Share |

Chcete se naučit číst rychleji?

foto: rozečti.se

Před časem se nám dostal „pod ruku“ program Rozečtise.cz, o kterém autoři tvrdí, že po dokončení může absolvent programu studijní a pracovní texty číst dvakrát tak rychleji než dříve a měl by si lépe pamatovat informace v textu obsažené. Projekt prý vznikl s ideou pomáhat lidem, kteří se během studia nebo v práci setkávají s velkým množstvím textu a zároveň z něj potřebují vytěžit určité informace. To je případ nejen studentů, ale i většiny kancelářských profesí. Právě díky praktickému využití, modernímu přístupu a snadné výuce byl projekt oceněn prvním místem v prestižní soutěži Vodafone nápad roku 2012. Zde tým zvítězil mezi dalšími 156 startupovými projekty z celého Česka. Rozhodli jsme se ho proto vyzkoušet.

Co to vlastně je rychlé čtení?

 Rychlé čtení je definováno dvěma ukazateli: rychlostí čtení (ve slovech za minutu) a pochopením textu (to se uvádí v procentech). Jednotliví odborníci se však liší ohledně toho, jaké rychlosti by člověk měl dosáhnout, aby se čtení opravdu dalo označit jako rychlé. Obvykle se uvádí míra rychlosti 250-300 slov za minutu. Avšak čtenáři, kteří prošli výcvikem, by měli dosáhnout rychlosti okolo 500 slov za minutu. Stačí trocha správného cvičení.

A jak vlastně výuka a následné procvičování, respektive udržování dovednosti rychlého čtení funguje?

Po registraci, ke které potřebujete jen emailovou adresu, se vám zpřístupní uživatelská sekce, které dominuje přehled lekcí - celkově 20. Vaším jediným cílem při výuce je úspěšně absolvovat 20 postupně se ztěžujících lekcí. Certifikát absoloventa získáte ale už dosažením lekce 15, takže za dva týdny už na tom můžete být se čtením o dost lépe.

Pří výuce trénujete dvě schopnosti, které je potřeba zlepšit, aby se zefektivnilo vaše čtení.

První jsou správné oční fixace - vzhledem k tomu, že naše oči zpracovávají text pouze, když se nehýbou, tedy když se na text fixují, je třeba se věnovat výuce správných očních fixací. Běžný čtenář prý používá 7 až 9 fixací na jeden běžný řádek textu v knize. Cvičením lze počet fixací snížit a především spolu s rozšířením zrakového rozpětí se lze dostat i jen na 3 fixace na jeden běžný řádek v knize. Výuka očních fixací v aplikaci spočívá v tréninku rytmického přeskakování pohledu využitím tří sloupců (pro 3 fixace), trénováním pozornosti, postřehu a také v procházení zraku po řádku přesně v rytmu zvýraznění částí textu.

Druhou nezbytností je rozšiřování zrakového rozpětí – jedná se o počet písmen textu, které oči zachytí na jednu fixaci . U netrénovaného čtenáře je to okolo 7 znaků na jednu fixaci. Cvičením lze dosáhnout i více než 20 znaků na jednu fixaci. Toto rozšíření pohledu či „čtecího zorného pole“ je tedy podstatou výuky druhé dovednosti. Samotný trénink v aplikaci spočívá v co nejpřesnějším přepisu očima zachycených řetězců znaků a textu a dalších dopňkových cvičeních.

Součástí výuky je i teorie, které je ovšem dávkována krátkými odstavci na začátku lekce tak, že vám ani nepřijde, že se nějakou teorii učíte. Ale pro ty, co teorii rádi hezky v celku, je tu ještě ebook, který obdržíte po uhrazení kurzu do emailové schránky.

Aplikace nabízí spoustu možností k procvičování – můžete si vybrat, zda budete procvičovat zrakové rozpětí, oční fixaci nebo jen trénovat rychlost, stačí si v menu najet na Procvičování.
Zároveň doporučujeme vyzkoušet si doplňková cvičení. Testem o 16 otázkách si například můžete zjistit, jaký učební styl preferujete nebo si můžete zjistit své zrakové rozpětí.

Co ovšem z doplňků aplikace můžete opravdu prakticky využít, je Předčítač. Ačkoliv název není úplně totožný s významem, je rozhodně lepší, než Zobrazovač nebo Zrychlovač. Funguje tak, že
si do tabulky zkopírujete jakýkoliv text a nastavíte si parametry zobrazování – rychlost slov za minutu a počet slov na řádek. I neškolený čtenář dokáže číst 500 slov za minutu, pokud se slova zobrazují po jednom, čehož můžete využít v úplných začátcích, kdy vaše zrakové rozpětí nebude dostačující k tomu, abyste četli sami. Třeba k přečtení ebooku. ;) Ale využít Předčítač smozřejmě můžete v kterékoliv fázi výuky.

Co udělat, abyste se opravdu zlepšili?

Tak především – žádná kniha ani aplikace vás nenaučí rychleji číst sama o sobě. Musíte TRÉNOVAT. Cvičení dělá mistra, že? Tak pokud chcete opravdu pokročit, neomezujte se jen na plnění lekcí, ale věnujte čas i procvičování. Procvičování v rámci aplikace, samozřejmě, zároveň ale uplatňujte zásady rychlého čtení a získané dovednosti i v praxi – při čtení mailů, novin atd. A hlavně, musíte CHTÍT. Opravdu.

Po registraci vám do emailové schránky dorazí doporučený harmonogram výuky – jednoduchý přehled, kolik času a kdy je dobré čemu věnovat. A když se vám (náhodou nebo omylem;) stane, že se pár dní nepřihlásíte, dorazí vám do schránky mail, který vás varuje, že pokud nebudete procvičovat nebo pokračovat, dojde k poklesu rychlosti vašeho čtení a dostanete se na úroveň lekce předchozí. Je to takové užitečné, nevinně manipulativní napomenutí, které vás tak přiměje se rychle přihlásit a pokračovat ve výuce. Nebudem si nic nalhávat, někteří z nás „nakopnout“ sem tam potřebují. ;) Za nás tedy aplikaci Rozečti.se říkáme ano.

Vy navíc teď máte možnost na našem webu až do 13. 10. kurzy vyhrát! Sledujte náš web, ať vám nic neunikne.

Další informace, aktuality i zajímavosti z jiných oborů naleznete na blogu:
http://blog.rozectise.cz/

na webu http://www.rozectise.cz/

a na Facebooku: https://www.facebook.com/rozectise


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.