Share |

Čeští lvi v Poutech

Ohlédnutí za filmovými nominacemi
film Pouta / foto Bontonfilm

Jde vskutku o drobné nuance. Na Cenách filmových kritiků se objevil Václav Havel. Letošních nominací Českého lva se pro změnu účastnil Ondřej Havelka. Dalo by se říci, že co se nominací týče, mají kritici spolu s akademiky z ČFTA velmi podobný vkus. 

Dominují Pouta, thriller Radima Špačka, který nelze porovnat s ničím z tuzemské porevoluční kinematografie. Kameraman Kačer, který na nominace přišel v pracovním, tedy proti bontonu večera, vystihuje dokonale, na čem stojí základy tísnivého dramatu z prostředí Státní bezpečnosti 80. let minulého století. 

Snímek Pouta, v němž nenajdete kompromisů, získal 13 nominací na sošku Český lev. Občanský průkaz, který se věnuje tématu velmi podobnému, ale sleduje ho diametrálně odlišnou optikou, je v závěsu.

Další historické trauma, Habermannův mlýn, snímek, který natočil Juraj Herz jako ohlédnutí za odsunem sudetských Němců, znovu poukazuje na fakt, že historická témata táhnou. Habermannův mlýn vznikl v německé koprodukci i díky scénáři, v němž je kladen větší důraz na českou odplatu. Prvotřídní filmařinu nicméně lehce ubíjí český dabing a fakt, že byl Karel Roden nominován za hlavní roli, která mu nepřísluší.

Polemizovat bychom mohli se sedmi nominacemi filmu Největší z Čechů Roberta Sedláčka. De facto televizní biják skřípe hlavně v nominacích, které se týkají hereckých výkonů. Akademici v tomto případě zřejmě splácejí dluh za Muže v říji, Sedláčkův snímek, který byl loni neprávem opomenut.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.