal renomovaný dirigent Libor Pešek, který od roku 2007 stojí v čele Českého národního symfonického orchestru. V kategorii Talent roku zvítězil tenorista a jedna z nejvýraznějších postav nastupující tuzemské generace pěvců Petr Nekoranec. Ocenění za propagaci české hudby v zahraničí, tedy International Ambassador of Czech Music 2017, získal britský muzikolog a odborník na českou operu John Tyrrell. „Jen stěží bychom hledali vhodnějšího člověka pro titul mezinárodního ambasadora české hudby v zahraničí. Profesor John Tyrrell zasvětil svou profesní kariéru našim bohatým operním dějinám, především pak dílu Leoše Janáčka. Svými aktivitami i vědeckou prací významně ovlivnil to, jak je česká klasická hudba vnímána ve světě,“ vysvětluje Jiří Besser.
Z triumfu v kategorii Sólistický výkon se těšil pianista Ivo Kahánek za své provedení Koncertu pro klavír a orchestr č. 4 Bohuslava Martinů, který představil na Mezinárodním festivalu Monte Carlo. V rámci Komorních výkonů odbornou porotu nejvíce zaujalo ojedinělé spojení harfy a zpěvu v podání Kateřiny Kněžíkové a Kateřiny Englichové. Kategorii Vokální výkon ovládla trojice hudebních těles Sbor Národního divadla, Sbor Státní opery a Kühnův dětský sbor se svým koncertním provedením Faustova prokletí v Národním divadle. Trofej za nejimpozantnější Orchestrální výkon získala Česká filharmonie, která pod vedením loni zesnulého legendárního šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka v Rudolfinu fenomenálně zahrála Symfonii č. 5 Gustava Mahlera.
Nahrávku roku vybírala oborová porota, kterou tvořili klavírista a pedagog Ivan Klánský, světoznámá sopranistka Gabriela Beňačková a houslový virtuóz Václav Hudeček. Autory vítězné nahrávky „Bohuslav Martinů: Kompletní dílo pro violoncello a orchestr“ jsou violoncellista Petr Nouzovský a Plzeňská filharmonie s dirigentem Tomášem Braunerem. Z netradiční kategorie Crossover vzešlo vítězně hudební seskupení experimentátorů Clarinet Factory a jeho projekt Meadows, který propojuje prvky klasiky s jazzem, elektronikou či folkem. Vítěz každé soutěžní kategorie kromě křišťálové trofeje od nižborské sklárny Rückl Crystal získal také finanční odměnu 100 tisíc korun. Ocenění v soutěžní kategorii Soudobá kompozice letos nebylo uděleno, peníze tudíž poputují na Nadační fond Magdaleny Kožené.
Slavnostní předávání Classic Prague Awards 2017 vysílala přímým přenosem stanice ČT art. V rámci ceremoniálu převzala Česká filharmonie Cenu České televize – klasika roku z rukou výkonného ředitele ČT art Tomáše Motla. V pražském Obecním domě vystoupil uznávaný tenorista Pavel Černoch za doprovodu speciálního tělesa tvořeného Epoque Quartetem, Belfiato Quintetem a kontrabasistou Petrem Riesem pod vedením klavíristy Jana Kučery. „Troufáme si tvrdit, že se nikdy předtím nesešlo tolik významných osobností české klasické hudby na jednom místě. Nesmírně nás to těší a nabíjí energií pro třetí ročník cen Classic Prague Awards, které se už tradičně udělí příští rok 19. ledna opět v Obecním domě,“ uzavírá ředitel soutěže Jiří Besser, který stojí za vznikem Classic Prague Awards ve spolupráci se společností Voice of Prague. Podrobné výsledky a informace naleznete na oficiální stránce www.classicpragueawards.eu.

 
 
O Voice of Prague
Společnost Voice of Prague, s.r.o. vznikla na podzim roku 2013 a je majitelem společností 4S Production a.s. a RKR s.r.o. Ty provozují a jsou držiteli vysílacích licencí populárních rádií Expres FM a Classic Praha. Kromě rádií firma organizuje a podporuje desítky kulturních akcí. Majiteli Voice of Prague jsou Petr Stuchlík, jeden ze zakladatelů finančně-poradenské společnosti Fincentrum, a David Šimoník, který je zároveň jednatelem. Výkonným ředitelem obou rádií je již několik let Pierre Beneš.  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.