Share |

Chcete něco originálního? Modrotisk je k mání na webu a můžete si navrhnout i vlastní

Když člověk bloumá po netu, najde někdy nečekaný poklad. Třeba... modrotisk. Tradiční textilní potisk nezhynul, ale pořád jede. A s pomocí internetu rozkvetl novými květy: Modrotiskové tašky současných střihů potěší nejednu hipsterku, babičce můžete udělat radost polštářkem, od věci není ani idea třeba povlečení na chalupu - a samozřejmě je k dispozici metráž, takže si prostě koupíte kus látky a šijete sami.
A nejlepší je možnost nechat si udělat vlastní tisk. 
 
 
Retro, inspirace folklorem, ale i moderní střihy a vzory. Ke se to vzalo a jak to frčí? Jak se vede modrotisku na přelomu let 2014 a 2015, nám řekla Klára Binderová:
 

"Dílna Jochových ve Strážnici se již po více než sto let věnuje výrobě tradiční originální textilie, pro niž je charakteristický nenapodobitelný odstín modré, který způsobuje barvivo indigo. Výjimečná je také pestrost motivů zachycující jak historické vzory, tak současnou autorskou tvorbu.
Výroba modrotisku má své kořeny v Číně ve druhém tisíciletí př. n. l. a užívá se při ní speciální technologie, jejíž osvojení je velmi náročné.  Proto u nás v současnosti kromě strážnické provozovny pracuje již jen modrotisková dílna Danzingerových v Olešnici na Moravě.
Strážnický modrotisk je kvalitní český rukodělný výrobek, který je hodnotný po kulturní i estetické stránce. 
Využívají jej folklorní soubory i lidé oceňující zboží, které vychází z tradice, ale zároveň zůstává moderním. Jedná se například o ubrusy, polštáře, ložní prádlo, současné oděvy i oděvní doplňky, dárkové předměty. V neposlední řadě poskytuje modrotisk prostor pro tvůrčí práci výtvarníků a návrhářů.
Uměleckého vyjádření je možno docílit různými technikami nanášení rezervy (např. tisk formou, tiskátky, malba štětcem, injekční stříkačkou) s využitím rozmanitého materiálu (různě zbarveného či potištěného bavlněného plátna, lnu, hedvábí či jiných přírodních tkanin).
Kromě bílého vám zhotovíme také bleděmodrý odstín modrotiskového vzoru. Stačí si u nás zakoupit rezervu a bavlněné plátno připravené pro tisk, vytvořit vzor a látku nám poslat zpět k zabarvení. Při použití jiných materiálů, než je námi nabízený, se však musí počítat s rizikem, že modrotisk nebude vždy zabarven dokonale.
 
Náš e-shop vznikl ve snaze zpřístupnit hodnotné modrotiskové zboží co nejširšímu okruhu zájemců. Rádi bychom také, aby návštěvníci při jeho prohlížení strávili příjemné chvíle, dozvěděli se zajímavé informace a nechali se modrotiskem inspirovat. Aktuality ze světa strážnického modrotisku jsou k nalezení na našich facebookových stránkách. Kdo zavítá přímo do Strážnice, může navštívit naši kamennou prodejnu a zároveň se při exkurzi seznámit s výrobním procesem modrotisku."
 
My jsme potěšeni a až pojedem na Slovácko, tak do dílny zajdeme. A mezitím budeme koukat na jejich stránky:

 
http://www.straznicky-modrotisk.cz

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.