Share |

Chystá se večer Revolver Revue v Činoherním klubu

foto Revolver Revue

Na dalším z jedinečných večerů Revolver Revue představí Tomáš Glanc přednáškou a projekcí vybrané „ikony postsovětské kultury“, jimž věnoval svou novou knihu Souostroví Rusko, a Martin Ryšavý bude číst ze svého románu Vrač a podílet se na vystoupení kapely Bouchací šrouby.

V knize Souostroví Rusko ukazuje Tomáš Glanc prostřednictvím sedmnácti monografických portrétů přibližujících vybrané ikony postsovětské kultury, co podstatného se děje v současné ruské kultuře. Jeho eseje jsou provázeny rozhovory s těmito výraznými osobnostmi různých uměleckých oborů – literatury, výtvarného umění, fotografie, architektury, filmu i divadla – a rámovány obsažnou „situační zprávou“, která mapuje klíčové body v ruském umění a kultuře po pádu totalitního režimu. V jednom svazku se tu navzájem doplňují či provokativně konfrontují velmi odlišná pojetí tvorby, ve svém celku se kniha dotýká témat přesahujících ruské geografické a jazykové teritorium – je příspěvkem k reflexi umění, kultury a jejich provozu v dnešním, nejen postkomunistickém světě. Brodskij, Fanajlova, Sorokin, Děsjatnikov, Kulik, Ulickaja, Krymov, Pelevin, Fedorčenko, Pepperštejn, Mamyšev-Monroe, Svarovskij, Popogrebskij, Šiškin, Bratkov, Prilepin, Korina.

Tomáš Glanc (* 1969) vystudoval FF UK, kde od roku 1993 také přednáší. V letech 2000–2003 byl ředitelem Ústavu slavistických a východoevropských studií FF UK. Od roku 2010 působí jako hostující profesor na Humboldtově univerzitě v Berlíně a přednáší i na univerzitě v Basileji. Od konce 80. let se zabývá ruskou kulturou a kulturní teorií, obzvlášť současnou literaturou a výtvarným uměním, estetikou avantgardy, literární vědou, sémiotikou, později také ideologií slovanství a problematikou estetiky změněných stavů vědomí. Jeho bibliografie čítá řadu knižních svazků, překladů i časopiseckých textů.

Martin Ryšavý (* 1967) absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK a FAMU, kde působí jako vedoucí katedry scenáristiky a dramaturgie. Je autorem filmů Sibiř – duše v muzeu, Afoňka už nechce pást soby, Kdo mě naučí půl znaku, Malupien, Olšový spas, Země snů, Banánové děti a Medvědí ostrovy. V Edici Revolver Revue vydal romány Cesty na Sibiř (2009) a Vrač (2010), oba postupně získaly Cenu Magnesia Litera v kategorii próza, a „kapesní ságu“ Lesní chodci (2011). Kniha Stanice Čtyřsloupový ostrov vyšla jako samostatně neprodejná příloha čtvrtletníku Revolver Revue č. 82/2011.
Ústřední postavou prózy Vrač je bývalý režisér, který prošel řadou regionálních i experimentálních divadel a v současnosti je zaměstnán jako dispečer moskevských komunálních služeb. Jeho „životní inscenací“ se stává očistný proud řeči, nepřetržitý tragikomický monolog o absurditě, která na scéně Ruska trvale režíruje lidské osudy.

Bouchací šrouby – nekompromisní masáž bum-bum praktikovaná na bassběžku (Hana Daňková), radio (Martin Ryšavý), kosu (Jan Procházka), bassbalalajku (Pavel Kopecký), autoharfu (Lucie Bokšteflová), klávesy (Jan Plíšek), bicí (Jan Bouřil), tubu (Jarda Šťastný) a papiňák s benzínem. Kapela existuje asi tři roky, ustavující koncert proběhl v restauraci U Labutě v Sázavě nad Sázavou, tehdy ještě v radikálnějším industriálovém duchu se sbíječkou, rozbrušovačkou, míchačkou, motorkou a barelem. Obtížná přenosnost těchto nástrojů vedla ke vzniku mobilnějšího obsazení. „Naše hudebně-ideová pozice je tato: Hrajeme všude, kam nás pozvou, za předpokladu, že má čas alespoň jeden člen kapely. Naše aranžmá jsou koncipována tak, aby jejich koncertní provedení bylo zcela a naprosto nad možnosti jednotlivých hráčů, natož kapely jako celku. Při vystoupení hraje každý sám za sebe, kolektivní duch je nám naprosto cizí.“
Tomáš Glanc + Souostroví Rusko, Martin Ryšavý + Bouchací šrouby

neděle 11. března v 19:30
Činoherní klub, Ve smečkách 26, Praha 1


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.