Share |

Chcete jezdit MHD bez lístků i Opencard? Buďte neviditelní…

ilustrační foto autor

Většina jezdců už papírovou lítačku na pražskou MHD pohřbila a smířila se s tím, že se chtě nechtě bude podílet na korupcí zavánějícím projektu jménem Opencard. Pokud by člověk chtěl jezdit na lístky, musel by být přece uhlobaronem! Jenže, milí přátelé, papírový kupon nezemřel, jen ho Dopravní podnik dobře tají.

Byla to pro mě takřka slavnostní událost s příměsí spiklenectví. Vystál jsem si odporně dlouhou frontu na Ípáku a s cukajícími koutky jsem si poručil papírový kupon. Pokladní ani nemrkla a vydala mi anonymní nazelenalou kartičku zalitou v laminátu. Nemusel jsem vyplnit jediný papír,  lítat pro aktivaci od čerta k ďáblu, ani tu věc nějak dobíjet. Celé to netrvalo déle než dvě minuty. Dlouhodobá jízdenka není oděná v modré pouzdru a je tak malá, že se v peněžence vejde do přihrádky vedle kreditek.

 ALE VONO JE TO DRAHÝ

Samozřejmě to má malý háček. Měsíční tramvajenka stojí o 130 korun více než jízdné na Open card, vyšla mě na 670 Kč. U čtvrtletní je rozdíl 400 korun, pokud do nedohledatelné placičky půjdete, zaplatíte 1880 Kč. Dalším problémem je, že jí musíte mít stále při sobě, pokud vás chytí revizor, nelze zpětně žádat o menší pokutu, s touhle kartou jste fantom bez identity.

VIVA LA RESISTANCE

Výhoda anonymního kuponu dlí v tom, že ho můžete komukoli půjčit. Plus nehrozí, že vám z něj někdo „vyskenuje“ osobní údaje, jak se v těchto dnech údajně chystá vyzkoušet skupinka hackerů. A taky vás může alespoň trochu hřát pocit, že jste se přidali k resiztenci vůči magistrátu, i když ji tvoří jen hrstka cestujících, údajně pár desítek.

Bohužel, i poslední výspa nezávislosti má skončit. Dopravní podnik chce prý tento výdobytek někdy letos zaříznout. Když nás ale bude víc, třeba si to rozmyslí.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.