Share |

Cirk La Putyka zahájí podzimní sezónu premiérou, která soubor posouvá za hranice nového cirkusu

foto: Mike Rafail

Ve čtvrtek 22. září ožije pražský divadelní prostor Jatka78 premiérou inscenace Black Black Woods. Sál bude pro diváky otevřen již od půl čtvrté odpoledne, samotnému představení předchází blok čtyř performancí.
 
Inscenaci Black Black Woods režíruje a choreograficky připravuje tandem Rootlesroot, tedy Linda Kapetanea a Jozef Fruček. Právě s nimi se principál a umělecký ředitel Cirku La Putyka (CLP) Rostislav Novák mladší rozhodl spolupracovat, aby se mohl po delší době vrátit k fyzické práci na divadelních prknech.
 
Jozefa a Lindu jsem poprvé viděl v představení Blush od Ultimy Vez. Fascinující energie! A Jozefa si pamatuji pro jeho míchání hereckého a pohybového,“ vysvětluje své rozhodnutí Novák. „Oslovil jsem je poprvé pro inscenaci Dolls, protože jsem hledal radikální a hraniční pohyb, který přinese do nového cirkusu novou kvalitu. A když jsem se rozhodl vrátit na jeviště, dlouho jsem nepřemýšlel – fascinuje mě nejen jejich práce, ale celé uvažování o umění, jejich energie. Dostávají mě tím někam jinam, a to jako performera i tvůrce.
 
Na scéně se umělecký šéf CLP poprvé od představení Up End Down z roku 2010 setká se svým otcem Rostislavem Novákem starším. Jsou jedinými herci v celém projektu. „Je to na jednu stranu dobrá rodinná terapie, na druhou stranu ale oba nezapomínáme na to, že jsme v divadle. Jsme rodina, ale na scéně musíme fungovat jako partneři,“ potvrzují jednohlasně otec a syn Novákovi.
 
Se spoluprací jsme nijak neváhali. Rosťa, Rosťa a všichni kolem jsou obrovsky lidští, vyprávějí úžasný příběh a máme je rádi. Je zábava s nimi být v práci i mimo ni,“ říká Jozef Fruček. „Neděláme představení, neděláme taneční performanci, neděláme nový cirkus, děláme čistou performanci. To znamená, že nikdo nehraje nikoho. Nikdo není v roli. Oba, otec i syn, jsou na jevišti sami za sebe.“ doplňuje Fruček.
 
Výsledný formát inscenace je netradiční. Před samotným představením jeviště ožije čtyřmi volně přístupnými performancemi. Oba protagonisté budou v průběhu odpoledne řešit vztah starý téměř jako lidstvo samo, vztah otce se synem. Nebudou chybět emoce, verše, fyzické výkony.
 
V půl osmé pak začne samotné osmdesátiminutové představení. To bude doprovázet hudba řeckého skladatele Vassilise Mantzoukise, který dlouhodobě spolupracuje s Rootlesroot a diváci jeho hudbu mohli slyšet již v inscenaci Dolls od CLP. Živě hudba zazní v podání pětičlenné kapely (Jan Balcar – kytara, Merlin Ettore – bicí, Veronika Linhartová - housle, Šimon Marek – violoncello, Adam Novotný – klávesy, baskytara).
 
Black Black Woods je posledním dílem trilogie Family Roots in Black Black Woods. Tu CLP od září do prosince uvede kompletní, a to v obráceném pořadí. Po Black Black Woods dostane v říjnu prostor show Roots, se kterou soubor od února do srpna ve více než 180 reprízách hostoval v berlínském kabaretu Chamäleon. První polovina prosince pak bude na Jatkách78 patřit návratu inscenace Family, která měla premiéru loni na podzim.
 
Začátek performancí: 16.30
Začátek představení: 19.30
Délka představení: 80 minut
Premiéra: 22.9. 2016


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.