Share |

Čeští umělci získají výstavní prostor na Havaji

foto archiv pořadatele

 
Od října budou čeští výtvarníci k vidění na místě, kde by je málokdo čekal: na Havaji.
 
Jeden z hawajských ostrovů Kauai přitahuje svoji zelenou krásou nejen Hollywood, který zde natočil několik dnes již velmi slavných filmů (Šest dní, sedm nocí, Jurský park nebo Piráti z Karibiku), ale svou jedinečnou krásou si tento „zelený klenot“ získal také herce, kteří ve filmech hráli, a oni si toto místo zvolili za svůj druhý domov. Tak není na ostrově ojedinělé potkávat Julii Roberts, Bena Stillera, Bruce Willise či Pierce Brosnana.
 
Před rokem se odstěhovala z Prahy na ostrov Kauai Jana Bömerová, která v české republice vedla galerii, v níž se snažila české veřejnosti představovat  významné světové  fotografy. Nejprve se ve svých galerijních aktivitách sousředila na prezentaci české fotografické scény, později přivezla do Prahy výstavu Sebastiaa Salgada Exodus, který zaznamenal v Mánesu více než 40 tisíc návštěvníků. Od roku 2002 v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu pod hlavičkou Leica Gallery Prague  prezentovala autorské výstavy dalších velkých jmen: Mary Ellen Mark, Anton Corbijn, Edward Steichen, Elliott Erwitt, Raghu Rai, René Burri. Výstava Helmuta Newtona se stala nejnavštěvovanější výstavou roku 2003 se sedmdesáti tisíci návštěvníky. 
 
Na ostrově Kauai obklopeném  vodami rozlehlého Pacifiku otevírá J. Bömerová novou galerii  - Art Café Hemingway, a to výstavou Roberta Vana. „Nemohu se odloloučit od českých umělců a možná, že pro ně budu moci udělat daleko více  za oceánem než doma,“ říka Bömerová.
Galerie s malou kavárnou bude prezentovat nejen fotografii, ale  i jiné žánry umění a tak po výstavě Roberta Vana The Platinum Collection představí mladé české designéry a v příštím roce poskytne  prostor Josefu Blechovi a jeho karikaturám slavných tváří. 
Kulturní most mezi Českou republikou a Havají bude fungovat od 1. října 2011.
 
 www.art-cafe-hemingway.com

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.