Share |

Čeští dobrovolníci mění svět

Rok 2011 vyhlásila Evropská komise Evropským rokem dobrovolnictví. Finanční prostředky na dobrovolnické aktivity mohou mladí Češi ve věku 13-30 let a české organizace získat ze vzdělávacího programu Evropské unie Mládež v akci. Rozpočet programu pro Českou republiku pro rok 2011 činí 70 mil. Kč a zájemci mohou podávat žádost o grant k pěti uzávěrkám za rok. 

 

 „V roce 2010 dobrovolně pracovalo v zahraničních neziskových organizacích 24 Češek a Čechů a české organizace hostili 98 zahraničních dobrovolníků v rámci Evropské dobrovolné služby, která je součástí programu Mládež v akci. Tyto dobrovolníky a jejich organizace jsme podpořili částkou 22 mil. Kč,“ říká Lucie Jarolímková, vedoucí České národní agentury Mládež NIDM, a dodává, že Češi mají největší zájem o dobrovolnictví v anglicky mluvících zemích a k nám naopak přijíždí nejvíce Němců a Španělů. „Naši dobrovolníci získají novou pracovní zkušenost a komunikaci v cizím jazyce zvládají rychleji a lépe než studenti jiných programů, protože pracují přímo s místními lidmi v místní organizaci,“  tvrdí dále Jarolímková. Dobrovolnické projekty jsou například zaměřeny na práci s dětmi, s handicapovanými nebo se seniory, častým tématem je také ekologie nebo gender.

V rámci programu Mládež v akci mladí lidé také realizují sami (a dobrovolně) celý projekt v jejich  místní komunitě. Jedná se o Iniciativy mládeže, při nichž získávají mladí lidé klíčové kompetence, které většinou nemají šanci získat během běžné školní výuky. V roce 2010 získalo 46 projektů mladých lidí finanční podporu ve výši 6,6 mil. Kč.  

Výstava fotografií „KULTUR8“ je příkladem úspěšné Iniciativy mládeže, kterou vytvořila neformální skupina GLEN pod vedením Jiřího Pánka. Výstava zprostředkovává informace o dobrovolnictví v Keni, Zambii, Etiopii, Ghaně, Nigérii, Mongolsku, Vietnamu a České republice. V každé z uvedených zemí byla zachycena identická témata. Na fotografiích jsou zachyceny různé situace, které dobrovolníci zažili v rámci programu GLEN v zemích svého dočasného působiště (mezi červencem a listopadem 2009). Ve stejném období byla nafocena série fotografií v České republice, aby bylo možné přímé srovnání s místní realitou. 

Výstava má za sebou 14 zastavení po celé Moravě a její poslední veřejná prezentace proběhne v lednu 2011 v Praze v Národním informačním centru pro mládež. Cílem výstavy je upozornit Pražany na Evropský rok dobrovolnictví 2011 a na možnosti, které jim dobrovolnictví nabízí.

Více informací o programu Mládež v akci, jehož rozpočet pro Českou republiku pro rok 2011 činí 70 mil. Kč., naleznete na www.mladezvakci.cz.

K tématu chystáme další materiály.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.